Faktem jest, ze przychody Canona i Nikona od wielu lat spadaja i choc firmy caly czas sa dochodowe to chyba swoje najlepsze lata maja juz za soba a dzialy imaging z roku na rok notuja coraz slabsze wyniki. Spojrzalem na dane finansowe Canona za 2021 i wyglada na to, ze rzeczywiscie dzial foto jedynie odpowiada za 17% przychodow - 54% to drukarki, 14% instrumenty medyczne a 15% szeroko pojete industrial & others. Co ciekawe dzial imaging ma najwyzsza marze operacyjna (12%) na tle innych segmentow.
Jesli to kogos interesuje ponizej zamiescilem dane canona gdzie widac jak sobie radza poszczegolne dzialy:
Dla porownania dane nikona z sprzedazy sektora imaging gdzie widac jak bardzo im spada segment photo/video:
(Nikon) na tle innych segmentow:
Innowacje w tym momencie maja miejsce na rynku smartphonow np. technologia ToF, laczenie zdjec z bufora, processing zdjec w chmurze, caly AI itd.
Jesli kogos temat bardziej interesuje proponuje przyjrzec sie blizej haslom computional/event photography.
Ostatnio edytowane przez GrzesiekK ; 10-07-2022 o 23:08
350d+grip, tamron 28-75/2.8
No dobrze ale co z tego wynika?
BTW: dział "foto" jak to nazywasz to na pewno nie 17% - bo cały dział obrazowania to bodaj 19%, a w tym są jeszcze kamery przemysłowe, i cały dział video. Nie wiem też czy nie ma tam jeszcze podpiętych rzutników i monitorów.....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No ale jeśli sprzedaż aparatów fotograficznych i obiektywów nie pokryje kosztów i przestanie przynosić zysk to niestety bez sentymentów ten segment zostanie zamknięty.
A nie widać technologii/pomysłu/przełomu by więcej ludzi kupowało nowy sprzęt foto.
Widać zresztą już początki tego problemu w obszarze smartfonów.
"Wszyscy" już smartfony mają, producentów wielu a pojawiające nowe/lepsze cechy/funkcje w kolejnych wersjach są coraz mniejsze. Chętnych na zamianę na nową wersję co 1-2 lata coraz mniej, sprzedaż zacznie wyraźnie spadać.
To doprowadzi do ograniczenia liczby producentów smartfonów.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-07-2022 o 07:58
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Ty się zając śmiej.
Byłem kiedyś u młodego człowieka i poprosiłem o kartkę i długopis, żeby coś zapisać/naszkicować. Po krótkim poszukiwaniu usłyszałem "Nie mam, jestem cyfrowy".
Korzystam z komputerów osobistych od ZX Spectrum (a na studiach pisałem programy jeszcze na Odrę i Riada), ale coś do pisania jednak mam.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
teraz mozna pisac /szkicowac na telefonie![]()
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!