Strona 34 z 47 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z czym?
    Orendownik Sony, chyba coś w nim pękło jak na krótkich czasach odkrył gorszy bokeh albo Canon lepiej płaci.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Orendownik Sony, chyba coś w nim pękło jak na krótkich czasach odkrył gorszy bokeh albo Canon lepiej płaci.
    Stawiam na to drugie ....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Z tym gorszym bokehem na krótszych czasach to po części prawda.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Moim zdaniem po to zbieramy różne szkła aby uzyskiwać różne efekty a nie po to aby zastanawiać się jak tymi szkłami zrobić dokładnie takie samo zdjęcie więc atsf te wywody to trochę para w gwizdek wg mnie
    Jest tak, jak piszesz, tylko czemu żeś się czepił oddzielania na siłę teorii od praktyki? Te rzeczy trzeba łączyć, a nie rozdzielać. Na przykład na skali zooma masz naniesione wartości ogniskowych i się nimi kierujesz, ale jak porównasz zdjęcia zrobione przy tych ogniskowych ze zdjęciami zrobionymi obiektywami stałoogniskowymi, to się okaże, że coś tu nie gra. Chcesz zrobić portret zoomem Canona 100-400L II tak, żeby on wyglądał podobnie do portretu zrobionego stałoogniskowym obiektywem 100 mm BEZ WEWNĘTRZNEGO OGNISKOWANIA? To zrób go przy 135 mm, a nie przy 100 mm. Nawet stałki 100 mm macro z wewnętrznym ogniskowaniem potrafią przy maksymalnej skali odwzorowania zjechać do efektywnych 70 mm, jak np. Sigma 2,8/105 macro. Mam taką Sigme 3,5-5,6/28-135 macro dającą skalę 1:2 przy 135 mm, ale trzeba się z nią przysunąć do obiektu bliżej, niż ze stałoogniskowym obiektywem macro 50 mm. No i gdzie się podziało 85 mm ogniskowej, i gdzie się podziała perspektywa obiektywu 135 mm? To trzeba wiedzieć, a nie skrobać się w łeb nie wiedząc, o co chodzi. Dojdziesz np. do błędnego wniosku, że zdjęcie z "setki" macro jest w pytę, ale przy 100 mm z twojego zooma jest jakieś takie nie za bardzo. A ono jest nie za bardzo, bo te 100 mm przy odległości portretowej, to np. 75 mm, a nie 100 mm. Obejmujesz tyle samo postaci, ale perspektywa i GO wychodzą inne. No i co? Lecisz do sklepu, żeby kupić "setkę", czy zwiększasz odległość i ogniskową na zoomie?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Z tym gorszym bokehem na krótszych czasach to po części prawda.
    To ma raczej związek z nieostrością ruchową.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie

A nie z elektroniczną pierwszą kurtyną migawki? Dużo o tym zjawisku w sieci . Domyślnie jest włączona i w pewnych sytuacjach pomaga a w innych (bokeh) przeszkadza.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A nie z elektroniczną pierwszą kurtyną migawki? Dużo o tym zjawisku w sieci . Domyślnie jest włączona i w pewnych sytuacjach pomaga a w innych (bokeh) przeszkadza.
    Dokładnie chodzi o migawkę. Gdzieś robiłem testy ale już nie pamiętam, w jakiej kombinacji jest najgorzej.

Pełne uzależnienie

Najgorzej jest w standardowym ustawieniu czyli pierwszą kurtyną elektroniczna. Dlatego lament użytkowników którzy instrukcji nie przeczytali a w niej jest napisane czym różnią się trzy tryby pracy migawki i czym użycie ich skutkuje.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Najgorzej jest w standardowym ustawieniu czyli pierwszą kurtyną elektroniczna. Dlatego lament użytkowników którzy instrukcji nie przeczytali a w niej jest napisane czym różnią się trzy tryby pracy migawki i czym użycie ich skutkuje.
    Jestem nowy w systemie R, czy tutaj jakieś standardowe ustawienie powinienem zmienić aby było dobrze ? Silent shutter mam off, czy coś jeszcze jest w ustawieniach ?
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie

Nie wiem jak jest w R ja pisałem o S w kontekście tego że ktoś o słabszym bokeh w S pisał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

No i mowa o czasach powyżej 1/2000 bo na dłuższych nie zauważyłem róznicy.

Strona 34 z 47 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów