"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Może zamknąć wątki o R5 i R6, tylko zrobić im w tytułach dopisek w rodzaju rozważania o R5 (i R6) , otworzyc nowe wątki z tytułami R5 w praktyce? Bo wątek o R5 ma 26 stron, a aparat jest dopiero od tej strony.
Można nawet już wydzielić pierwsze kilka postów ze starych wątków do nowych. Jak myślisz?
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Podobno w przeciągu miesiąca mają się ukazać
RF 100mm f/2.8L MACRO IS USM
RF 400mm f/2.8L IS USM
RF 600mm f/4L IS USM
| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |
A cena?
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
SA Control to do precyzyjnego dostrajania odleglosci ostrzenia?
cena... jak to sie u nas na wsi mowi: tanio to juz byloobstawiam 1200 EUR za to 100 macro... a zdjecia z tego 60MPix (czy ile tam by nie bylio pierdylionow megapikseli) R1 wyjasnia po co jest ten 100 macro a nie jakis plebejski RF 24-105/4. podejrzewam, ze przy takiej gestosci to i 24-70/2 (jakkolwiek abstrakcyjna bylaby tegoz uzytecznosc) setka makro zrobi z d* jesien sredniowiecza...
w sumie ciesze sie, za wszystkie te 30 osob, ktorym taka rozdzielczosc optyczna sie przyda a nie chca kupowac (prawie)sredniego formatu. jak i za te 30.000 osob, ktore tymi 60Mpix bedzie sie onanizowac na ekranach 5K i potem pokazywac swoje fotki na insta...![]()
Wielu amatorów ma jakieś tam dwa systemy. Nie jestem pentalibem, ale chwalę sobie K-50 i lekkie, małe obiektywy tego systemu. Ostatni składany kit jest płaski jak naleśnik i optycznie świetny. Do tego kilka sigm i tamronów.
Jak canon za drogi i beee to można zrobić coś co sprawia satysfakcję innym sprzętem, a nie bez przerwy wylewać żale, że drogo i coś tam się nie podoba. Canon włożył wiele pracy i kasy aby zrobić coś prawie najlepszego i kompletnego. Jak chcesz używać najlepszego sprzętu to płać. Tylko czy efekty będą adekwatne...