Canon R plus Sigma 60-600

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • guru
    Dopiero zaczyna
    • 2020
    • 15

Canon R plus Sigma 60-600

Witam,
    Planowałem zakup R6 z obiektywem Canon 100-400 ISII, no ale trochę mi się finansowo nie zepnie (i to raczej się szybko nie zmieni), a więc teraz plan jest na R + sigma 60-600. Sprzęt czysto do amatorskich zastosowań, czasami wyjazdy w Bieszczady żeby pofocić zwierzynę - i tutaj pytanie do użytkowników takich zestawów, czy zestaw ten daje radę przy ogniskowej 600 z ręki (wiadomo puszka nie ma stabilizacji, ale czy stabilizacja w obiektywie jest wystarczająca), szczególnie gdy jest zachmurzone niebo i raczej światła dużo nie ma ???. Czy zestaw ten do zastosowań jak podałem (przyrodnicza fotografia - amatorska) ma sens ? Wiem, sony A7 III jest w podobnej cenie i ma stabilizowaną matrycę, ale miałem puszkę w rękach i źle mi się ją trzyma, poza tym mam szkła canona (24mm, 17-40mm, 70-200mm) miałem też 400mm ale okazało się że stałka mi nie pasi więc się jej pozbyłem stąd pomysł na zooma. Poproszę o sugestie.
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4605

Odp: Canon R plus Sigma 60-600

Najobszerniej jak dotąd się wypowiedzieli tu:
    The Sigma 60-600mm f4.5-6.3 DG OS HSM Sports is a lens that every photographer should probably get their hands on if they're shooting wildlife.

Lubię ich recenzje i potwierdzają mi się.

Nawet ze stabilizacją w body nie ma gwarancji efektywnego sumowania się skuteczności IS i IBIS. Przy pracy przez adapter polegałbym na stabilizacji obiektywu.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• guru
      Dopiero zaczyna
      • 2020
      • 15

dzięki za link, szkoda że tak niewiele tam napisali no i brak komentarzy innych, ale trudno może ja coś napisze jak już pofocę :-)

Komentarz

• miszkoo
        Dopiero zaczyna
        • 2015
        • 17

Zamieszczone przez guru
        dzięki za link, szkoda że tak niewiele tam napisali no i brak komentarzy innych, ale trudno może ja coś napisze jak już pofocę :-)
        Posiadam ten zestaw od sierpnia br. Wcześniej w miejsce R był 6DII. Ze względu na pandemię, mało zdjęć robiłem i nie przyzwyczaiłem się jeszcze do mniejszego korpusu, wyważenia całego zestawu i nie nabrałem jeszcze nawyków do szybkiej i intuicyjnej pracy...
        Z optycznych właściwości jestem bardzo zadowolony (wcześniej TG2), zmiana body na duży plus za AF.

Komentarz

• guru
          Dopiero zaczyna
          • 2020
          • 15

ja przesiadam się z 5D mark II więc różnicę pewnie odczuję na plus :-)

--- Kolejny post ---

wcześniej miałem 400mm f5.6 ale często było mi za mało a czasami za ciasno dlatego pomysł na zoom i początkowo chciałem 100-400 ISII ale po opiniach w necie myślę że sigma 60-600 będzie dobrym wyborem

Komentarz

• guru
            Dopiero zaczyna
            • 2020
            • 15

zestaw zamówiony :-) poradźcie proszę jeszcze jaką kartę dokupić?

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4605

Zamieszczone przez guru
              zestaw zamówiony :-) poradźcie proszę jeszcze jaką kartę dokupić?
              Pomyśl o zasilaniu bo w bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy, gdy body jest aktywne.
              W takim klocu jak ta Sigma nie wiadomo ile prądu to bierze.
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• miszkoo
                Dopiero zaczyna
                • 2015
                • 17

Zamieszczone przez marfot
                Pomyśl o zasilaniu bo w bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy, gdy body jest aktywne.
                W takim klocu jak ta Sigma nie wiadomo ile prądu to bierze.
                Chyba nie jest tak strasznie, oryginalna bateria wystarcza mi na spacer kilka godzin po lesie. Wiadomo w dslr było dłużej. Kupiłem dodatkowo 4 zamienniki i jak dotąd nie musiałem w terenie zamieniać baterii. W sierpniu byłem na małych pokazach lotniczych i 4 godziny zdjęć seryjnych akumulator wytrzymał.

Mnie bardziej przeraża ciągła praca stabilizacji i ruchy soczewek podczas marszu i noszenia zestawu na pasku... słychać jak walczą z każdym ruchem i obawiam się o trwałość. Ustawiłem aparat na najkrótszy czas do wyłączenia, ponadto przycisk do uśpienia aparatu i dodatkowo podczas marszu dezaktywuję stabilizację na obiektywie. Zdarzało się, że aparat wybudzał się i soczewki pukały.

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4605

Zamieszczone przez miszkoo
                  Mnie bardziej przeraża ciągła praca stabilizacji i ruchy soczewek podczas marszu i noszenia zestawu na pasku... słychać jak walczą z każdym ruchem i obawiam się o trwałość. Ustawiłem aparat na najkrótszy czas do wyłączenia, ponadto przycisk do uśpienia aparatu i dodatkowo podczas marszu dezaktywuję stabilizację na obiektywie. Zdarzało się, że aparat wybudzał się i soczewki pukały.
                  Wpinam body do uchwytu Peak Design na pasku plecaka to przynajmniej nie dynda na szyi i ekran niczego nie dotyka. Uspokaja się szybciej.Czas do wyłączenia oczywiście najkrótszy.
                  Jeśli szkło jest wpięte przez adapter to wyświetlenie zdjęcia zatrzymuje IS.

Komentarz

• guru
                    Dopiero zaczyna
                    • 2020
                    • 15

dziękuję bardzo za wszelkie sugestie - wszystkie pomocne :-)
                    piszcie śmiało co jeszcze z praktycznego punktu widzenia - ja na pewno będę z tym zestawem spacerował po łąkach i lasach
                    i takie moje pytanie - nie można aparatu po prostu wyłączyć, żeby nie działał ciągle is w obiektywie - czy aż tak długo czeka się na gotowość od jego włączenia, żeby chodzić z włączonym ciągle ?

--- Kolejny post ---

fakt z 5D chodziłem z włączonym cały czas, bo wiadomo sytuacja może być na tyle nieoczekiwana i szybka, że nie ma czasu na zabawę we włączanie aparatu, ale czy na prawdę zawsze cały czas chodzicie z włączonym ? i i czy wyświetlenie zdjęcia (to do marfot) nie zżera za dużo baterii ?

Komentarz

• miszkoo
                      Dopiero zaczyna
                      • 2015
                      • 17

Zamieszczone przez guru
                      dziękuję bardzo za wszelkie sugestie - wszystkie pomocne :-)

i takie moje pytanie - nie można aparatu po prostu wyłączyć, żeby nie działał ciągle is w obiektywie - czy aż tak długo czeka się na gotowość od jego włączenia, żeby chodzić z włączonym ciągle ?
                      Ja z przyzwyczajenia nie wyłączam aparatu, zdjęcia robię spacerując bez czatowni i zasiadek. Dzięki szybkiemu dostępowi, udało mi się w ten sposób w tym roku złapać zimorodka i dudka w locie To są ułamki sekundy.

W obiektywie aktywowałem opcję szybszego AF przez USB dock, ale jakoś nie odczuwam różnicy w porównaniu do nastaw standardowych, nie wiem z czego to może wynikać? Może przejściówka spowalnia komunikację z body...???

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4605

Zamieszczone przez guru

... i czy wyświetlenie zdjęcia (to do marfot) nie zżera za dużo baterii ?
                        Wyłączanie aparatu jest tradycyjnie niepraktykowane. Coraz częściej jednak wyłączam body. Włączenie R jest bardzo szybkie. Na pewno szybsze niż np zdjęcie dekielka ze szkła.

Pomysł z wyświelaniem zdjęcia to raczej sposób na zatrzymanie IS. Oszczędności energii z tego nie ma.

Komentarz

• guru
                          Dopiero zaczyna
                          • 2020
                          • 15

to jeszcze jedno pytanie: jaka karta ? czy wystarczy 64 czy lepiej 128 no i czy wystarczy UHS-I czy jednak szybszą warto UHS-II (wiadomo ta jest cenowo 100% droższa)

Komentarz

• parman
                            Dopiero zaczyna
                            • 2013
                            • 45

Gdzieś na forum jest poruszony temat szybkości kart. Nie wiem czy przypadkiem nie w temacie o Canon R6.
                            Canon R5, Canon RF 24-105/4, grip Canon BG-R 10.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4605

Zamieszczone przez guru
                              to jeszcze jedno pytanie: jaka karta ? czy wystarczy 64 czy lepiej 128 no i czy wystarczy UHS-I czy jednak szybszą warto UHS-II (wiadomo ta jest cenowo 100% droższa)
                              2 lata temu gdy kupiłem R poczytałem kilka testów kart i nic praktycznego z nich nie wyrozumiałem oprócz tego, że szybsze karty są szybsze.
                              Kupiłem tanie Sandisk Extreme Pro 95MB/s UHS-I i takich używam. Do spowolnienia serii dochodzi po ok 100 zdjęciach, aparat jest zajęty ok. 3s po zatrzymaniu serii.
                              Do ambitnego 4K ta prędkość pewnie nie wystarcza.

Komentarz

Pracuję...