No tak, po co kombinować
Ale mówiąc poważnie, być może nie doprecyzowałem, ale ani fotografia ani video nie są moim głównym zajęciem, jest to raczej coś co robię jako dodatek do działań marektingowych (z racji tego że nieźle mi to wychodzi, a gdy zlecałem robienie zdjęć innym fotografom to kosztowało to więcej stresu i pieniędzy (jakość też często gorsza) niż gdy sam się za to zabrałem). Np przez 5 dni w miesiącu przygotuję kilka (naście) rolek na media społecznościowe, 2 dni w miesiącu poświęcę na obróbkę RAWów w DPP, a cała reszta to marketing (fb ads, wysyłanie maili itd) lub robienie zdjęć + video.
Jako takigo stanowiska pracy nie mam, więc mobilność to niestety mój absolutny priorytet, więc nadal musi być to laptop - idealnie jeśli właśnie nie mac.
Takie pytanie dodatkowe: czy między lapkiem z Windowsem za powiedzmy 6-8k a najtańczym macbook air M1 jest duża różnica w wydajności? Bo teraz tak myślę, że jeśli faktycznie jest to jakieś niebo a ziemia, to w akcie desperacji mógłbym kupić M1 do zdjęć i video, i jakiegoś średniaka z Windows do całej reszty?