Strona 272 z 296 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 711 do 2 720 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez robert_b Zobacz posta

Zatem wskaż mi na tym Forum funkcjonalność ukrycia tego tematu, abym nie musiał widzieć nieprzeczytanych wiadomości.
    Możesz wyłączyć subskrybcje, u góry masz narzędzia wątku.
    Mozna tez dodać co niektórych do ignorowanych, po co ich wpisy mają drażnić?

Wiele osób powinno tak zrobić.
    Daje się zauważyć (na różnych forach), że tworzą sie pewne pary osób (czasami wiele par) które sobie "dokuczają". Admin techniczny napisał kawał kodu, (zastosowalismy go na nikoniarzach), który dodał moderatorom możliwość "odgórnego" narzucenia komuś ignorowania. Nie wiadomo dlaczego ciągle te same osoby ciagle się wkurzają, zamiast dodac się do ignorowanych i miec spokój. Zapewne (bardzo, bardzo naiwnie) sądza, że sa w stanie coś zmienić. A może są po prostu pieniaczami?
    Niestety ten kawał kodu nie był doskonały, nie zgadzała się numeracja postów a to rodziło problemy dla wszystkich. Zostało to więc wyłączone.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    IMHO Jan Pawlak to w tym całym wątku zgłasza najmniej pretensji do innych, mimo, że bardzo często w sposób nieelegancki i stanowczy jest atakowany przez wielu "zasłużonych" uczestników tego forum.
    Ma poglądy jakie ma, nie po drodze mi z nimi, ale to nie znaczy, że można jechać po nim bez trzymanki. Czy zresztą po kimkolwiek.
    Dokladnie, te podśmiechujki są słabe.

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    IMHO Jan Pawlak to w tym całym wątku zgłasza najmniej pretensji do innych, mimo, że bardzo często w sposób nieelegancki i stanowczy jest atakowany przez wielu "zasłużonych" uczestników tego forum.
    Ma poglądy jakie ma, nie po drodze mi z nimi, ale to nie znaczy, że można jechać po nim bez trzymanki. Czy zresztą po kimkolwiek.
    Dałbym lajka, ale na forum nie umiem , więc napiszę: zgadzam się całkowicie z tym co napisał Bangi. Dziwi mnie, że rozpoznawalni użytkownicy forum pozwalają sobie tutaj na taką dziecinadę.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Z pewną taką dozą nieśmiałości chciałbym przypomnieć, że z dniem 29.05.2024 roku nikt już nie kupi nowego bezlusterkowca i cyfrowego DSLRa bo przestaną być produkowane a Wasze stare (aparaty fotograficzne) zostaną Wam odebrane.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Niespodzianka od menedżera Sony: Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców

...widać już początek autostrady do muzeum dla aparatów foto ?

jp
    Celem skatalogowania stanu posiadania ilości aparatów fotograficznych u każdego obywatela C-B powstał wątek Mój zestaw Tam należy wpisywać jakie aparaty foto posiadacie. W dniu 29.05.2024 przyjdzie przedstawiciel Samsunga z identyfikatorem, który wymieni Wasze aparaty fotograficzne na najnowszego smartfona Samsunga S50 Ultra Super Hiper Pro.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 30-06-2023 o 08:22
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Daje się zauważyć (na różnych forach), że tworzą sie pewne pary osób (czasami wiele par) które sobie "dokuczają". (...) Nie wiadomo dlaczego ciągle te same osoby ciagle się wkurzają, zamiast dodac się do ignorowanych i miec spokój.
    Przypuszczam, że za rozwiązanie tego zagadnienia można dostać nagrodę, jakiegoś nobla w naukach o człowieku czy coś
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Złotą chochlę bym dał.
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

No cóż, psy szczekają, a Anselm Pawlak nadal nie opublikował szumnie zapowiadanego podsumowania.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023 z pozycji aparatu
    czyli to co może aparat a jak to może smartfon 2023
    Prośba.

Jesteśmy w okresie przejściowym technologii, (tutaj technologi fotografii) w użyciu jest stara dobrze znana, długo rozwijana do granic jej możliwosci w znacznej mierze poza realnymi potrzebami użytkowników i wchodzi nowa potencjalnie o tych samych lub większych możliwosciach.
    W okresie przejsciowym dzieją się "cuda", gdy czarna płyta odchodziła do muzeum pojawiały sie wzmacniacze z przyciskiem uruchamiającym symulację dźwięku igły, gdy w Londynie pojawiły się pierwsze auta to przed nimi biegł posłaniec z zapaloną latarnią, ostatnio z racji wprowadzania aut elektrycznych rozważano nakaz emitowania dźwięku silnika spalinowego przy małych prędkosciach itd.

Byłem na spotkaniu w "ówczesnym" okresie przejściowym gdzie porównywano 18cm zdjęcie z profi ciemni z 18cm wydrukiem na tamtej klasy drukarce z jednego z pierwszych aparatów cyfrowych o kilku Mpix matrycy.
    Teraz wiemy co teraz z jakością. Ale ważniejsze jest to że wtedy chyba nikt nie zdawał sobie sprawy że główny nurt fotografi "porzuci" papier na rzecz monitorów.

Nie wiem jaką drogą potoczy się rozwój fotografii obliczeniowej, czy np. S24U będzie miał ikonę ustawiania przesłony "mechanicznej" czy obliczeniowej w celu kontroli GO czy też za 3-4 lata GO, bokeh itd podzielą los przycisku dźwięku igły czy posłańca w Londynie.

Wiem natomiast że przykładanie bezkrytyczne własnych doświadczeń z fotografii optycznej do fotografii obliczeniowej gdzie zdjęcia powstają w zupełnie inny sposób, przy braku wiedzy i doświadczenia w nowej technologii jest bezsensowane.
    Typowym przykładem jest funkcja w S22U umożliwiająca wykonanie znanego i szeroko komentowanego oraz szeroko "komentowanego" zdjęcie księżyca
    Tutaj (przepraszam, ostatni raz) w "domowej" wersji.

To zdjęcie ze smartfonu o ogniskowej (odpowiednik FF) 23mm pełny kadr z crop po wysokości by widać było cały przewodnik
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20230530_075515.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	2,90 MB
ID:	13599

To zdjęcie z tego samego smartfonu "z kieszeni spodni", z tego samego miejsca co pierwsze wykonane z ręki zaraz po pierwszym o ogniskowej 2300mm pełny kadr z tekstem z tego przewodnika.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20230530_075303.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	3,38 MB
ID:	13600

Warto mieć w pamięci takie zdjęcie gdy nachodzi nas myślenie na NIE o nowej technologii, myślenie ..to się nigdy nie zdarzy, fizyki nikt nie oszuka ..itd

Prośba.

Rok minął, wstęp podsumowania (#2628) napisany, czas dokończyć

1.
    Chciałbym w końcowej wersji zmienić "buńczuczny" zapis czyli to co może aparat a jak to może smartfon 2023 na bardziej sensowny czyli to co potrzebuje fotograf a jak to może smartfon 2023
    2.
    Moje fotografowanie to głównie ulica, podróże, zabytki, widoki, krajobrazy, Było 2-3 razy w studio jako gość towarzyszący, był ślub (i była kasa), były kilka razy koncerty, była kilka razy koszykówka w hali ale była to "amartorszczyzna" i dawno temu, brak mi kompetencji by wypowiadać się o tym zakresie fotografowania.
    3.
    W swoim zakresie wiem jak to napisać/dokończyć ale mam kłopot np. pomiędzy realną potrzebą a chciejstwem
    Największy mój monitor to 4000pix, zdjęcia z 3 matryc mają rozdzielczość 4000x3000pix ale chciałbym by nowa wersja smarfonu miała te matryce o większej rozdzielczości bo ....

Dobrze by było aby to podsumowanie miało szerszy zakres.
    Dlatego proszę by z własnego doświadczenia Ci którzy to czytają pomogli, napisali na temat to co potrzebuje fotograf a jak to może smartfon 2023, oraz dlaczego uważają że smartfon 2023 nie nadaje sie do jakiegoś obszaru ich fotografowania i co by musiał mieć smarton 2024 by mógł zastąpić ich sprzęt

Tutaj w wątku lub na priv to wtedy zapewniam anonimowość.
    I spóbujemy to wspólnie podsumować

jp

PS
    Pierwsze nietypowe "zgłoszenie" już mamy, Jacek_Z : jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-06-2023 o 10:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez robert_b Zobacz posta
    No tak, najlepiej spróbować obrócić własną gafę w żart. A merytoryczne pytanie najlepiej pominąć. Bo niewygodne?
    Nie odpowiedziałem, bo nie chcę powiększać OT i chaosu tutaj. Jeśli ta kwestia tak Cię nurtuje zadaj to pytanie w wątkach technicznych forum. Zresztą Jacek wyżej zdajsie napisał jakie są możliwości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

# Jacek_Z

piszesz :
    jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?

Lampa błyskowa xenon to element technologii fotografii optycznej, jej sposób działania był rozwijany/dopracowywany do sposobu działania migawki w aparacie.
    Według mojej wiedzy w aktualnym stanie rozwoju fotografii obliczeniowej gdzie plik wynikowy powstaje z sumy kilkunastu bardzo krótkich "naświetleń" o różnych parametrach ekspozycji można stosować tylko lampy typu LED.

Nie wiem jak zostanie technicznie rozwiązane w smartfoto oświetlenie w studio ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem "wiem" jak to będzie od strony użytkownika.
    W studio jedna lampa stała o świetle ciągłym "na sufit" a w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
    a.
    albo palcami na ekranie komponować różne jasności w różnych miejscach kadru
    b.
    albo wybrać dotykając ikony jeden w wielu "fabrycznych" presetów przystosowanych do danego/wykonywanego typu zdjęcia (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
    c.
    albo wybrać swój wcześniej zaprojektowany (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)

a zawsze na ekranie będzie taki widok jaki będzie po uruchomieniu spustu w zapisanym pliku jpg a plik RAW to do zmian decyzji/poprawek w postprocesie

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-07-2023 o 10:55
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 272 z 296 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów