Nie będą!
xD
Nawet jeśli twórcy oprogramowania dla smartofonów staną na rzęsach to zawsze na styku obiektu z nieostrościami będzie "waliło" sztucznym blurem z AI przy fortach portretowych. Podobnie AI w smartfonach nie da się rozłożyć GO oraz blików, które są tożsame dla określonej ogniskowej oraz dla obiektywów o różnej konstrukcji optycznej (wady CA) oraz ilości lamelek przysłony.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Zawsze o szklance napełnionej do połowy można powiedzieć, że albo jest do połowy pełna, albo w połowie pusta. Dlaczego więc facet otrzaskany w sprzęcie foto z górnej półki nie krytykuje smartfonów, jak bardzo one jeszcze odstają od tego sprzętu, lecz zachwala, jak bardzo się do niego zbliżają? Cyrograf jaki podpisał, czy co?
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Tak uważasz ? Gdy mam zamiar robić jakieś foty to zabieram ze sobą kompakt typu Lumix LX100 z funkcją macro i nie silę się na udowadnianie że smartfon jest super, bo... można nim fotografować "kfjatki" na "once".
--- Kolejny post ---
Nie chcę walić górnolotnymi frazesami, ale z Autorem wątku jest jak ze ścianą z którą nie ma możliwości dyskusji. Poczytaj głębiej to dowiesz się, że ta "optyka obliczeniowa" zdaniem Jasia wyprze i zastąpi dekady rozwoju aparatów fotograficznych oraz konstrukcji optycznych. Jeśli to kupujesz to możecie sobie z jasiem podać łapki i zrobić misia ^^
--- Kolejny post ---
Ja wiem, ja, ja, ja!!!!
Mogę? Podnosiłem rękę!
W smartfonie Jasiu ma tylko jeden guziczek. W A7R3 ma kilkanaście dziwnych pstryczków i kręciołków, które niesamowicie przeszkadzają przy "robieniu" zdjęcia.
ps.
sił piekielnych i nadprzyrodzonych raczej nie podejrzewam ^^
Ale jeśli autor wątku rzuci klątwę to wszystkim Wam spadną kapcie z nóg...
xD
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Chyba zejdę z poziomem do Twojej dyskusji:
Już część portretów zrobionych smartfonem potrafi przyciągnąć oko!
xD
Widzisz, ja również uwielbiam płytką GO. Mam Nikkora 105/1.4E, który jest rewelacyjny do portretu. Mam też Planara 50/1.4 od palecwnosie jak chcę mieć ciekawszy bokeh.
Czyli AI wg Ciebie potrafi wygenerować obraz od zera symulując użytą kliszę, ogniskową itp, ale nigdy nie będzie w stanie tak zrobić, aby nie "waliło" sztucznym blurem na zdjęciu ze smartfona? Samo użycie przy tym teleobiektywu sporo pomoże.
Ale co ja niby uważam? Sam napisałeś, że zrobisz ładniejszego nie wychodząc z domu. Ja też wygenerowałem i też tu wrzuciłem. Myślisz, że zaimponujesz mi tym czy co? Dla Ciebie to co wygenerowałeś jest ładniejsze od mojego zdjęcia, ja mam odmienne zdanie.
To tylko kolejne dziwne odejście od tematu.
Masz chyba duże problemy ze zrozumieniem tego co ja piszę. No cóż. Trudno.
Ale że do tego teleobiektywu w smartfonie dołożą co? matrycę wielkości paznokcia? Resztę, czyli bliki, rozmycia i wady optycznie załatwi AI? Dodatkowo skutecznie i zapewne celowo całkowicie pominąłeś wspomniany przeze mnie wcześniej fakt braku możliwości rejestracji w smartfonach obiektów poruszających się w jakikolwiek sposób, że nie wspomnę już o matrycach FF CMOS BSI, które pozwalają na natychmiastowy odczyt ze wszystkich pikseli bez efektu rolling shutter. Fotografia nie zaczyna i nie kończy się na statycznych portretach z małą GO.
Tu mnie masz. Nie podejrzewałbym...
ps.
Masz chyba duże problemy ze zrozumieniem tego co ja piszę. No cóż. Trudno.
Ostatnio edytowane przez candar ; 14-06-2023 o 18:35
Tak, zacznij wreszcie czytać ze zrozumieniem. Dotyczy to tego co powyżej (tak w sumie wygląda cały czas rozmowa z Tobą), jak i mojego zdania o "optyce obliczeniowej".
Chłopie, gdzie ja piszę, że będzie się to nadawać do fotografowania obiektów poruszających się? Dodajesz sobie coś, dopowiadasz i odpowiadasz wkładając mi w usta coś, czego bym nigdy w życiu nie powiedział.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 14-06-2023 o 18:34
Gdyby Jasiu był dowcipny, to teraz wrzuciłby zrobione samsungiem zdjęcie popcornu. No, ale nie jest.
Tak jest prawie we wszystkich wypowiedziach kilku uczestników tego wątku.
Tylko nie wiem czy nie potrafią zrozumieć co czytają czy też nie obchodzi ich co napisane a tylko szukają dowolnego pretekstu do hejtu.
A hejt to reakcja albo na kłopoty z własnym życiem, swoją psychiką albo niemożność/strach przed wyjściem ze swojej bańki komfortu albo normalna zazdrość (oni mogą, robią, mają a ja nie mogę, nie robię, nie mam)
I argumenty, dyskusja, przekonywania nie mają szans powodzenia.
Trzeba wykorzystać mądrość ludów pustyni, ...psy szczekają karawana idzie dalej.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-06-2023 o 20:20
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/