Pokaż wyniki od 1 do 10 z 871

Wątek: [atsf] Wolni jak ptaki!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: [atsf] Wolni jak ptaki!

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    @atsf czytając twoje przemyślenia o EVF czuję się, jakby czytał opowiadanie since fiction
    Chociaż jestem inżynierem, to jednak nie jestem technokratą, a prawie 50 lat przyzwyczajeń nie wywala się na śmietnik od przytyknięcia palcami.

W dalszym ciągu nie brakuje tu użytkowników preferujących lustrzanki, a nie bezlusterkowce, tylko- kolokwialnie mówiąc- oni wcale nie drą ryjów, lecz siedzą cicho, i nie uczestniczą w tych wojenkach międzysystemowych.

Nawiasem mówiąc zadałem Ci jedno konkretne pytanie na temat R7 i nie dostałem na nie konkretnej odpowiedzi, więc postanowiłem sam sobie odpowiedzieć na nie przy okazji promocji cenowej na sprzęt, ale- póki co- nie przesądzam, że R7 będzie moim koniem roboczym, bo zbyt wiele robi źle w kwestii AF. Może to tylko taki egzemplarz. Będę go zwracał w ramach rękojmi z żądaniem wymiany na zupełnie sprawny, i się zobaczy.

Ale żebym ja sikał ze szczęścia, że wyje...m 6 kafli na nową zabawkę? Co to, to nie!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Chociaż jestem inżynierem, to jednak nie jestem technokratą,
    To możemy pogadać jak inżynier z inżynierem I szanuję Cię za nie bycie technokratą. Też się technokratą nie czuję. Lubię nowinki techniczne, jeśli widzę w nich sens i sam się przekonam, że są użyteczne. Nie lubię, jeśli nie wnoszą nic poza wciskaniem na siłę nowego.
    Nawiasem mówiąc zadałem Ci jedno konkretne pytanie na temat R7 i nie dostałem na nie konkretnej odpowiedzi
    Wybacz, może mi coś umknęło. Możesz powtórzyć, o co mnie pytałeś?
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Miasto
    Lublin

To możemy pogadać jak inżynier z inżynierem I szanuję Cię za nie bycie technokratą. Też się technokratą nie czuję. Lubię nowinki techniczne, jeśli widzę w nich sens i sam się przekonam, że są użyteczne. Nie lubię, jeśli nie wnoszą nic poza wciskaniem na siłę nowego.

Wybacz, może mi coś umknęło. Możesz powtórzyć, o co mnie pytałeś?
    Do wątku "Pokaż zdjęcie, które lubisz" wstawiłeś zdjęcie kaczki zrobione R7 przy ISO 2000. Zapytałem, czy jest to zdjęcie tylko przycięte, tylko zmniejszone, czy i przycięte, i zmniejszone. Otrzymałem enigmatyczną odpowiedź, że skoro przytomnie przycinałeś zdjęcia z 7D II, to z R7 też przycinasz, ale to nie była kompletna odpowiedź na moje pytanie.

Żeby ocenić jakość zdjęcia robionego danym sprzętem trzeba dokładnie wiedzieć, czy zdjęcie nie zostało pomniejszone w celu usunięcia jego mankamentów, a większość zdjęć zamieszczanych w sieci to zdjęcia zmniejszone, które wyglądają lepiej, niż w widoku 100%, tymczasem taki widok jest podstawą porównywania pomiędzy sobą możliwości matryc i obróbki konkretnym oprogramowaniem.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Do wątku "Pokaż zdjęcie, które lubisz" wstawiłeś zdjęcie kaczki zrobione R7 przy ISO 2000. Zapytałem, czy jest to zdjęcie tylko przycięte, tylko zmniejszone, czy i przycięte, i zmniejszone. Otrzymałem enigmatyczną odpowiedź, że skoro przytomnie przycinałeś zdjęcia z 7D II, to z R7 też przycinasz, ale to nie była kompletna odpowiedź na moje pytanie.
    Nie lubię mocno cropować. Z 7D2 raczej nigdy nie cropowałem bardziej niż 3500 px po długim boku. Kaczka była przycięta do ok. 22 MPx. Jeśli aż tak zależało Ci na konkretnej odpowiedzi, trzeba było cisnąć temat.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Miasto
    Lublin

Nie lubię mocno cropować. Z 7D2 raczej nigdy nie cropowałem bardziej niż 3500 px po długim boku. Kaczka była przycięta do ok. 22 MPx. Jeśli aż tak zależało Ci na konkretnej odpowiedzi, trzeba było cisnąć temat.
    Terminy były zbyt napięte, abym dłużej czekał na odpowiedź. Po prostu na Allegro Cyfrowe miały jeszcze tylko 2 szt. aparatu za 6k minus cashback 500 PLN, i to była najtańsza oferta na rynku w tym momencie. Parę dni dużej niż na body czekałem na adapter, bo go kupowałem na Amazonie za 518 PLN, wszędzie indziej były grubo za ponad 6 stów. Potem miałem za mało czasu na testowanie i ew. zwrot aparatu aby się jeszcze wyrobić z cashbackiem. Miałem się jeszcze Ciebie pytać, czy opóźnienie w pokazywaniu się parametrów po włączeniu aparatu to normalne dla tego modelu, ale z tą kwestią uderzyłem jednak do Cyfrowych.

Miasto
    Lublin

Kolego! Nie bierz tego zbyt dosłownie, ale tylko Cię wziąć i za jaja powiesić!

Przyciąłeś kaczkę do 22 MP, a co wstawiłeś na forum? 22 MP? Nie! Wstawiłeś obrazek w rozdziałce 1620 pikseli, czyli 1,75 MP, czyli niecałe 8% informacji z pliku źródłowego!

O to mi właśnie chodziło, i takie to jest wszechobecne pierniczenie o zaletach sprzętu! ISO 2000, jak cudownie to wygląda, R7 pod niebiosa! Tyle, że pokazałeś obraz bardzo zmniejszony...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów