#Adawro - na pewno? Voigtlander 50mm f1.0 vs... Canon RF 50 f1.2? To ma być rzekomo pierwszy "uwolniony" obiektyw do RF i na dzień dobry staje się konkurencją do Canona.
#Adawro - na pewno? Voigtlander 50mm f1.0 vs... Canon RF 50 f1.2? To ma być rzekomo pierwszy "uwolniony" obiektyw do RF i na dzień dobry staje się konkurencją do Canona.
@mystek, Wszystko się zgadza, Canon już dawno wypuścił RF-50L więc teraz wolno robić niezależne. Na przykład RF-35L lub RF-24L jeszcze nie miały premiery, więc pewnie Canon nie pozwoli na razie na zamienniki.
R3 + RF85LDS
Voigtlander nie ma AF, więc raczej nie za bardzo go można postawić w konfrontacji z RF 50 1.2
--- Kolejny post ---
Pomijając kompetencje osoby piszącej ten artykuł, fakt jest taki, że coś drgnęło w końcu w Canonie. Czy na poważnie zmieniają politykę czy pozornie i będzie ciąg dalszy zwodzenia użytkowników, żeby z czasem sami ugrzęźli w systemie to się okaże... Podział rynku szkieł (obecnie bardzo niekorzystny dla Canona, nawet bardziej niż dla Nikona) wskazywałby na pierwszy scenariusz, ale krok Canona z wypuszczeniem nikomu nie potrzebnego Voigtlandera 50 f1 sugeruje drugi.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No dobra, może z tym, że gorzej niż u Nikona to trochę przesadziłem :-), ale dla Canona nie wygląda to pozytywnie w dalszej perspektywie:
https://fstoppers.com/gear/data-help...-lenses-629453
Ludzie chyba z naiwnością czekali na szkła 3rd party przesiadając się na bezlustra Canona i jednocześnie wstrzymując się z zakupem zakupem absurdalnie drogich szkieł RF. Tą drogą Canon nie zdobędzie nowych userów, a starych zniechęci... za jednego zooma 2.8 od Canona można mieć prawie całą trójcę świetnych szkieł Tamrona w Sony.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-04-2023 o 21:16
Kapitan Wagner