@mystek, Wszystko się zgadza, Canon już dawno wypuścił RF-50L więc teraz wolno robić niezależne. Na przykład RF-35L lub RF-24L jeszcze nie miały premiery, więc pewnie Canon nie pozwoli na razie na zamienniki.
@mystek, Wszystko się zgadza, Canon już dawno wypuścił RF-50L więc teraz wolno robić niezależne. Na przykład RF-35L lub RF-24L jeszcze nie miały premiery, więc pewnie Canon nie pozwoli na razie na zamienniki.
R3 + RF85LDS
Canon ubija EOS M https://www.canonrumors.com/two-more...-discontinued/
Będzie nowe fajne szkło u Canona, ma niby wejść niedługo, Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USM cena w sumie dobra dla amatoranie pytajcie ile to jest 9500 USD
![]()
Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
https://500px.com/p/photo_travel_shoot
Przekaz jest jasny -jak zaczynałeś swoją przygodę z fotografią w systemie EOS M i nie zostałeś jeszcze profesjonalistą
[który kupi RF 100-300mm/2.8L]
to daj sobie spokój z fotografią i poszukaj innego hobby.
Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 17-04-2023 o 18:49
O matulu....
Dawno nie czytałem większych kocopołów niż w tym artykule!!!!!
"Canon nie jest jedyną marką, która skutecznie zakazała stosowania wielu obiektywów innych firm; niedawno Nikon zakazał obiektywów innych firm , które konkurują z własnym szkłem Z-mount, ale marki takie jak Sigma, Samyang i Tamron znalazły sposoby na obejście tego problemu. Zamiast wypuszczać identyczny obiektyw, ci producenci obiektywów wprowadzają na rynek obiektywy o nieco innych ogniskowych, takie jak Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN".
ta osoba nie ma zielonego pojęcia o tym co pisze![]()
Sigma obecnie produkuje kilka różnych serii
C (Contemporary) - ta linia produktów składa się głównie z obiektywów zmiennoogniskowych o zmiennej aperturze do ogólnego użytku, takich jak standardowe i teleobiektywy zmiennoogniskowe do aparatów z matrycą APS-C (na przykład Sigma 18-200mm f / 3.5-6.3 OS HSM Macro C). Jest to w zasadzie miejsce na budżetowe obiektywy zmiennoogniskowe Sigmy, których jest wiele.
A (Art) - to wszystkie najszybsze obiektywy stałoogniskowe Sigma należące do tej linii produktów. Sigma twierdzi, że linia produktów Art została „zaprojektowana z naciskiem na wyrafinowane parametry optyczne i dużą moc ekspresji”. Niektóre obiektywy zmiennoogniskowe szerokokątne, makro, rybie oko i obiektywy zmiennoogniskowe z dużą przysłoną również będą należeć do tej kategorii (dobrym przykładem jest 18-35 mm f / 1,8 HSM A).
Sigma Art
S - (Sport) - ta grupa jest przeznaczona dla teleobiektywów (zarówno zmiennoogniskowych, jak i o stałej ogniskowej) zaprojektowanych z myślą o fotografii sportowej i dzikiej przyrody. Te obiektywy będą dość drogie, a także mają stosunkowo szybkie maksymalne ustawienia przysłony.
Sigma Sport
EX - stare, wysokiej klasy obiektywy Sigmy. Firma zrezygnowała z nowych obiektywów tej serii, więc nie zobaczymy żadnych nowych produktów linii EX.
No i dlatego mamy obecnie w sprzedaży do rożnych mocowań
Sigma 28-70 mm f/2.8 DG DN Contemporary
Sigma 24-70 mm f/2.8 DG DN Art
A obiektywy produkowane przez Tamrona https://www.optyczne.pl/17978-news-T...m_Nikon_Z.html i Sigmę dla Nikona Z to jeszcze coś zupełnie innegoTo są stare konstrukcje (na rynku od kilku lat w innych mocowaniach np. Sony FE) Tamrona i Sigmy jedynie "przepakowane" w nowa obudowę z logo i bagnetem Nikona Z!
Ostatnio edytowane przez candar ; 17-04-2023 o 19:18
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Voigtlander nie ma AF, więc raczej nie za bardzo go można postawić w konfrontacji z RF 50 1.2
--- Kolejny post ---
Pomijając kompetencje osoby piszącej ten artykuł, fakt jest taki, że coś drgnęło w końcu w Canonie. Czy na poważnie zmieniają politykę czy pozornie i będzie ciąg dalszy zwodzenia użytkowników, żeby z czasem sami ugrzęźli w systemie to się okaże... Podział rynku szkieł (obecnie bardzo niekorzystny dla Canona, nawet bardziej niż dla Nikona) wskazywałby na pierwszy scenariusz, ale krok Canona z wypuszczeniem nikomu nie potrzebnego Voigtlandera 50 f1 sugeruje drugi.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No dobra, może z tym, że gorzej niż u Nikona to trochę przesadziłem :-), ale dla Canona nie wygląda to pozytywnie w dalszej perspektywie:
https://fstoppers.com/gear/data-help...-lenses-629453
Ludzie chyba z naiwnością czekali na szkła 3rd party przesiadając się na bezlustra Canona i jednocześnie wstrzymując się z zakupem zakupem absurdalnie drogich szkieł RF. Tą drogą Canon nie zdobędzie nowych userów, a starych zniechęci... za jednego zooma 2.8 od Canona można mieć prawie całą trójcę świetnych szkieł Tamrona w Sony.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner