Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 153

Wątek: Przesiadka z N na C

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Przesiadka z N na C

Ze mnie się kiedyś śmiano jak kupiłem 6d, że ten aparat nie nadaje się na pokazy i spottingu, a wg mnie prawda jest taka i zawsze będę bronił tego zdania, że oczywiście są modele "ograniczone" do pewnych dziedzin i owszem, 6d, nie jest aparatem stworzonym do sportu, reporterki, itp., ale znając ograniczenia danego aparatu można świadomie je niwelować.
    Podobnie, niektórzy moi znajomi śmiali się jak kupiłem R, że tez się nie nadaje... i co? Nadaje się, choć czasami jest trudno, ale zdjęcia da się zrobić i nawet łatwiej niż 6d
    Rozwalają mnie ludzie, którzy mają super reporterskie puszki, napierdzielają serią cały dzień, przywożą terabajt materiału i potem jeszcze się chwalą w sieci ile to zdjęć zrobili...
    Sorki z ataki mały off top, ja już dawno z tego wyrosłem, ale w sumie niech każdy bawi się jak chce

A co Twoich zdjęć pawel.guraj widać, że potrafisz wykorzystać sprzęt, a sprzęt daje radę; generalnie przekonałeś mnie, aby zmienić EF 100-400 na RF 100-500.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Rozwalają mnie ludzie, którzy mają super reporterskie puszki, napierdzielają serią cały dzień, przywożą terabajt materiału i potem jeszcze się chwalą w sieci ile to zdjęć zrobili...
    Sorki z ataki mały off top, ja już dawno z tego wyrosłem, ale w sumie niech każdy bawi się jak chce
    A co Twoich zdjęć pawel.guraj widać, że potrafisz wykorzystać sprzęt, a sprzęt daje radę; generalnie przekonałeś mnie, aby zmienić EF 100-400 na RF 100-500.
    Na Baltic'u dzięki Cyfrowym mogłem sobie potestować trochę innego sprzętu. Głownie przetestowałem kowerter 1.4x RF - ze 100-500 działa pięknie, nie zauważyłem utraty jakości, tylko to f/10 powoduje, że jest trochę trudniej. Chciałem nawet sobie kupić na SIAF, ale chyba mnie chwilowo nie stać, to znaczy nie składa mi się na razie cena/zysk.
    Testowałem też RF 800 f/11 - o ile na statykę jest ok, to do zdjęć w powietrzu się nie nadaje, ma tylko tryb stabilizacji "1". Poza tym trochę mydło.

Ja też nie rozumiem podejścia strzelania "filmów" po 20kl/s. Nie wyobrażam sobie jak miałbym ten materiał potem przejrzeć. Mam zwyczaj robienia po 2-3 klatki na scenę. Oczywiście potem cierpię, bo są takie, że wszystkie są poruszone (swoją droga potrafię poruszyć zdjecie na 1/1600... to mam chyba jakieś specjalne zdolności). Tym nie mniej, przeglądania tych tysięcy zdjęć sobie nie wyobrażam (sam przywiozłem 3500 - i już mam z tym problem).

Za to na te 3500 zdjeć, autentycznie na żadnym nie miałem nietrafionego AF-a. Tutaj dla R5 jest pełny szacun.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Na Baltic'u dzięki Cyfrowym mogłem sobie potestować trochę innego sprzętu. Głownie przetestowałem kowerter 1.4x RF - ze 100-500 działa pięknie, nie zauważyłem utraty jakości, tylko to f/10 powoduje, że jest trochę trudniej. Chciałem nawet sobie kupić na SIAF, ale chyba mnie chwilowo nie stać, to znaczy nie składa mi się na razie cena/zysk.
    Testowałem też RF 800 f/11 - o ile na statykę jest ok, to do zdjęć w powietrzu się nie nadaje, ma tylko tryb stabilizacji "1". Poza tym trochę mydło.

Ja też nie rozumiem podejścia strzelania "filmów" po 20kl/s. Nie wyobrażam sobie jak miałbym ten materiał potem przejrzeć. Mam zwyczaj robienia po 2-3 klatki na scenę. Oczywiście potem cierpię, bo są takie, że wszystkie są poruszone (swoją droga potrafię poruszyć zdjecie na 1/1600... to mam chyba jakieś specjalne zdolności). Tym nie mniej, przeglądania tych tysięcy zdjęć sobie nie wyobrażam (sam przywiozłem 3500 - i już mam z tym problem).

Za to na te 3500 zdjeć, autentycznie na żadnym nie miałem nietrafionego AF-a. Tutaj dla R5 jest pełny szacun.

p,paw
    Może będzie możliwość spotkać się na SIAF, to jeśli nie miałbyś nic przeciwko, to bym w jakiejś przerwie podpiął Twoje RF 100-500.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Może będzie możliwość spotkać się na SIAF, to jeśli nie miałbyś nic przeciwko, to bym w jakiejś przerwie podpiął Twoje RF 100-500.
    Jasne !

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec
    Miasto
    far far away

Wg. mnie na ilość zdjęć zrobionych na danej imprezie składa się kilka czynników :
    - doświadczenie fotografa
    - pewność i powtarzalność sprzętu
    - unikalność fotografowanego obiektu
    - warunki zastane
    Gorzej jak ktoś na wypasionym sprzęcie mając terabajty zdjęć nic ciekawego nie przywiezie .

Tak jak @pawel.guraj R5 daje radę i z tego się bardzo cieszę. Co do obiektywu kolega który ze mną przyjechał ( i w sumie on stary Canoniarz mnie namówił na R5) używa 100-400 plus czasami TCx1.4 i na razie nie myśli o zmianie o 100-500. W sumie to dziwne z tymi ruszonymi zdjęciami co Paweł pisze bo 100-500 ma chyba najwydajniejszą stabilizację obecnie w tele zoomach ? Może to jakieś ustawienia w puszce ?

ps. Paweł jak tam Prime się sprawdza ?

ps1. na SIAF mnie nie będzie a na NATO day jedziecie ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta

ps. Paweł jak tam Prime się sprawdza ?

ps1. na SIAF mnie nie będzie a na NATO day jedziecie ?
    A Prime sprawdza się fantastycznie.
    Całość fotek z AeroBaltic obrobione właśnie w Prime/LR u mnie: https://pawel.online/aerobaltic-2021/

No ja na NATO już nie jadę, koliduje z wyjazdem firmowym, poza tym ile można ;-)

p,paw

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja planuje być na Nato Days również. W sumie w tym roku tylko SIAF i Nato Days.
    Odnośnie Nato Days to z uwgai n to, że organizatorzy musza pilnować ilości osób, są wejściówki (za jakieś symboliczne pieniądze), jutro rusza sprzedaż pierwszej puli.
    https://www.natodays.cz/wiadomosci/p...mpusu-dni-nato

Bywalec
    Miasto
    far far away

Ja planuje być na Nato Days również. W sumie w tym roku tylko SIAF i Nato Days.
    Odnośnie Nato Days to z uwgai n to, że organizatorzy musza pilnować ilości osób, są wejściówki (za jakieś symboliczne pieniądze), jutro rusza sprzedaż pierwszej puli.
    https://www.natodays.cz/wiadomosci/p...mpusu-dni-nato
    Mam nadzieje, że się jakoś spotkamy będę z kolegą który ma też R5+100-400 z TC x1.4 więc można będzie wymienić się doświadczeniami na żywo .

Jeszcze odnośnie zmiany systemów w poprzednim bezlusterkowcu brakowało mi takiej pracy AF jak tutaj https://www.youtube.com/watch?v=qvNc4Lf5iBM oczywiście dla profesjonalnych lustrzanek to raczej nie był problem. Jakość filmu jak to komórką zgrywany ekran laptopa ale to o co mi chodziło jest widoczne - ostry obiekt nawet za drugim samolotem, dymem czy konstrukcją. No i byłem w stanie nadążać za samolotem bo nie odczuwałem braku płynności w wizjerze przy robieniu zdjęć. W sobotę na meczu pobawię się w tym trybie z siatką bramki zobaczymy czy AF nie będzie głupiał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Mam nadzieje, że się jakoś spotkamy będę z kolegą który ma też R5+100-400 z TC x1.4 więc można będzie wymienić się doświadczeniami na żywo .
    A jak kurde, nie mogę się zdecydować, czy kupić ten 1,4 czy nie... Technicznie wszystko jest "za", bo na prawdę byłem pod wrażeniem. Z drugiej strony używać go będę tylko i wyłącznie do pokazów - więc nie do końca wiem, czy warto
    Szkoda, że Cyfrowi akurat jego nie mają w swojej wypożyczalni.

p,paw

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A to w R5 jest jest jakiś specjalny dedykowany tryb do ignorowania przeszkód czy chodzi o dodatkowe ustawienia AF w ramach czułości śledzenia?

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów