Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Ładowarka Patona Smart Dual LCD Charger + powerbank.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Ładowarka Patona Smart Dual LCD Charger + powerbank.

Chiny są fabryką świata i robią zarówno produkty genialne jak i totalne badziewie, ale przede wszystkim są wykonawcami dla światowych marek, więc trudno uniknąć chińskich produktów w ogóle. Prawie zawsze dostawa bezpłatna z Chin wychodzi taniej, niż zakup tego samego towaru w Polsce.

Jedną z promocji na Aliexpress jest oferta oznaczona jako "Choice". Przy cenie towaru jest informacja, że dostawa jest za 4,99 PLN, a bezpłatna przy zakupach za ponad 40 PLN. Dowcip polega jednak na czymś innym: wybierając kilka towarów tak oznaczonych za łączną wartość poniżej 40 PLN płaci się tylko jedne jedyne 4,99 łącznie za wszystkie przesyłki idące od różnych dostawców, a nie 4,99 PLN do każdego z towarów, więc to też się opłaca.

Mnie u Chińczyków jak dotąd najbardziej irytuje "standard Arca", który u nich nie jest żadnym standardem, bo jest ich chyba tyle, co Chińczyków, i wiecznie mi jakaś płytka nie pasuje do jakiejś klamry, ale to się daje skutecznie zareklamować.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Mnie u Chińczyków jak dotąd najbardziej irytuje "standard Arca", który u nich nie jest żadnym standardem, bo jest ich chyba tyle, co Chińczyków, i wiecznie mi jakaś płytka nie pasuje do jakiejś klamry, ale to się daje skutecznie zareklamować.
    to jest akurat ogolny problem "standardu Arca" - tych drobnych tolerancji w szerokosci i kacie wciecia szyny. dotyczy rowniez tych chinskich nie-Chinczykow (np. przepakowywane przez Germanow Chinczyki typu Rollei - tez potrafia nijak nie pasowac do Chinczykow amerykanskich czy chinskich )...

do tego dochodza jeszcze w przypadku zaciskow glowicowych tematy blokad wysuwania (np. Benro ma w plytkach nakretki blokujace wysuwanie, a Sirui w swoich kolebkach nie ma na nie wciecia)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot 2024-04-30 133405.png
Wyświetleń:	26
Rozmiar:	149,0 KB
ID:	16276

wiec mozna kota dostac. mam w duzym statywie glowice Sirui z zaciskiem Sunwayfoto (z prowadnicami) a w malym Sirui niezmodyfikowane (bez prowadnic). raz na jakis czas zdarza mi sie zapakowac teleobiektyw z plytka Benro (taka z ogranicznikami, 60mm) i maly statyw (bez wciec, 50mm) i mnie ponownie cholera bierze, bo tego sie nie da uzywac :/ standard Arca

a to i tak pol biedy, bo obytrzy moje glowice maja glowice zakrecana, a nie z zaciskiem. bo wtedy to juz trzeba wszystko u jednego producenta kupic, L-bracket i plytki pod obiektywy...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot 2024-04-30 133750.png
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	234,8 KB
ID:	16277
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 30-04-2024 o 13:39
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to jest akurat ogolny problem "standardu Arca" - tych drobnych tolerancji w szerokosci i kacie wciecia szyny.

Chyba to celowo robią, chociaż nie wiem, w jakim celu

Problemem w płytkach jest zwykle zbyt niska wysokość, na której zaczyna się jaskółczy ogon, a problemem w klamrach jest za mały skok szczęki dociskowej. Jak się jedno z drugim zejdzie, to JPRDL!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Chiny są fabryką świata i robią zarówno produkty genialne jak i totalne badziewie, ale przede wszystkim są wykonawcami dla światowych marek, więc trudno uniknąć chińskich produktów w ogóle. Prawie zawsze dostawa bezpłatna z Chin wychodzi taniej, niż zakup tego samego towaru w Polsce.
    Chińczycy robią to, co się zamówi, bo potrafią zrobić wszystko. Oglądałem fabryki i kupowałem w Chinach i mogą zrobić najwyższy standard światowy lub największe dziadostwo - kwestia specyfikacji i ceny. A że dostawcy do Europy chcą kupić jak najtaniej, żeby zarobić jak najwięcej, to mamy takie dziadostwo.

Z innej beczki. Opowiadanie jacy to akurat Chińczycy i Niemcy są źli, a inni wspaniali jest - delikatnie nazywając - naiwne. Wystarczy zainteresować się historią jak różne państwa stawały się potęgami oraz w szczególności historią konkretnych wyrobów. Właściwie w 100% wynika to z wyzysku kogoś (czasem ocierając się nawet o ludobójstwo) i z zamówień dla wojska w związku z jakąś nadarzającą się właśnie wojną.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uprawnienia umieszczania postów