Kolega pytek chce aparat do wszystkiego ze wskazaniem na krajobraz i w cenie do 2200 PLN. Póki co nie ma jeszcze mowy o jakimś obiektywie, ale jakiś musi być w zależności od tego, jaki korpus wybierze. EF 17-40 na APS-C nie jest UWA, więc odpada, gdy kolega kupi 7D Mk II. Obiektyw EF-S 10-22 sam kosztuje ponad 2200 PLN. Powyższymi obrazkami ilustruję swoją opcję do krajobrazu, czyli korpus z rodziny M i EF-M 11-22 mm. Ten obiektyw idzie kupić za 1500 PLN i zostaną pieniądze na jakiś używany korpus M, a posiadany aparat 550D da radę obrobić resztę tematów. Żaden z obiektywów UWA do APS-C nie umywa się do EF-M 11-22, który nie kuca nawet przed EF 4/16-35, a ten sam z kolei kosztuje ponad 4700 PLN i waży 615 , czyli sporo ponad wagę korpusu M2 z obiektywem 11-22 mm (494 g). EF 17-40 to z kolei koszt ca 3500 PLN za nowy, a jego waga to 500 g.
Wydaje mi się, że kolega i tak nie uniknie poważniejszych wydatków w przyszłości, a jeśli teraz dokona złego wyboru, to te wydatki będą większe. Ja uważam, że kwestia zapotrzebowania na UWA może być zupełnie wyrzucona poza nawias moją metodą.