Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

No to jeszcze tochę kolejnych obserwacji.

Pewnie jeszcze trochę mi czasu zejdzie zanim przyzwyczaję się lub przystosuję do guzikologii - na razie czasami czuję się trochę zagubiony jak na przykład chcę szybko zmienić ISO (nie wiem które kółko) albo o gorzej tryb AF (na razie umiem to zrobić tylko z menu).
    I to w zasadzie jedyny "minus" jak na razie odczułem.

EVF - choć to niby te same 5Mpix co w Sony, to jednak jest mega lepiej. A to dlatego, że cały czas działa w pełnej rozdzielczości. W Sony w trybie live rodzielczośc jest niższa a przy pracującym AF jeszcze niższa - ten EVF w Canona to inna jakość jednak..
    Tracking w AF działa fenomenalnie - to zaczy co najmniej tak samo dobrze jak w A7R4. Elegancko klei się do obiektu i nawet przy sporej zmienie odległości bardzo dobrze sobie radzi (tu Sony czasami miało problem).

Co do obiektywów - na razie nie umiem znaleźć jakigoś wyjątkowo rozsądnego zastosowania dla pierścienia - ale to pewnie kwestia przyzywczajenia. Sądzę, że wyląduje tam korekcja ekspozycji. Muszę się nauczyć ponownie, że kręci się w drugą stronę w stosunku do Sony - dziś już raz się z 24-105 siłowałem

Myślałem, że barzo będzie mi brakować "zebry" w celu maksymalizacji ETTR na poziomie RAW. Ale okazuje się, że histogram JPG dociągnięty do prawej strony daje bardzo elegancko wysaturowany RAW (tj. jakieś 0,5 EV poniżej saturacji) - dla mnie git.

p,paw.
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta

Pewnie jeszcze trochę mi czasu zejdzie zanim przyzwyczaję się lub przystosuję do guzikologii - na razie czasami czuję się trochę zagubiony jak na przykład chcę szybko zmienić ISO (nie wiem które kółko) albo o gorzej tryb AF (na razie umiem to zrobić tylko z menu).

EVF - choć to niby te same 5Mpix co w Sony, to jednak jest mega lepiej. A to dlatego, że cały czas działa w pełnej rozdzielczości. W Sony w trybie live rodzielczośc jest niższa a przy pracującym AF jeszcze niższa - ten EVF w Canona to inna jakość jednak..
    Tracking w AF działa fenomenalnie - to zaczy co najmniej tak samo dobrze jak w A7R4. Elegancko klei się do obiektu i nawet przy sporej zmienie odległości bardzo dobrze sobie radzi (tu Sony czasami miało problem).

Co do obiektywów - na razie nie umiem znaleźć jakigoś wyjątkowo rozsądnego zastosowania dla pierścienia - ale to pewnie kwestia przyzywczajenia. Sądzę, że wyląduje tam korekcja ekspozycji. Muszę się nauczyć ponownie, że kręci się w drugą stronę w stosunku do Sony - dziś już raz się z 24-105 siłowałem

Myślałem, że barzo będzie mi brakować "zebry" w celu maksymalizacji ETTR na poziomie RAW. Ale okazuje się, że histogram JPG dociągnięty do prawej strony daje bardzo elegancko wysaturowany RAW (tj. jakieś 0,5 EV poniżej saturacji) - dla mnie git.

p,paw.
    ja na pierścieniu obiektywu mam iso, na razie wydaje się to być idealnym rozwiązaniem
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta

p,paw.
    Co masz na myśli pisząc "wysaturowany RAW"?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Co masz na myśli pisząc "wysaturowany RAW"?
    Najjaśniejsze partie obrazu uzyskują saturację, czyli wartość RAW nie mniej niż 0,5EV poniżej FWC (full well capacity).
    To gwaranuje ochronę świateł i minimalizację szumu w cieniach.
    Oczywiścię technika potrzeba przy sceanach o szerokiej dynamice.

W wypadku Sony "prześwietlony" JPG - w RAW'ie potrafił mieć i 1,5 do 2EV zapasu w światłach. W R5 to jest w okolicach 1,0-1,5 EV.

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 18-05-2021 o 15:12
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Uprawnienia umieszczania postów