Wsiadaj czym prędzej do pociągu. Autostrady są już darmowe.
Przy okazji dziękuję za kilka linek do stron.
Wsiadaj czym prędzej do pociągu. Autostrady są już darmowe.
Przy okazji dziękuję za kilka linek do stron.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Smartfon jako hiperuniwersalne narzędzie "do wszystkiego" narobił trochę szkód. W fotografii - wiadomoale jako przeglądarka poważniejszych i obszerniejszych treści też. Strony wystylizowane pod smartfony są nastawione na jakąś taką liniową prezentację typu fb co nie jest strawne na dłuższą metę.
Przyzwoite forum dyskusyjne ma przyszłość pod warunkiem, że można z niego korzystać w trybie komputerowym.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Zgadzam się z Kolegą w 100 procentach. Ten regres forów dyskusyjnych, ma związek właśnie ze szczytem popularności smartfonów. I nie tylko forów dyskusyjnych. Przeglądarki internetowe używane w smartfonach są tak skonfigurowane, żeby dostarczały starannie wyselekcjonowaną "papkę", lekkostrawną i zadowalającą przeciętnego użytkownika smartfona. Te wszystkie serwisy stworzone na potrzeby w/w, jak tiktok, instagram, a nawet fb, działają dokładnie tak samo. Jest to bezprzyprawowa, bezsmakowa, nie dająca się w precyzyjny sposób zdefiniować, pulpa, której wartość dla rozwoju człowieka jest mniej więcej na poziomie wartości odżywczej jedzenia z MacDonalda. Ale te trochę młodsze pokolenia (a w każdym razie ich część) będą się buntować. Bo gdzieś usłyszą, że "było inaczej" i zapragną tego (w ramach buntu) spróbować. My też się buntowaliśmy. Nosiliśmy długie włosy, glany, słuchaliśmy innej muzyki, bo nie mieliśmy nic innego. Ci dzisiejsi młodzi będą pod tym względem w znacznie lepszej sytuacji od nas. Będą mieli większy wybór. I z tego skorzystają.
A takie oszołomy, co się zachłystują tym g... i wieszczą zmierzch wszystkiego co prawdziwe, wylądują na śmietniku historii. I nawet pies z kulawą nogą o nich nie wspomni.
I to jest coś, co napawa optymizmem.
http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia
Eee tam, po co się troszczyć o ujawnionych przez internet, jeśli sami tego nie chcą.
Z bezsilności, rozpaczy i tęsknoty za rozumem.![]()
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Sami sobie psujecie to forum. Najbardziej aktywne osoby mają tak ogromne EGO, że nie dopuszczają opcji, że mogą byc inne punkty widzenia, że kto inny może mieć racje itd. Ile razy prosiłem by osoby wk .. wątkiem JP odpuściły sobie czytanie (i pisanie tym bardziej) w tym wątku? I co? I nic. Dalej sie wściekają, bo ktoś w necie się myli, a on, Mesjasz musi wytłumaczyć światu jak wygląda prawda. I tak to wygląda przez blisko już 3000 postów. Candar z tomfoot (i inni) ramię w ramie. JP - wspólny wróg. Jak JP nie będzie to candar z tomfoot będą skakali na siebie (i dołączy np Eberloth). Różne konfiguracje 'przeciwników" w różnych wątkach. Czasami mam chęć zbanować (i to na stałe, bo nie rokują poprawy) większość (nie wszystkich) z dziesięciu najbardziej aktywnych użytkowników. Podawać nicki? Pytanie czy lepsze forum bez nich, przyjaźniejsze, ale martwe, czy rozgadane, ale kłótliwe. Karać nie chcę i nie lubię, ale apele nic nie dają. Są dwa wyjścia, oba złe. Widzę to od dawna, na razie jak widać wybieram opcje aktywniejszego forum a bany krótsze (nie permbany), na pojedyncze osoby.
Chętnie bym zapytał co zrobić, ale zapewne odpowiedzi będą od tych aktywnych, a ta spokojna większość będzie milczała. I dostanę propozycje trzeciej (czwartej, piątej) drogi, zapewne idealistycznej i nie rokującej. Może się mylę, zaskoczcie mnie![]()
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
W relacjach personalnych irytujący dla mnie jest tylko atak ad personam na JP. Nie trawię tego. Dodam, że poglądów JP odnośnie walorów smartfonów nie jestem w stanie uznać za swoje.
Całkowicie niejadalny na C-B jest nachalny, podręcznikowy marketing medialnego potentata. Nie tylko to forum jest tak zainfekowane więc trzeba jakoś to trawić. Permanentny hejt pod adresem Canona i użytkowników jego sprzętu traktuje jako błędną strategię, która da efekt odwrotny do zamierzonego.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Ten typ chociaż jakieś zdjęcie czasem wstawi. Jeszcze dziś coś wrzucę na PZKL i nie będzie to dróbJa bym permanentnie nie banował, przemyśl. A taki miesięczny ban za pyskówkę z arcyszkodnikiem tego forum, to traktuję nawet w kategoriach nobilitacji
. Kiedyś CB zrobił fajne kubki, z nickiem. Jeden stłukłem, drugi jeszcze mam. Jakby była kolejna seria z napisem "30 ban dla Eberloth za publiczne skopanie d..py arcyszkodnikowi xxx", to chętnie kupię
![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Ataki personalne są fatalne, szczególnie w internecie. Tu na forum królują raczej Panowie w wieku 40+ tak obstawiam, a zachowanie prezentują jak gimbusy 14 letnie. To jest kiepskie. Z Janem Pawlakiem zgadzać się nie musimy, ale nie należy nikogo od razu palić na stosie.
PS: kiedyś zadawałem tu na forum to pytanie, ale zadam je ponownie. Czy kojarzy ktoś lata temu był serwis www.widelec.org. Była to prosta strona. Na początku były tam wrzucane galerie/reportaże jakiś fotografów podpisanych imieniem i nazwiskiem np z wydarzeń sportowych, wojen, generalnie jakiś wydarzeń na świecie (trzęsienia ziemi, wybuchy wulkanów etc) ale też galerie jakieś kreatywne, były galerie "stałe", czyli np "Piękne kobiety cz.1", "Piękne kobiety cz.10" itd. Dodatkowo w innych zakładkach z czasem były wrzucane jakieś ciekawe filmy z YT i innych platform podobnych, filmy też różno tematyczne. Z czasem, przed śmiercią tej witryny jeszcze była rubryka "Gry" z jakimiś grami przeglądarkowymi.
Co się podziało z tym serwisem (to mniej istotne pytanie :P) oraz czy istnieje jakaś bardzo podobna strona do tej?
Edycja: oo, znalazłem że są na Facebooku, tj w zasadzie byli, bo ostatni post jest z 2017 roku, ale tam widać właśnie o jaką stronę mi chodzi : https://www.facebook.com/widelec.org...1GYg83TLk&_rdr
Ostatnio edytowane przez mystek ; 02-07-2023 o 19:27
Najlepsze forum na świecie to było 4foto.pl Ale właściciel je chyba przepił albo przegrał w karty. W każdym razie zniknęło z dnia na dzień i jakiś kwas był...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!