Strona 31 z 37 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 366

Wątek: Canon EOS R8

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R8

Cytat Zamieszczone przez RobertoM Zobacz posta
    Czy ktoś przechodził z r na r8?
    Zastanawiam się czy jest sens.
    Myślałem o tym, ale po długich namysłach doszedłem do wniosku, że moje docelowe body na ten moment to R6m2.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Czy ktoś przechodził z r na r8?
    Zastanawiam się czy jest sens.
    Na pewno trzeba brać pod uwagę rozmiar tego body. Dla mnie jest idealne ale dla wielu może być za małe.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Rozmiar rozpatruje akurat w kategorii plusów.
    W stosunku do Rki tracę lepszy wizjer i tylny wyświetlacz i migawkę mechaniczną.
    Guzikologia remis ze wskazaniem na r8
    Na plus r8 rozmiar, waga, matryca, af, video.

--- Kolejny post ---
    @Bangi
    Na stabilizacji mi nie zależy i jak dla mnie za duża dopłata tylko właściwie do lepszej migawki.
    R5 natomiast chętnie bym widział w moim plecaku ale poczekam jeszcze trochę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A co to jest lepsza migawka?

W r6 jest w pełni mechaniczna 1/8000
    W r8 jest 1/4000 efcs z pierwszą elektroniczną kurtyną czyli czasy 1/2000 i krótsze powodują degradację rozmycia.
    https://2.img-dpreview.com/files/p/E...ted_bokeh.jpeg

Nie mam doświadczenia z pełni elektroniczną migawką. W sumie mógłbym ustawić c1 na taką migawkę jeżeli to w ogóle możliwe i korzystać z tego trybu przy dużej ilości światła.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

U mnie jest podobnie jak Bangi - R6mk2 docelowo po Rce. R8 jest w spoko cenie teraz, ale nadal mnie to nie przekonuje. Też niby IBIS nie potrzebuję, ale z drugiej strony - jak robić krok do przodu to nie "tip toka" (nie mylić z tik tokiem :P) tylko, jakiś większy. W fotografii trzeba cierpliwości - przy robieniu zdjęć, jak i przy zakupach.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 26-10-2023 o 15:49

Uzależniony

W r6 jest w pełni mechaniczna 1/8000
    W r8 jest 1/4000 efcs z pierwszą elektroniczną kurtyną czyli czasy 1/2000 i krótsze powodują degradację rozmycia.
    https://2.img-dpreview.com/files/p/E...ted_bokeh.jpeg

Nie mam doświadczenia z pełni elektroniczną migawką. W sumie mógłbym ustawić c1 na taką migawkę jeżeli to w ogóle możliwe i korzystać z tego trybu przy dużej ilości światła.
    O żesz!. A ja jadę cały czas na elektronicznej, trzeba zrobić teraz swoje porównanie rozmyć.

Tutaj jest niezły artykuł na temat migawek
    https://photographylife.com/mechanic...utter-efcs/amp

Z tego co czytam przy w pełni elektronicznej migawce nie powinno być problemów jeżeli robimy statyczne portrety.

Czy ktoś z r8 mógłby sprawdzić czy jest opcja ustawienia w menu aby aparat przełączał się na elektroniczną migawkę przy czasach 1/2000 i krótszych?

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Tutaj jest niezły artykuł na temat migawek
    https://photographylife.com/mechanic...utter-efcs/amp

Z tego co czytam przy w pełni elektronicznej migawce nie powinno być problemów jeżeli robimy statyczne portrety.

Czy ktoś z r8 mógłby sprawdzić czy jest opcja ustawienia w menu aby aparat przełączał się na elektroniczną migawkę przy czasach 1/2000 i krótszych?
    No i sobie poczytał. Z tego, co poczytał, wynika, że do dzikiej przyrody zalecana jest migawka mechaniczna. Nosz kurła, toż 7D II właśnie taką ma
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Elektroniczna w sporcie tez się sprawdzi ale to już droższe puszki wchodzą w grę.

https://www.fredmiranda.com/forum/ufiles/55/2501455.jpg

Btw odczyt r6ii i r8 to 14.5ms

Strona 31 z 37 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów