Do dłuższego czasu nie wchodziłem w ten wątek, bo bywałem załamany. Aż tu nagle spora poprawa. Jak się długo nie widzi dziecka to potem jest nagle zdziwienie, że tak urosło. Zacząłeś w styczniu. Jest dobrze, technicznie, oświetleniowo bardzo duży postęp. Zacznij kombinować ze światłem wypełniającym i z kontrą, to kolejne kroki.
Ja zawsze sugeruję focic osoby obce. To kwestia pracy z modelką i co ważniejsze - większy dystans niż przy fotografowaniu córki, żony itp. Ich zdjęcia się nie ogląda w sposób aż tak krytyczny, a to źle. Szkoda, że będzie problem z żoną. Pociesz się, że nie ty jeden masz takie problemyZnam fantastycznego portrecistę, który musiał "zniknąć" przez swoją kobietę.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Zaskoczyłeś mnie tym postem, oczywiście pozytywnie. Strasznie mnie urzekł błysk i to jest jedno z narzędzi które chce używać i w domu i na zewnątrz. Muszę wziąć pod lupę to światło wypełniające... czy tu miałeś na myśli np światło odbite od blendy?
Co do fotografii obcych osób to tu jest spory problem, o ile chodzi o znajomych to nie ma problemu ale nawiązanie jakiegoś kontaktu z chętna osoba na zasadach tfp w ogóle nie wchodzi w grę. Dzisiaj odpisałem na jednego posta na FB podając mój profil na Instagramie i skończyło się to fochem i nie uzasadniona mała aferą.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
No ale żona ma siostrę i masz też sąsiadkę czy koleżankę której zdjęcie tu wstawiałeś.
@Pezet85 - daj/kup żonie drugi aparat i róbcie razem zdjęcia na sesjach z innymi osobami. Wiele małżeństw wspólnie fotografuje i robią świetną robotę.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ostatnio edytowane przez candar ; 21-10-2020 o 13:18
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
jesli jej kupisz wedke , to nie jest to przemoca , ale jesli bedziesz wymagal zeby chodzila na ryby to owszem - moze byc.
moja z. dostosowala sie do wszystkiego co i ja robilem , lacznie ze zjazdem narciarskim w alpach czarnym szlakiem z niewielkim bo tylko dwugodzinnym opoznieniem , przejsciem lodka zaglowa przez trabe wodna na morzu , nawet zdecydowala sie na akrobacje szybowcem , natomiast zdjec robic nie chce. Ale to i dobrze - mam czyste sumienie , ze u mnie nie ma przemocy domowej.
Był tak pomysł żeby żona robiła zdjęcia, nawet sama się o to upominałaale niestety nie ogarnia aparatu i ciężko jej się tego nauczyć. Nie jest poprostu techniczna.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka