Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Nie będą!
    xD

Nawet jeśli twórcy oprogramowania dla smartofonów staną na rzęsach to zawsze na styku obiektu z nieostrościami będzie "waliło" sztucznym blurem z AI przy fortach portretowych. Podobnie AI w smartfonach nie da się rozłożyć GO oraz blików, które są tożsame dla określonej ogniskowej oraz dla obiektywów o różnej konstrukcji optycznej (wady CA) oraz ilości lamelek przysłony.
    Chyba zejdę z poziomem do Twojej dyskusji:

Już część portretów zrobionych smartfonem potrafi przyciągnąć oko!
    xD

Widzisz, ja również uwielbiam płytką GO. Mam Nikkora 105/1.4E, który jest rewelacyjny do portretu. Mam też Planara 50/1.4 od palecwnosie jak chcę mieć ciekawszy bokeh.
    Czyli AI wg Ciebie potrafi wygenerować obraz od zera symulując użytą kliszę, ogniskową itp, ale nigdy nie będzie w stanie tak zrobić, aby nie "waliło" sztucznym blurem na zdjęciu ze smartfona? Samo użycie przy tym teleobiektywu sporo pomoże.

Tak uważasz ? Gdy mam zamiar robić jakieś foty to zabieram ze sobą kompakt typu Lumix LX100 z funkcją macro i nie silę się na udowadnianie że smartfon jest super, bo... można nim fotografować "kfjatki" na "once".
    Ale co ja niby uważam? Sam napisałeś, że zrobisz ładniejszego nie wychodząc z domu. Ja też wygenerowałem i też tu wrzuciłem. Myślisz, że zaimponujesz mi tym czy co? Dla Ciebie to co wygenerowałeś jest ładniejsze od mojego zdjęcia, ja mam odmienne zdanie.
    To tylko kolejne dziwne odejście od tematu.

Poczytaj głębiej to dowiesz się, że ta "optyka obliczeniowa" zdaniem Jasia wyprze i zastąpi dekady rozwoju aparatów fotograficznych oraz konstrukcji optycznych. Jeśli to kupujesz to możecie sobie z jasiem podać łapki i zrobić misia ^^
    Masz chyba duże problemy ze zrozumieniem tego co ja piszę. No cóż. Trudno.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Widzisz, ja również uwielbiam płytką GO. Mam Nikkora 105/1.4E, który jest rewelacyjny do portretu. Mam też Planara 50/1.4 od palecwnosie jak chcę mieć ciekawszy bokeh.
    Czyli AI wg Ciebie potrafi wygenerować obraz od zera symulując użytą kliszę, ogniskową itp, ale nigdy nie będzie w stanie tak zrobić, aby nie "waliło" sztucznym blurem na zdjęciu ze smartfona? Samo użycie przy tym teleobiektywu sporo pomoże.
    Ale że do tego teleobiektywu w smartfonie dołożą co? matrycę wielkości paznokcia? Resztę, czyli bliki, rozmycia i wady optycznie załatwi AI? Dodatkowo skutecznie i zapewne celowo całkowicie pominąłeś wspomniany przeze mnie wcześniej fakt braku możliwości rejestracji w smartfonach obiektów poruszających się w jakikolwiek sposób, że nie wspomnę już o matrycach FF CMOS BSI, które pozwalają na natychmiastowy odczyt ze wszystkich pikseli bez efektu rolling shutter. Fotografia nie zaczyna i nie kończy się na statycznych portretach z małą GO.

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Już część portretów zrobionych smartfonem potrafi przyciągnąć oko!
    xD
    Tu mnie masz. Nie podejrzewałbym...

ps.
    Masz chyba duże problemy ze zrozumieniem tego co ja piszę. No cóż. Trudno.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 14-06-2023 o 18:35
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów