Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Planowałem zakup R6 z obiektywem Canon 100-400 ISII, no ale trochę mi się finansowo nie zepnie (i to raczej się szybko nie zmieni), a więc teraz plan jest na R + sigma 60-600. Sprzęt czysto do amatorskich zastosowań, czasami wyjazdy w Bieszczady żeby pofocić zwierzynę - i tutaj pytanie do użytkowników takich zestawów, czy zestaw ten daje radę przy ogniskowej 600 z ręki (wiadomo puszka nie ma stabilizacji, ale czy stabilizacja w obiektywie jest wystarczająca), szczególnie gdy jest zachmurzone niebo i raczej światła dużo nie ma ???. Czy zestaw ten do zastosowań jak podałem (przyrodnicza fotografia - amatorska) ma sens ? Wiem, sony A7 III jest w podobnej cenie i ma stabilizowaną matrycę, ale miałem puszkę w rękach i źle mi się ją trzyma, poza tym mam szkła canona (24mm, 17-40mm, 70-200mm) miałem też 400mm ale okazało się że stałka mi nie pasi więc się jej pozbyłem stąd pomysł na zooma. Poproszę o sugestie.
The Sigma 60-600mm f4.5-6.3 DG OS HSM Sports is a lens that every photographer should probably get their hands on if they're shooting wildlife.
Lubię ich recenzje i potwierdzają mi się.
Nawet ze stabilizacją w body nie ma gwarancji efektywnego sumowania się skuteczności IS i IBIS. Przy pracy przez adapter polegałbym na stabilizacji obiektywu.
dzięki za link, szkoda że tak niewiele tam napisali no i brak komentarzy innych, ale trudno może ja coś napisze jak już pofocę :-)
Posiadam ten zestaw od sierpnia br. Wcześniej w miejsce R był 6DII. Ze względu na pandemię, mało zdjęć robiłem i nie przyzwyczaiłem się jeszcze do mniejszego korpusu, wyważenia całego zestawu i nie nabrałem jeszcze nawyków do szybkiej i intuicyjnej pracy...
Z optycznych właściwości jestem bardzo zadowolony (wcześniej TG2), zmiana body na duży plus za AF.
ja przesiadam się z 5D mark II więc różnicę pewnie odczuję na plus :-)
--- Kolejny post ---
wcześniej miałem 400mm f5.6 ale często było mi za mało a czasami za ciasno dlatego pomysł na zoom i początkowo chciałem 100-400 ISII ale po opiniach w necie myślę że sigma 60-600 będzie dobrym wyborem
Pomyśl o zasilaniu bo w bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy, gdy body jest aktywne.
W takim klocu jak ta Sigma nie wiadomo ile prądu to bierze.
Chyba nie jest tak strasznie, oryginalna bateria wystarcza mi na spacer kilka godzin po lesie. Wiadomo w dslr było dłużej. Kupiłem dodatkowo 4 zamienniki i jak dotąd nie musiałem w terenie zamieniać baterii. W sierpniu byłem na małych pokazach lotniczych i 4 godziny zdjęć seryjnych akumulator wytrzymał.
Mnie bardziej przeraża ciągła praca stabilizacji i ruchy soczewek podczas marszu i noszenia zestawu na pasku... słychać jak walczą z każdym ruchem i obawiam się o trwałość. Ustawiłem aparat na najkrótszy czas do wyłączenia, ponadto przycisk do uśpienia aparatu i dodatkowo podczas marszu dezaktywuję stabilizację na obiektywie. Zdarzało się, że aparat wybudzał się i soczewki pukały.
Mnie bardziej przeraża ciągła praca stabilizacji i ruchy soczewek podczas marszu i noszenia zestawu na pasku... słychać jak walczą z każdym ruchem i obawiam się o trwałość. Ustawiłem aparat na najkrótszy czas do wyłączenia, ponadto przycisk do uśpienia aparatu i dodatkowo podczas marszu dezaktywuję stabilizację na obiektywie. Zdarzało się, że aparat wybudzał się i soczewki pukały.
Wpinam body do uchwytu Peak Design na pasku plecaka to przynajmniej nie dynda na szyi i ekran niczego nie dotyka. Uspokaja się szybciej.Czas do wyłączenia oczywiście najkrótszy.
Jeśli szkło jest wpięte przez adapter to wyświetlenie zdjęcia zatrzymuje IS.
dziękuję bardzo za wszelkie sugestie - wszystkie pomocne :-)
piszcie śmiało co jeszcze z praktycznego punktu widzenia - ja na pewno będę z tym zestawem spacerował po łąkach i lasach
i takie moje pytanie - nie można aparatu po prostu wyłączyć, żeby nie działał ciągle is w obiektywie - czy aż tak długo czeka się na gotowość od jego włączenia, żeby chodzić z włączonym ciągle ?
--- Kolejny post ---
fakt z 5D chodziłem z włączonym cały czas, bo wiadomo sytuacja może być na tyle nieoczekiwana i szybka, że nie ma czasu na zabawę we włączanie aparatu, ale czy na prawdę zawsze cały czas chodzicie z włączonym ? i i czy wyświetlenie zdjęcia (to do marfot) nie zżera za dużo baterii ?
dziękuję bardzo za wszelkie sugestie - wszystkie pomocne :-)
i takie moje pytanie - nie można aparatu po prostu wyłączyć, żeby nie działał ciągle is w obiektywie - czy aż tak długo czeka się na gotowość od jego włączenia, żeby chodzić z włączonym ciągle ?
Ja z przyzwyczajenia nie wyłączam aparatu, zdjęcia robię spacerując bez czatowni i zasiadek. Dzięki szybkiemu dostępowi, udało mi się w ten sposób w tym roku złapać zimorodka i dudka w locie To są ułamki sekundy.
W obiektywie aktywowałem opcję szybszego AF przez USB dock, ale jakoś nie odczuwam różnicy w porównaniu do nastaw standardowych, nie wiem z czego to może wynikać? Może przejściówka spowalnia komunikację z body...???
... i czy wyświetlenie zdjęcia (to do marfot) nie zżera za dużo baterii ?
Wyłączanie aparatu jest tradycyjnie niepraktykowane. Coraz częściej jednak wyłączam body. Włączenie R jest bardzo szybkie. Na pewno szybsze niż np zdjęcie dekielka ze szkła.
Pomysł z wyświelaniem zdjęcia to raczej sposób na zatrzymanie IS. Oszczędności energii z tego nie ma.
to jeszcze jedno pytanie: jaka karta ? czy wystarczy 64 czy lepiej 128 no i czy wystarczy UHS-I czy jednak szybszą warto UHS-II (wiadomo ta jest cenowo 100% droższa)
to jeszcze jedno pytanie: jaka karta ? czy wystarczy 64 czy lepiej 128 no i czy wystarczy UHS-I czy jednak szybszą warto UHS-II (wiadomo ta jest cenowo 100% droższa)
2 lata temu gdy kupiłem R poczytałem kilka testów kart i nic praktycznego z nich nie wyrozumiałem oprócz tego, że szybsze karty są szybsze.
Kupiłem tanie Sandisk Extreme Pro 95MB/s UHS-I i takich używam. Do spowolnienia serii dochodzi po ok 100 zdjęciach, aparat jest zajęty ok. 3s po zatrzymaniu serii.
Do ambitnego 4K ta prędkość pewnie nie wystarcza.
Komentarz