Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Przyłączam się do prośby. Bo co kogo obchodzi, co "uruchomił Samsung"? Ja chcę to zobaczyć. Chcę zobaczyć choć JEDNO zdjęcie, które przekona mnie, że te 212 stron wątku, ma jakiś sens. Bo w kółko czytam mantrę, że "chcesz pokazać stan techniki obliczeniowej w 2023 roku". No to POKAŻ! Choć raz.
http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia
Ostatnio edytowane przez candar ; 23-05-2023 o 22:45
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Myślę, że jan p. czeka aż się pojawią w sieci odpowiednie zdjęcia pokazujące te cuda, (zresztą robione Nikonem Z9 lub lepszym z superobiektywem, takie wpadki bywały). Bo wierzy się w te możliwości, tylko samemu jakoś nie wychodzi... Znam to, nieraz się zżymalem, że mój aparat nie potrafi takich zdjęć wypuścić jak pokazują w sieci... Ale ogólnie to da się itd.
Ostatnio edytowane przez Karlbuk ; 24-05-2023 o 11:29
@jan pawlak - ale userzy trochę jednak racji mają, że domagają się dyskusji i jakiegoś odzewu z Twojej strony. Ten wątek to nie newsletter o nowościach Samsunga - bo to każdy sobie poogląda w sieci tylko wątek dyskusyjny.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
1.
Założyłem ten wątek 29.05.2022 jako smartfon a aparat foto zaskoczony ogłoszeniem prezesa Sony (odpowiedzialnego za matryce) że w 2024 jakość obrazu ze smartfonów przewyższy jakość zdjęć z bezlusterkowców.
Nic o technologii fotografii obliczeniowej nie wiedziałem, zacząłem się uczyć, kupiłem "fotograficzny" smartfon i w tym wątku pokazywałem swoje pierwsze kroki w smartfoto, prezentowałem w wątku zdjęcia ze smartfona ze zdjęciami w tej samej sytuacji zdjęciowej swoim aparatem foto, zarówno S22U jak i znacznie lepsze z S23U
Aktualna nazwa wątku to ani nie był mój pomysł ani nikt ze mną go nie uzgadaniał ani nikt .....
2.
Nie jestem przedstawicielem firmy Samsung, nie jestem fanem tej firmy
Taki smartfon mam (wraz z dostępem do wcześniejszych wersji) i na takim pokazuję stan aktualny i rozwój technologii fotografii obliczeniowej, czego się naumiałem i co widzę robiąc zdjęcia tym smartfonem.
Ptaki, zwierzęta, astrofoto, ,... to nie jest "moja bajka". Internet jest pełen zdjęć "normalnych" użytkowników tego i innych smartfonów z różnych sytuacji zdjęciowych i każdy może znaleźć to co go interesuje w tym zakresie.
Tam może zobaczyć.
3.
Liczne wypowiedzi kilku z uczestników tego wątku świadczą nie o zainteresowaniu tematem wątku tylko o wyżywaniu się w hejcie, czekaniu na pretekst do poniżania, wyśmiewania itd.
Sam się dziwię że nie widzą jakie sami sobie wystawiają świadectwo, widocznie to jest juz poza ich precepcją
Nie uważam że są userami wątku którzy chcą/mogą/potrafią dyskutować merytorycznie o fotografii obliczeniowej i nie zamierzam prowadzić z nimi "dialogu" na tym ich poziomie.
Możesz ten wątek (jak to kiedyś już planowano, a niektórzy "userzy" się domagali) po prostu zamknąć
Na merytoryczne pytania o S21U, S22U, S23U czy o różne aspekty technologii fotografi obliczeniowej, jeśli tylko będę znał odpowiedź to zawsze jestem gotów odpowiadać/dyskutować gdziekolwiek czy na priv.
Z wieloma uczestnikami tego wątku.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-05-2023 o 09:02
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Już dawno temu zauważyłem, że słowo "smartfon" zawsze wywołuje na forach fotograficznych (w tym zagranicznych) niezdrowe emocje, połączone z agresją, hejtem itp. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że spora część użytkowników tych for żyje z fotografii, smartfony zaś odbierają im pracę. Prawda jest taka, że nie jest potrzebny już fotograf z "tajemniczym" i drogim sprzętem, żeby posiadać dobre zdjęcia. Stają się co raz mniej potrzebni, bo teraz każdy może być fotografem a jeśli ma talent, to zrobi lepszą sesję smartfonem niż fotograf-rzemieślnik ze swoim zaawansowanym sprzętem za 25k. Zdechła np. praktycznie cała reporterka, bo zanim przyjedzie fotograf na miejsce wydarzenia, redakcja już dostaje za darmo zdjęcia od świadków na miejscu a w newsach liczy się czas a nie ilość pixeli czy stopień przepalenia nieba. Nawet się kiedyś żalił jakiś doświadczony reporter pracujący latami dla topowych portali, który musiał się przebranżowić na barmana czy innego baristę, żeby przeżyć.
Czy smartfon może być równorzędną konkurencją dla dedykowanego sprzętu? Jak najbardziej. Przykładowo Bocheński czy Leibovitz wprost mówią, że często robią sesje smartfonami i potem wystawiają to w galeriach a ludzie cmokają z zachwytu. Robiono nawet badanie wśród profesjonalistów i okazało się, że osoby, które mają dobry sprzęt oraz potrafią się nim posługiwać, zaskakująco często korzystają ze smartfonów, szczególnie gdy klient nie patrzy ;-)
https://fotoblogia.pl/badania-pokazu...4327447550081a - to artykuł sprzed 3 lat więc pewnie teraz udział smartfonów jest dużo większy.
Sam przerobiłem wiele sprzętu - kolejno kompakty 3 i 5Mpx, EOS 1100D, Nikon D3300 (ten sprzęt mnie zniechęcił do fotografowania), Canon G7x mark II (ten przywrócił mój entuzjazm), Panasonic LX100 II, Nikon Z50 a teraz mam od niedawna Nikona Z5 + Nikkora 24-200 i Sigmę 50mm 1.4 poprzez FTZ. Mogę o sobie powiedzieć "doświadczony amator-entuzjasta"
Jeśli chodzi o smartfony, to nie traktowałem ich poważnie jako konkurencji dla aparatów, do czasów kupna dawno temu Samsunga S7. Od tego czasu smartfon stał się dla mnie takim samym narzędziem do robienia zdjęć jak aparat. Potem były jeszcze S10, S21 ultra a teraz mam S23 ultra.
Jeśli chodzi o porównanie jakości to generalnie S23U nie ma startu do Z50 czy Z5 ale są sytuacje, gdzie po prostu smartfon jest lepszy - po pierwsze nagrywanie filmów - lepsza stabilizacja, wyższa rozdzielczość, lepsza praca pod światło, mniej problemów z ostrością dzięki dużej głębi ostrości, brak cropa, mniejszy ciężar, możliwość szybkiego przełączania pomiędzy wszystkimi (w tym selfie) obiektywami w trakcie nagrywania, możliwość pauzy nagrywania itd. Już nie wspomnę, że film mogę bardzo wygodnie przyciąć, wyciągnąć klatki i przesłać whatsappem.
Po drugie, smartfon jest lepszy w statycznych zdjęciach w bardzo słabym oświetleniu. Można z ręki zrobić zdjęcie w praktycznie absolutnych ciemnościach i dużo widać. Na aparacie nic nie widać, no chyba, że ma się jeszcze statyw i jakiegoś noktona f0,95. Z ręki nie ma szans.
Po trzecie, zdjęcia pod światło. Twarz osoby stojące na tle oświetlonego okna jest odpowiednio doświetlona a widok za oknem nieprzepalony. W aparacie często nawet celowo niedoświetlony RAW + wyciąganie cieni nie zawsze pomoże.
Po czwarte uniwersalność. 13+24+70+230+selfie w jednej małej obudowie - "Synek, kto więcej ci dał?" ;-)
Po piąte, zabrzmi jak herezja ale z S23U mogę uzyskać większą szczegółowość niż z Z50. Wystarczy, że przełączę w tryb 50Mpx a jak są dobre warunki, to 200Mpx i tam gdzie z Z50 mam już niewyraźną papkę, tam z S23 mogę odczytać litery z jakiegoś odległego banera. Obiektywnie jednak dodam, że wyższe tryby skutkują mocnym spadkiem dynamiki. No i ten tryb działa oczywiście tylko z głównym obiektywem.
Może teraz ja zabrzmię jak hejter ale przeleciałem ten wątek (link był na innym portalu) i widzę, że większość adwersarzy autora wątku to nie prawdziwi fotografowie przez duże F ale zwykli onaniści sprzętowi pokroju fanatycznych audiofilów. No sorry, ale jeśli trzeba robić spory crop, żeby znaleźć jedyną przewagę zdjęcia jakiegoś Sony A7III nad smartfonem, to świadczy to jak najlepiej o Samsungu a jak najgorzej o Sony ;-)
Ostatnio edytowane przez Zephyr ; 25-05-2023 o 09:45
W S23U procesor "fotograficzny" ma znacznie większe możliwości niż zastosowane matryce.
Może jednocześnie obsługiwać (co jest jedną z głównych cech fotografii obliczeniowej) jedną matrycę 200Mpix i 3 matryce 38Mpix do tworzenia jednego zdjęcia wynikowego. A S23U ma "tylko" rozdzielczość 200Mpix + 3x12Mpix.
Jeśli zapowiedź prezasa Sony o matrycach (dynamika ?, szum ?, ...) się zrealizuje to w 2024 może byc ciekawie
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-05-2023 o 10:07
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/