Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Proszę podać mi powód, dla którego Canon R5 miałby kosztować mniej niż Sony A9 II (czyli 22 000).
    1. koszt produkcji - spodziewam sie, ze jest nizszy niz mkIV. Aparat nie jest technicznie tak skomplikowany jak mkIV. ML czyni zbednymi wiele skomplikowanych konstrukcyjnie elementow.

2. niewygorowana marza producencka , po to by aparat sie lepiej sprzedawal , a tym samym System zostal spopularyzowany. Producent winen byc zainteresowany popularyzacja nowego systemu , gdyz to oznacza rowniez szerszy popyt na obiektywy. Spodziewam sie , ze Canon pojdzie droga sony - raczej tansze Body i drozsza optyka.

Jesli sobie uzmyslowic , ze znakomicie wyposazony Pentax K1 ze stabilizacja, w chwili prezentacji kosztowal ok 2000 euro ( rikoh bilansuje pozytywnie ) , to nie wydaje mi sie zeby produkcja ML klasy 5 , dla ktorego zapotrzebowanie uzytkownikow canona jest ogromne mialby byc drozsza . Przy cenie na poziomie ok 3000 euro , gdyby taka Canon utrzymal bylby to hit sprzedazy - malo kto wchodzilby w sony , przeciwnie- jestem przekonany , ze posiadacze sony przechodziliby do canona ze wzgledu na oferte optyki - poczawszy od b . taniej sprzed 20 lat , ale wciaz dobrej , skonczywszy na najnowszej lini RF z b . wysokimi osiagami.

Ja oczywiscie tego aparatu nie mam , ale troche zaluje , ze przed paru laty wyzbylem sie starszej optyki . Obiektywy USM byly male lekkie i wystarczajaco dobre, a problemy AF ( co bylo ich bolaczka z owczesnymi dslr ) przeszly chyba do historii w ML.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    1. koszt produkcji - spodziewam sie, ze jest nizszy niz mkIV. Aparat nie jest technicznie tak skomplikowany jak mkIV. ML czyni zbednymi wiele skomplikowanych konstrukcyjnie elementow.

2. niewygorowana marza producencka , po to by aparat sie lepiej sprzedawal , a tym samym System zostal spopularyzowany. Producent winen byc zainteresowany popularyzacja nowego systemu , gdyz to oznacza rowniez szerszy popyt na obiektywy. Spodziewam sie , ze Canon pojdzie droga sony - raczej tansze Body i drozsza optyka.

Jesli sobie uzmyslowic , ze znakomicie wyposazony Pentax K1 ze stabilizacja, w chwili prezentacji kosztowal ok 2000 euro ( rikoh bilansuje pozytywnie ) , to nie wydaje mi sie zeby produkcja ML klasy 5 , dla ktorego zapotrzebowanie uzytkownikow canona jest ogromne mialby byc drozsza . Przy cenie na poziomie ok 3000 euro , gdyby taka Canon utrzymal bylby to hit sprzedazy - malo kto wchodzilby w sony , przeciwnie- jestem przekonany , ze posiadacze sony przechodziliby do canona ze wzgledu na oferte optyki - poczawszy od b . taniej sprzed 20 lat , ale wciaz dobrej , skonczywszy na najnowszej lini RF z b . wysokimi osiagami.

Ja oczywiscie tego aparatu nie mam , ale troche zaluje , ze przed paru laty wyzbylem sie starszej optyki . Obiektywy USM byly male lekkie i wystarczajaco dobre, a problemy AF ( co bylo ich bolaczka z owczesnymi dslr ) przeszly chyba do historii w ML.
    Cena jest słabo powiązana z kosztem produkcji mocniej z polityką producenta.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Cena jest słabo powiązana z kosztem produkcji mocniej z polityką producenta.
    Nie ,

Tak jest mozliwe tyko w sytuacji monopolisty , a takiej sytuacji nie mamy.

od dolu cena jeszt ograniczona prez koszty produkcji , od gory przez ceny rynkowe , czyli konkurencyjne.

ten punkt maxymalnego zysku ( nazywa sie punktem Cournota ) przesuwa sie w lewo .
    Maksiumum zysku zostaje osiagniete dla cen zblizonych do rynkowych , ale nie wyzszych , pod warunkiem trzymania kosztow produkcji w ryzach .

rysunki w zalaczeniu.

Z wysokiej ceny mkIV mozna wysunac wniosek, iz canona zakladal nizsza sprzedaz , tzn wowczas musieli wiedziec, ze bedzie wchodzil nowy model przyszlosciowy.

Na kazdy sprzedany egzemplarz Body , przypada sprzedaz ilus tam obiektywow. musza byc zainteresowani rozpowszechniem nowej lini , po to by wzrosla rowniez sprzedaz optyki.
    Dokladnie tak robil sony i odniosl sukces - raczej tansze aparaty i drozsza optyka.
    Nie sadze , zeby Canon tego nie zauwazyl.

oczywiscie to jest w tej chwili wszystko zabawa w zgadywanke na Forum , ale sa pewen prawa ekonomczne , ktorym wszyscy podlegamy .
    Ekonomia to cos jak w fizyca nauka o zasadzie zachowania energii. Prawa obowiazuja.
    Nikt z nas nie wie na pewno jak to bedzie , osobiscie spodziewam sie ceny nie wyzszej niz mkIV , raczej nizszej. To zacheci do zakupu optyki.
    Skoro Canon wklada Taki wysilek w jej rozwoj , musi wiec osiagnac odpowiednia sprzedaz , czyli jest pod presja nieprzesadzania z cena.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	130
Rozmiar:	27,1 KB
ID:	3958

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	129
Rozmiar:	34,4 KB
ID:	3959

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    od dolu cena jeszt ograniczona prez koszty produkcji , od gory przez ceny rynkowe , czyli konkurencyjne.
    Specjalistą nie jestem, ale z tego co obserwuję jest to zbytnie uproszczenie.
    Wydaje mi się, że są dodatkowe czynniki mające wpływ na cenę.
    Na przykład budowanie wizerunku, czy pozycjonowanie marki, przykład:
    Panasonic i Leica, były dwa identyczne modele kompaktów a różnica w cenie była spora przez dodanie czerwonej kropki.
    Był w internetach przykład urządzenia RTV, produkowanego dla czterech różnych marek.
    Różnica polegała na innym kształcie guzików, kolorze panelu czołowego i logo.
    Różnica w cenie od no-name do(chyba)Harman Kardon była ....nieprzyzwoita, a przecież koszty produkcji były te same.

Uprawnienia umieszczania postów