Tak z grubszaDzisiaj obejrzałem filmik już o jakiś praktycznych poradach dla początkujących i już wiem co to 1/8 czy 1/16 jeśli chodzi o lampę. Nie wiem co to za skrót CTO, ale jeśli napisałeś 1/8 to chodzi pewnie o moc lampy, czyli ustawić na 1/8 maksymalnej mocy?
Zupełnie nie wiem co to "sync speed", ale póki co będę się trzymał właśnie tych czasów 1/125 i 1/250 na aparacie bo gdzieś to się przewija w poradnikach.
Popróbuję z ETTL na początek, bo właśnie widziałem, że można zejść z EV do -3 do +3 więc daje to niezłe widełki. Na razie muszę skumać jak ustawić właśnie aparat. Z tego co widziałem, to właśnie tryb Manual, F8.0 do 5,6 (ale generalnie z przesłoną można się bawić, zależy co chce się osiągnąć), ISO około 800-1600 (tylko to z jakiegoś poradnika weselnego, więc pewnie mowa o ciemnicy. Postrzelam na ISO100 po prostu na początku), no i czas 1/125 do 1/250 (tego trochę nie kumam, bo np jak zmniejszę F na 1,8 np to czas chyba mogę podnieść do 1/1600s itp? Skąd generalnie utarł się ten czas 1/250s?
Stąd właśnie takie moje niezrozumienie. Ogólnie jak chodziłem do szkoły, to nie lubiałem wkuwać na pamięć czegoś tylko lubiałem coś rozumieć, co z czego wynika itp. Dlatego matematykę bardzo lubiałem, ale np chemii nie zrozumiałem zupełnie