http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Śmieszkujecie sobie ale ołowica to poważna choroba.
Żeby ołowicy się nabawić od używania śrutu np na strzelnicy, to trzeba się nim nacierać przez dziesiątki lat albo go żuć
Jesteś lekarzem? Niedawno nagrywałem kongres lekarzy i przedstawiony był przypadek pana który rekreacyjnie strzelał z broni palnej i nabawił się ołowicy. Ja lekarzem nie jestem ale nikt z ponad setki słuchających prelekcji lekarzy nie prostestowal.
Tylko że trzeba odróżnić zarówno zawody jak i pola działań. Zupełnie czym innym jest fotografia modowa, czymś innym zdjęcia repo czy pamiątkowe, zupełnie inna dziedzina to foto krajobrazu albo ślubna ale też zupełnie czym innym czy w danej dziedzinie ktoś z tego żyje i czy to jest poważny biznes czy tylko np. weekendowe dorabianie.
Z tym to różnie bywa, są przypadki zapaści a nawet zgonu po lekach które można dostać w markecie spożywczym....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Na razie obserwuję wysyp grafik AI na YT, gdzie twórcy prześcigają się w tworzeniu miniaturek typu "znany polityk za kratkami".
Próbuję odnieść AI do siebie, do czego mi by się przydało i szczerze to nie wiem, możliwe że mam kiepską wyobraźnię. Może żeby np. PS umiał "dorysować" uciętą dłoń czy inną część ciała jaka nie weszła w kadr z różnych powodów. Albo przekonująco otworzył oczy tym którzy mają zamknięte.
Świat niby idzie do przodu, niby nie. Takich rewolucji jakie były w latach 1990-2010 (telefonia komórkowa, internet, smartfony, fotografia cyfrowa, gps), od 2011 właściwie nie ma, a minęło już 13 lat. Ani nie latamy jeszcze dronami, ani nie pozbyliśmy się kopalin, każdego dnia coś musimy ładować, stare problemy cywilizacyjne wcale nie zostały rozwiązane.. Ten cały Metaverse jaka to miała być rewolucja, internet przyszłości, i co? i w tym roku cały projekt padł. Wszyscy oszaleli na punkcie AI, a dla mnie to jest kolejna "moda" technologiczna, bez dużego wpływu na rzeczywistość. Coś jak telewizory 3D. Ktoś je jeszcze pamięta?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 16-10-2023 o 07:04
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Zmieni wszystko ale wpłynie w różnym stopniu, zależy dlaczego TUTAJ tkwimy.
Możesz za rozsądne pieniądze pojechać w "trudną/długą" podróż do bardzo fajnego miejsca/zdarzenia albo do oddalonej czatowni gdzie będą wymażone przez Ciebie okazje albo do dalekiego lotniska gdzie o 4 rano będzie startował tajny samolot albo....., ale bez możliwości fotografowania.
Jedziesz ?
Czy "żyjesz" by fotografować czy fotografujesz by mieć pomiętnik ze swojego życia (lub dla kasy) praktycznie bez znaczenia jak zapisy zrobiłeś
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 16-10-2023 o 08:58
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/