Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Masz dziwne mniemanie o amatorach. "Profesjonalista" wyda na cały sprzęt 30 tys bo to dla niego narzędzie pracy i ma na siebie zarobić. Amator przyrody za tyle co najwyżej jeden używany obiektyw kupi. Kolega właśnie D850 kupił żeby psiaka pofocić, wydanie 10-20 tys na szkło/szkła to nie jest żaden problem dla amatora pasjonata.
    Wiesz... Jestem amatorem i dlatego patrzę z punktu widzenia amatora dla którego fotografia nie jest wyłącznym i jedynym źródłem dochodu. Na forum przewijają się opinie (z którymi się zgadzam), że 10k zł to już w większości barierą, której niektórzy nie chcą przekraczać przy zakupie obiektywu. Osobiście nikomu nie bronię kupowania obiektywu za 30.000 zł czy też 50.000 zł. Czasami się tylko zastanawiam, czy zakup droższego szkła znajdzie odzwierciedlenie w zdjęciach w porównaniu z fotami innego amatora, który używa starszego, tańszego obiektywu kilkakrotnie tańszego. Oczywiście, że nie zabraniam w żadnym razie takowemu amatorowi zakupu topowej najdroższej systemowej puszki z najnowszym obiektywem za 20.000 zł wyłącznie do fotografowania "psiaka" (jak wspomniałeś wyżej).

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Jestem przekonany ze większość topowych szkieł kupowanych jest przez amatorów a nie profesjonalistów
    ????????????

Polemizowałbym z tym,co napisałeś: "większość topowych szkieł kupowanych jest przez amatorów a nie profesjonalistów". Topowe systemowe szkła to obiektywy typu Canon 200/300/400 mm f/2.8 L IS USM kosztujące od 25.000zł do 50.000 zł i więcej https://www.cyfrowe.pl/obiektywy-do-...Canon/scm.html jak również optyka L z mocowaniem RF https://www.cyfrowe.pl/obiektywy-do-...Canon/scm.html Jeśli w jakiś sposób potrafisz udowodnić to, co napisałeś będę wdzięczny bo ilekroć mam kontakt z podobnym pasjonatem fotografowania jak ja - to nigdy nie odnoszę wrażenia, że ów amator-pasjonat co tydzień kupuje w sklepie aparaty i obiektywy kosztujące po 20.000-50.000 zł.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ceny teraz to 8 tys + cashback czyli 7200zł. Są i oferty z kartą extreme 128GB (wartość 200zł). Czyli tak 7 tyś.
    Czekać do lutego czy nie czekać. Dwa lata temu 6D2 z był za 7700zł + aku + karta czyli tak 7200zł. Po dwóch latach jest za 5tys.
    Ja na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze 5 lat i pewnie cena R spadnie do 2-3k zł Jeśli nie będziesz przez ten czas fotografował - to problemu nijakiego nie widzę
    Ostatnio edytowane przez candar ; 22-11-2019 o 20:58
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Polemizowałbym z tym,co napisałeś: "większość topowych szkieł kupowanych jest przez amatorów a nie profesjonalistów". Topowe systemowe szkła to obiektywy typu Canon 200/300/400 mm f/2.8 L IS USM kosztujące od 25.000zł do 50.000 zł i więcej
    Amator nie oznacza ubogiej osoby. Może świetnie zarabiac gdzie indziej. Znam mnóstwo pasjonatów kupujacych najbardziej wypasiony sprzet i znam fotoreportera który kupuje do pracy "tanio" używany model poprzedniego modelu flagowca i dobija w nim do miliona klatek. Robi sport a nie ma jasnych stałek. Znam amatora - foto ptaków ma topowe jasne tele i 2 topowe body. Znam przedsiębiorcę mającego trzy topowe jednocyfrowe body i kilka topowych supertele, ma w sprzęcie spokojnie 200 tysięcy. Grosza nie zarabia na fotografii. Działa sobie Stowarzyszenie Polskiej Fotografii Lotniczej, spfl, mają forum. Znam te paczkę, każdy wyjazd na pokazy do Moskwy, Axalp itd kosztuje po pare tys zł a nie można byc pewnym pogody. Można wrócić bez zdjęcia. W sprzęcie każdy ma grubą kasę (modne w tym towarzystwie jest szkło 500/4, ale do tego kolejne niezłe i 2 dobre body, często jednocyfrowiec). na foto zarabia tam tylko chyba prezes - Sławek. Na moje plenery jadą focić modelki też nie fotografowie a dyrektorzy, informatycy itd. Każdy ma w plecaku sprzętu za 20-40 tys. Na plenery Bartka do Chorwacji jeżdzi sporo osób, na plener idzie 3-4 tys, a sprzetu mają za tyle co u mnie. To nie sa ludzie zarabiający na fotografii. To pasjonaci. Jest ich mnóstwo.
    Oczywiście jest drugi biegun foto - amator, który kombinuje jak na przejściówce podpiąć stare manualne szkło, nakręcajacy soczewkę na kitowe szkło by miec macro itd. czyli jak kupić sprzet umożliwiający robienie zdjęć jakie chce a zarazem by wydać kilka stów max. Dla niego wyjazd na plener, który kosztuje 3x więcej niz taki obiektyw to abstrakcja. Tylko, że na moich plenerach były już setki osób, organizatrów podobnych imprez znam trochę. Czyli tysiące ludzi wydają dużo kasy na przyjemność. Nie na zarobek. Każda umowa o wykorzystanie zdjęć z pleneru mówi o zakazie komercji.

.. Na forum przewijają się opinie (z którymi się zgadzam), że 10k zł to już w większości barierą, której niektórzy nie chcą przekraczać przy zakupie obiektywu. Osobiście nikomu nie bronię kupowania obiektywu za 30.000 zł czy też 50.000 zł. Czasami się tylko zastanawiam, czy zakup droższego szkła znajdzie odzwierciedlenie w zdjęciach w porównaniu z fotami innego amatora, który używa starszego, tańszego obiektywu kilkakrotnie tańszego.
    To nie ma żadnego znaczenia. Część z ludzi na penerze robi beznadziejne foty, robiąc je sprzętem za dużą kasę.
    Cena sprzetu ma średnie przełożenie na to co ludzie potrafią nim robić.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-11-2019 o 23:44

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Amator nie oznacza ubogiej osoby. Może świetnie zarabiac gdzie indziej. Znam mnóstwo pasjonatów kupujacych najbardziej wypasiony sprzet i znam fotoreportera który kupuje do pracy "tanio" używany model poprzedniego modelu flagowca i dobija w nim do miliona klatek. Robi sport a nie ma jasnych stałek. Znam amatora - foto ptaków ma topowe jasne tele i 2 topowe body. Znam przedsiębiorcę mającego trzy topowe jednocyfrowe body i kilka topowych supertele, ma w sprzęcie spokojnie 200 tysięcy. Grosza nie zarabia na fotografii. Działa sobie Stowarzyszenie Polskiej Fotografii Lotniczej, spfl, mają forum. Znam te paczkę, każdy wyjazd na pokazy do Moskwy, Axalp itd kosztuje po pare tys zł a nie można byc pewnym pogody. Można wrócić bez zdjęcia. W sprzęcie każdy ma grubą kasę (modne w tym towarzystwie jest szkło 500/4, ale do tego kolejne niezłe i 2 dobre body, często jednocyfrowiec). na foto zarabia tam tylko chyba prezes - Sławek. Na moje plenery jadą focić modelki też nie fotografowie a dyrektorzy, informatycy itd. Każdy ma w plecaku sprzętu za 20-40 tys. Na plenery Bartka do Chorwacji jeżdzi sporo osób, na plener idzie 3-4 tys, a sprzetu mają za tyle co u mnie. To nie sa ludzie zarabiający na fotografii. To pasjonaci. Jest ich mnóstwo.
    Oczywiście jest drugi biegun foto - amator, który kombinuje jak na przejściówce podpiąć stare manualne szkło, nakręcajacy soczewkę na kitowe szkło by miec macro itd. czyli jak kupić sprzet umożliwiający robienie zdjęć jakie chce a zarazem by wydać kilka stów max. Dla niego wyjazd na plener, który kosztuje 3x więcej niz taki obiektyw to abstrakcja. Tylko, że na moich plenerach były już setki osób, organizatrów podobnych imprez znam trochę. Czyli tysiące ludzi wydają dużo kasy na przyjemność. Nie na zarobek. Każda umowa o wykorzystanie zdjęć z pleneru mówi o zakazie komercji.

To nie ma żadnego znaczenia. Część z ludzi na penerze robi beznadziejne foty, robiąc je sprzętem za dużą kasę.
    Cena sprzetu ma średnie przełożenie na to co ludzie potrafią nim robić.
    Tys prowda Azaliż znam gości przy każdym nowym zakupie proszących błagalnie "tylko nie mów nic żonie o nowej zabawce" Znam też innych mieszkających za granicą a jeżdżących na wielodniowe plenery i warsztaty w Złodziejewie.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Ja na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze 5 lat i pewnie cena R spadnie do 2-3k zł Jeśli nie będziesz przez ten czas fotografował - to problemu nijakiego nie widzę
    Założę się, że szwayko ma aparat, którym może przez ten czas robić zdjęcia, także takie naśmiewanie się to, tylko dla naśmiewania się.

Uprawnienia umieszczania postów