Druga wersja oprogramowania totalnie odmieniła AF. Opinia (stereotyp) powstał gdy wypuszczono modele na rynek. Czyli z wersją 1.0
Nawet nie słucham co tam mówi yutuber, bo mam swoje zdanie na temat ludzi produkujących masowo filmy. Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi. Sprzęt wpierw trzeba poznać. Eyefocus w nikonie potrafi się gubić i wyraźnie napisałem, że ta funkcja jest gorsza niż w Sony. Mam nadzieję, że tak jest tylko na razie i kolejny model Z-ki będzie pod tym względem lepszy.
Choćby ten kipon https://www.nikoneye.com/first-image...focus-adapter/
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-12-2019 o 21:08
A masz Zetkę ? Pytam, bo takie "Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi" i następnie pisanie, że coś jest lepsze lub gorsze jak się nie mm sprzętu, którym się regularnie foci jest własnie takim "Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi"
Tak czy siak ( odnośnie tematu Canon EOS R - dyskusja ogólna. ) po update 1.4 w R gościu z filmiku stwierdził, że funkcja eyeAF jest niemal na poziomie sony i tym samym lepsza od nikona Z - który się "gubi" Wg jego opinii popartej praktycznymi testami a gościu wyraźne zaznacza, że pracuje na soniaczach.
Jacek_Z dziękuję za info. Próbowałem szukać w polskiej dystrybucji ale jakoś nie znajduję.
Na razie jakoś dziwny. Te przyciski wiadomo, że nie to co prostota i jasność wszystkiego jak w 5D. Te pokrętło pod kciuk bardzo niewygodne i jedną ręką nie do obsłużenia. Czemu po lewej stronie zmarnowali wspaniałe pokrętło tylko na funkcje ON/OFF i nie dodali MODE: M,TV, AV itd. Czekam na grip meike, uchwyt nieco wyższy będzie idealny.
Też byłem zdecydowany na 5D IV ale w końcu wybór padł na R. Przeważyło AF (śledzenie oczu po aktualizacji 1.4.0), ruchomy wyświetlacz i niższa cena. To czego mi najbardziej brakuje to dłuższy czas pracy baterii.
Ostatnio edytowane przez Robert Dy ; 06-12-2019 o 12:09
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
Szczerze pisząc, nie rozumiem tego, że niektórych odstrasza przed zakupem sprzętu inna "filozofia" sterowania. Miałem 550d, 60d, 7dmk1, 6, 6d2 i teraz R i generalnie nigdy nie miałem problemów z szybkim przestawieniem się na nowe. Być może wynika to jakieś indywidualne predyspozycje, że ja ogólnie tego typu kwestie ogarniam bardzo szybko.
3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |
Ta taka mityczność przepaści w ergonomii między różnymi systemami
Przeskoczyłem z nikona na sony (które to miało być kalekie w tej materii) i przestawiłem się bardzo łatwo.