@mxw korzystaj po prostu np. z FastStone który zalinkowałem. Program sprawdza czy wszystko się zgrało po zakończeniu zgrywania.
osobiście zgrywam po każdym foceniu lub plenerze z aparatów i kart, na plener biorę dwie torebki strunowe gdzie jedna to "zgrane" karty, a druga "do zgrania". Na plenerze zapełnioną kartę wkładam do torebki strunowej "do zgrania". Po powrocie z pleneru zgrywam po kolei karty z aparatu oraz z torebki do zgrania.
nie wiem o jakiej skali ilości plików mówimy, u mnie z jednej karty z pleneru weekendowego, gdzie używałem 2 canonów R, importuję od razu na NAS
po imporcie zdjęć, kart nie czyszczę a wrzucam do torebki "karty zgrane", po prostu po włożeniu do aparatu dopiero formatuję.
Ta metoda sprawdza mi się od lat. Nie zdazyło mi się aby coś "zniknęło" niezauważone podczas importu, jesli by tak było to będzie odrazu po imporcie komunikat że nie zgrano iluś zdjęć. Parę razy tak było ale wyjęcie karty z czytnika i włożenie, ponowne uruchomienie tej procedury importu, doimportowuje tylko brakujące pliki z karty.