Strona 27 z 296 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Aparaty foto a smartfony

Ami66 to był mój pierwszy smartfon! Zaraz przed przeskokiem na profi Smienę8M.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

5d2 zapewne.

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Smiena 8MD (Digital) to był mój pierwszy smartfon, którego dostałem oczywiście na komunię. Niestety, nie zrobiłem nim ani jednego zdjęcia, wbrew powszechnej wówczas opinii, jakoby smartfony "same robiły zdjęcia". Moja Smiena, pomimo obiecywanych złotych gór, jakoś nie chciała.
    A ten tutaj... No cóż, chciałbym, żeby to był 5DII, być może któregoś dnia stanę się jego szczęśliwym posiadaczem. To jednak nie jest to...

Coś już napisał

Ma ktos warte uwagi linki do albumow/kolekcji zdjec wykonanych wylacznie smartphonami?
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Facebook, Instagram?

Z książek znam tylko Mecek.kom, ale to było dawno, za Nokii…
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Facebook oraz Instagram to są akurat miejsca, w których można podziwiać zdjęcia w dużym rozmiarze i odpowiedniej rozdzielczości...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    Smiena 8MD (Digital) to był mój pierwszy smartfon, którego dostałem oczywiście na komunię. Niestety, nie zrobiłem nim ani jednego zdjęcia, wbrew powszechnej wówczas opinii, jakoby smartfony "same robiły zdjęcia". Moja Smiena, pomimo obiecywanych złotych gór, jakoś nie chciała.
    A ten tutaj... No cóż, chciałbym, żeby to był 5DII, być może któregoś dnia stanę się jego szczęśliwym posiadaczem. To jednak nie jest to...
    Skoro to nie jest 5D II, to raczej także nie jest to Nikon D3S, więc pozostają jakieś APS-C. Stawiam na Pentaxa K-7.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Fotografowanie smartfonem.

Jestem w trakcie testowania, widzę że dla mnie już teraz przejscie na smartfon to kilka plusów dodatnich ale też są plusy ujemne w stosunku do fotografowania moim sprzętem foto. Ilość ujemnych ogranicza przyjęte kryterium oceny, oceniamy obrazy (smartfon, aparat) na TV.

Najśmieszniejsze jest to że zaawansowane metody/sposoby/programy odszumiania czy wyostrzania i te klasyczne w PS jak i z te AI (np. z Topaz Lab) które pięknie pracują na plikach z aparatów są bezsilne na plikach ze smartfonu (fotografii obliczeniowej)

Pozytywnym zaskoczeniem jest w smartfonie S 22 Ultra funkcja fotografia nocna (szczególnie na obiektywie głównym) Dostaje się bardzo fajne zdjęcia nocne z ręki które trwa np. 4 sekundy, w Exif jest podany czas 1/4 sec, zdjęcie jest ostre, mało szumu, są szczegóły. Te same warunki A7R3 (ma stablizację) + 20mm, na f/1.8 ustawiło ISO 80 000, t = 1/4 sec i wyszła kasza (nawet po odszumianiu)

Zastosowanie tej funkcji do sytuacji gdy aparatem zwykle robimy po kilka zdjęć by uzyskać szczegóły w cieniach i świetle daje też bardzo dobry efekt lepszy niż ustawienie HDR, jest zdjęcie ostrzejsze i więcej szczegółów.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-07-2022 o 23:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Fotografia obliczeniowa przy zdjęciach nocnych składa kilka zdjęć że sobą. To jaki czas jest podawany w exif? Pojedynczej klatki czy sumy wszystkich ekspozycji? Myślę że to pierwsze.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Fotografia obliczeniowa przy zdjęciach nocnych składa kilka zdjęć że sobą. To jaki czas jest podawany w exif? Pojedynczej klatki czy sumy wszystkich ekspozycji? Myślę że to pierwsze.
    Doumiałem się, teoria taka :
    Z ogólnego światła ocenia ile (z odpowiednim naddatkiem) zdjęć o czasie t =1/f trzeba wykonać stąd wychodzi info na ekranie (np. 3 sec) i przez ten czas wykonuje te zdjęcia, odrzuca nieostre i resztę "składa".
    W lepszych algorytmach/procesorach korzysta się z tego że ręka drga

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-07-2022 o 21:08
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 27 z 296 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów