Strona 120 z 180 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 191 do 1 200 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

https://www.canon-board.info/threads...=1#post1425350

Dziś miałem pierwszy event do obskoczenia R5'ką (nadal męcze 5D3). Baterie na plus (lepiej niż się spodziewałem). O dziwo, po kilku godzinach, muszla oczna zaczęła mi przeszkadzać (twarda ta guma).
    https://photographylife.com/reviews/canon-eos-r5

The one thing I dislike about the R5’s viewfinder is its eyepiece. It is considerably worse than that of Canon DSLRs in two ways. First, it is smaller and not as good a fit to the eye, so sunlight can penetrate more easily. This can be an annoyance in some situations but an actual problem in others. For instance, in the snow on a bluebird day my right eye (the one on the viewfinder) started watering after only a short while of shooting. Second, the material used is much harder than that of the earlier eyepieces, making it much less comfortable to press your eye against the camera for longer periods of time.
    Tłumacz Google:

Jedyną rzeczą, której nie lubię w wizjerze R5, jest jego okular. Pod dwoma względami jest znacznie gorszy od lustrzanek Canona. Po pierwsze, jest mniejszy i nie jest tak dobrze dopasowany do oka, więc światło słoneczne może łatwiej przenikać. W niektórych sytuacjach może to być irytujące, ale w innych może być prawdziwym problemem. Na przykład w śniegu w dzień bluebird moje prawe oko (to w wizjerze) zaczęło łzawić już po krótkiej chwili fotografowania. Po drugie, użyty materiał jest znacznie twardszy niż we wcześniejszych okularach, co sprawia, że naciskanie oka na aparat przez dłuższy czas jest znacznie mniej wygodne.
    https://www.fredmiranda.com/forum/to...175/0#15571358

Has anyone found a softer eyepiece to replace the original? I can't be the only one to find this eyepiece to be too firm and uncomfortable.
    Tłumacz Google:

Czy ktoś znalazł bardziej miękki okular do zastąpienia oryginału? Nie mogę być jedynym, dla którego ten okular jest zbyt twardy i niewygodny.
    Z powyższych informacji pochodzących z różnych źródeł wynika, że materiał z którego została wykonana muszla oczna jest twardszy od tego stosowanego w lustrzankach. Czy jest także twardszy od tego, z którego została wykonana muszla oczna zastosowana w R-ce? Czy ta twardość materiału z którego została wykonana muszla oczna przeszkadza Wam jako posiadaczom R5-tki w jej codziennym użytkowaniu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

W weened na pokazach SIAF moja R5 zrobiła mi bardzo nieprzyjemny "numer".

Pierwszego dnia pucha zaczęła się co kilka minut resetować - to znaczy kompletna zawieszka, po czym po kilku sekundach restart.
    Nie pomagała czyszczenie styków, wymiana baterii, wymiana kart, zmiana obiektywu itp.
    Myślałem, że po ptakach...

No i dopiero po chwili sobie przypomniałem, że poprzedniego dnia włączyłem "high-speed display" bo sobie pomyślałem, że EFCS bez blackoutu to fajna opcja na pokazy.
    Bam.... wyłączyłem i wszystko biega bez problemu, puszka nie zawiesiła się już ani razu.

Co ciekawe pucha zawiszała się zarówno w trakcie robienia zdjęć jak i w trakcie przeglądania lub po porostu jak się tyko przez nią patrzyo na świat...

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec
    Miasto
    far far away

Cały czas od zakupu mam max fps - 20 000 zdjęć żadnego zawieszania nie doświadczyłem.

PS. SIAF - podobno pod płotem były najlepsze miejscówki ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Cały czas od zakupu mam max fps - 20 000 zdjęć żadnego zawieszania nie doświadczyłem.

PS. SIAF - podobno pod płotem były najlepsze miejscówki ?
    Ja na elektronicznej migawce przy max fps też nie miałem żadnego wieszania się.

Jeżeli mówisz o miejscówkach po drugiej stronie za betonowym płotem - to tak, ale oczywiście po 14-tej, jak słońce przechodziło.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec
    Miasto
    far far away

Odnośnie elektronicznej to po wiadomościach z tego wątku teraz przerzuciłem się na 1 kurtynę zobaczymy.

Tutaj ciekawy filmik https://youtu.be/ObwDHweG9RM

Takie coś stosowałem często w Nikonie Z6.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Odnośnie elektronicznej to po wiadomościach z tego wątku teraz przerzuciłem się na 1 kurtynę zobaczymy.
    To spróbuj włączyć High-speed display i zobacz jak będzie.

p,paw

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta

p,paw
    U mnie problemy o których pisałeś nie wystąpiły.
    | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez dan_jo Zobacz posta
    U mnie problemy o których pisałeś nie wystąpiły.
    Co ciekawe, u mnie też nie potrafię ich odtworzyć. Obecnie sprzęt w identycznej konfiugracji działa dobrze.
    I to jest najgorsze - bo gdybym wiedział, że to jakiś bug to bym wiedział jak go uniknąć. A tak - nigdy nie będzie wiadomo kiedy zdarzy się powtórka.

p,paw

Bywalec
    Miasto
    far far away

p,paw
    Cały czas mam to włączone - kolegi R5 widziałem jak w Lesznie w szczerym polu na lotnisku w pewnym momencie za gorąco się zrobiło i af od falującego powietrza głupiały a tak to na 4 szt R5 które znam nikt nie miał takich objawów a mają od premiery. Może karta pamięci albo aku coś dołożyły do anormalnego zachowania.

Bywalec
    Miasto
    far far away

p,paw
    Sorry myślałem że to o max fps chodziło teraz sprawdziłem "high-speed display" do czego używasz ? Bo to jak rozumiem pokazuje po zrobieniu zdjęcia podgląd - ja wszelkie podglądy po wykonaniu zdjęcia wyłączam bo po co procesor i baterię szarpać .

Strona 120 z 180 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów