ototo :]
i jeszcze skoro juz gonimy poboczem, to taka podpowiedz, jak miec porzadek.
kiedys dawno temu pracowalem w onecie.
prosze sie nie smiac i nie wyklinac. pisze: dawno temu (wlasciwie jeszcze optimus-necie, w tamtym wieku to bylo), dawno tzn. gdy wlascicielem byl roman kluska (nota bene fantastyczny pracodawca i w ogole fajny czlowiek).
i tam koledzy informatycy nauczyli mnie jednej istotnej rzeczy jesli idzie o backupy oraz nazewnictwo katalogow i plikow.
wiec jak od lat tworze katalogi wg ich zalecen - przykladowo:
_01_prace
_02_foto
_03_docs
_04_video
itd, itd.
podkreslenie "wysuwa" katalogi na poczatek w stosunku do "normalnych" windowsowych nazw (choc mam dysk systemowy osobno, dysk na dane osobno), tak uzywalem w pracy i tak mi zostalo, choc nie mieszam z katalogami innych rodzajow, ale zawsze sa jakies windowsowe typu recycle.bin czy sys.vol.info.
i teraz glowne podkatalogi w _02_foto to rok, np.:
_2022
_2023
_2024
itd.
glebiej w kazdym roku podkatalogi z data i zawartoscia:
_20240414-nazwa-zawartosci-zdjec
_20240415-nazwa-zawartosci-zdjec
_20240416-nazwa-zawartosci-zdjec
data to zawsze najpierw rok, potem miesiac i dzien, jednostki ponizej 10 poprzedzone zerem (np. 04).
a w kazdym takim podkatalogu kolejne podkatalogi:
_raw (wiadomo)
_jpg (wywolane jpg-i full res)
_m (wywolane jpg-i 900x600px do szybkiego przegladania)
ewentualnie dodatkowo:
_jpg_bw (przykladowo: jpg-i z innymi ustawieniami np. tutaj czarno-biale)
_3000px (przykladowo: jpg-i o innej rozdzielczosci dluzszego boku np. tutaj 3000px)
bardzo to ulatwia zycie.
i jeszcze nie zdarzylo mi sie, zebym czegos szukal dluzej niz minute, nawet bez szukajki. po prostu patrzysz i jest.
do porownania czy sie zgadzaja pliki: total commander - shift+F2. w ogole uzywam total cmd, a nie eksploratora plikow.
do przegladania fot: fast stone image viewer, wg mnie lepszy niz slawne kiedys acdc.
zgrywam zdjecia za KAZDYM razem, jak mam nowe foty. niewazne czy zrobilem 5 zdjec sesji, czy 500. na dysk kompa (ten czyszcze ze starszych raz na jakis czas), oraz na dyski backupowe.
a z wazniejszych "imprez" - drukuje albumy, pisalem o tym tutaj:
https://www.canon-board.info/threads...21#post1462221