Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: EOS R10 czy RP?

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: EOS R10 czy RP?

Cytat Zamieszczone przez sivy89 Zobacz posta
    Witam. Obecnie korzystam z bezlusterkowca M5. Chciałbym jednak zmienić na coś lepszego. Tak żeby podnieść jakość zdjęć oraz szybkość samego body. Mam dylemat pomiędzy R10 a RP. Cena podobna jednakże matryce całkiem inne. W co lepiej iść? Dodam że głównie fotografuję krajobrazy/architekturę i ludzi w górach/miastach czy innych okolicznościach przyrody. Obiektywy jakie posiadam to: C 15-85 USM, C50 1.8 STM, C10-18 STM, C18-55 STM, Samyang 8mm, C24 STM.
    doprecyzuj czego brakuje Ci w kwestii jakosci zdjec M5 (wysokie ISO?) i co rozumiesz przez szybkosc body, bo patrzac na liste tematow foto, raczej rozumialbym to jako "natychmiastowosc" obslugi (w M5 szybkosc zmiany ustawien pod palcami jest suboptymalna, potrafie sobie wyobrazic ze to zwyczajnie wk* ) ewentualnie szybkosc AF, niz jako ilosc klatek na sekunde...

patrzac na zestaw szkiel z bagnetem EF-S, to ja bym dorzucil do rozwazan zwykle staroswieckie DLSR pokroju 80D/90D. dlatego ze po mikroregulacji AF wykorzystaja praktycznie optymalnie optyke ktora juz masz (a ktorej odpowiedniki do pelnoklatkowego R beda kosztowac duuuuuzo a jakosc czesto nie urywa d*) i rozwiarza problemy uzytkowe M5, tzn. dadza ci ergonomie normalnego aparatu a nie pstrykawki (mialem M5, mam 80D, roznica w komforcie pracy jest kolosalna)

zmiana M5 na R10: nie zyskujesz specjalnie na jakosci obrazu, potrzebujesz nowy adapter do optyki, zyskujesz na obsludze (R10 jest duzo blizej do normalnego Canona niz M5) w tym szybkosci dzialania body: obslugi ale tez AF.

zmiana na RP: wymaga zakupu optyki do niego. co najmniej w zakresie RF 15-30 i RF 24-105 (ten ciemny, nie-L), oba optycznie nie urywajace d* natomiast w portfelu zdecydowanie robiace spora dziure. konczysz z aparatem, ktory wymaga noszenia 3-4 baterii dziennie. plus taki ze juz masz jakis zestaw po M5, minus: wieksza matryca zzera te baterie nawet szybciej. no i jak chcesz EF 50 zachowac to potrzebujesz adapter.

dla porownania: 80D - w porownaniu z bezlustrami tanie jak barszcz, nieco lepsza matryca od M5 (ta sama rozdzielczosc, ale wiekszy zapas w cieniach), pelna wygoda obslugi plus jej natychmiastowosc (nie ma jakichs animacji zmiany ISO czy przeslony jak w M5 - zmiana parametru jest natychmiast aktywna), bateria LP-E6N ktora trzyma 2 dni intensywnego focenia, brak zabawy w adaptery. tylko jest powrot (przejscie?) do celownika optycznego (dla mnie korzysc, ale... ). jesli zamiast 80D wolisz 90D to masz wiecej pikseli i AF przez celownik z trybem malutkich obszarow (teoretycznie lepsza celnosc, ale nie uzywalem wiec sie nie wypowiem). tylko cena zauwazalnie wyzsza...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-08-2022 o 09:42
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów