Pokaż wyniki od 1 do 10 z 105

Wątek: Powrót po latach, co kupić.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Powrót po latach, co kupić.

Cytat Zamieszczone przez Lukasz_ Zobacz posta
    nie, nic istotnego już mnie nie trzyma przy byłym systemie, też myślałem nad D750+24-120 (teraz już nawet za 6289 w czarnopiątkowych cenach) ale to jednak konstrukcja sprzed 5 lat, warto?
    Moim zdaniem tym bardziej warto D750+24-120 za 6.289 zł https://www.promoceny.pl/detail/ab-f...ikon-20191118/ . Inna sprawa, że w środku zapewne jest ta sama matryca 24.3 Mpix co w Sony A 7 II z 2014 roku, którego cały czas używam i MZ ta matryca jest świetna (duży DR!). Zresztą https://fotoblogia.pl/12445,matryca-...ona-przez-sony Ja sobie już dawno zrobiłem kalkulację zysków i strat co dało mi wynikowo A7 II z którego jestem bardzo zadowolony. Tak więc na Twoim miejscu naprawdę rozważyłbym właśnie Nikona i Sony bo na chwilę obecną naprawdę trudno znaleźć coś lepszego w zakresie jakość/możliwości/cena a szkieł do obu systemów łącznie z ofertą niezależnych jest bardzo dużo.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-11-2019 o 16:47
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Domyślnie Odp: Re: Odp: Powrót po latach, co kupić.

No właśnie miałem do niedawna apsc (z jedną z lepszych matryc ówcześnie na rynku) i ta jakość a dokładnie jakość pracy AF przestała mi już wystarczać.
    Odnośnie wagi to zwykle na wyjazdy, wyjścia w góry brałem tylko 17-50 (70-200/2.8 wziąłem tylko raz ) i z tym jednym obiektywem ważyło to raptem ze 300g mniej niż nie taki np. 6D+24-105L czy D750+24-120, ale już więcej niż np. RP+RF24-105. Myślę że nowy aparat na wyjazdach będę też używał w 90% z uniwersalnym zoomem.
    Odnośnie ML to zachęca mnie to co piszecie na forum o AF ale w cenach o których myślę to raczej tylko RP (tylko z tym co czytam na forum o tym modelu to nie wiem czy warto - w porównaniu do 6DII, nawet za obecne 4355)
    Ostatnio edytowane przez Lukasz_ ; 20-11-2019 o 17:01

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Lukasz_ Zobacz posta
    No właśnie miałem do niedawna apsc (z jedną z lepszych matryc ówcześnie na rynku) i ta jakość a dokładnie jakość pracy AF przestała mi już wystarczać.
    Odnośnie wagi to zwykle na wyjazdy, wyjścia w góry brałem tylko 17-50 (70-200/2.8 wziąłem tylko raz ) i z tym jednym obiektywem ważyło to raptem ze 300g mniej niż nie taki np. 6D+24-105L czy D750+24-120, ale już więcej niż np. RP+RF24-105. Myślę że nowy aparat na wyjazdach będę też używał w 90% z uniwersalnym zoomem.
    Odnośnie ML to zachęca mnie to co piszecie na forum o AF ale w cenach o których myślę to raczej tylko RP (tylko z tym co czytam na forum o tym modelu to nie wiem czy warto - w porównaniu do 6DII, nawet za obecne 4355)
    RP jest bardzo mały i lekki. Razem z 24-105 stanowi świetne combo - AF będzie wymiatał w stosunku do luster które wymieniłeś. Natomiast naprawdę przemyślałbym kupienie apsc, bo dla amatora to świetny kompromis. FF daje lepszą jakość ale to jest okupione sporo droższym i cięższym sprzętem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    RP jest bardzo mały i lekki. Razem z 24-105 stanowi świetne combo - AF będzie wymiatał w stosunku do luster które wymieniłeś. Natomiast naprawdę przemyślałbym kupienie apsc, bo dla amatora to świetny kompromis. FF daje lepszą jakość ale to jest okupione sporo droższym i cięższym sprzętem.
    może i racja z apsc i tym kompromisem ale z drugiej strony myślę sobie tak: pstrykam sobie od I Komunii, w tym ponad 20 lat lustrzankami, w tym 15 lat apsc i po prostu przy kolejnej zmianie sprzętu chciałbym kupić coś trochę lepszego niż miałem - modele 6D czy RP to przecież typowo amatorskie sprzęty. Może właśnie "mały i lekki" RP jest tym kompromisem? - Czytając różne opinie, nie brałem na początku pod uwagę tego modelu, który taraz nie kosztuje 6,5 tys ale poniżej 4,5 tys. Co tracę w stosunku do takigo np. 6dII - gorsza bateria, wizjer ...?

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Tak więc na Twoim miejscu naprawdę rozważyłbym właśnie Nikona i Sony bo na chwilę obecną naprawdę trudno znaleźć coś lepszego w zakresie jakość/możliwości/cena a szkieł do obu systemów łącznie z ofertą niezależnych jest bardzo dużo.
    Pisząc o Sony masz na myśli A7 III czy A7 II?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Powrót po latach, co kupić.

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Pisząc o Sony masz na myśli A7 III czy A7 II?
    i jeden i drugi Z tym, że A7 III wymiata AF-em oraz pojemnością baterii (a raczej znikomym poborem prądu w odniesieniu do konkurencji) , dwa sloty na karty to wisienka na torcie.

--- Kolejny post ---

Z tego co pamiętam w RP nie możliwości wyłączenia IS (https://www.canon-board.info/threads...C4%85czy%C4%87) co w przypadku obiektywów z IS (czyli własnie z RF 24-105mm f/4L IS USM i każdym innym ) skutkować będzie błyskawicznym wydrenowaniem i tak już malej baterii LP-E17 z ledwością starczającej na standardowe zdjęcia "u cioci na imieninach" (czyli wiadro baterii w zapasie). W "normalnych" aparatach można aktywować IS w chwili wciśnięcia spustu do połowy a w RP IS działa cały czas. O ile wiaderko baterii (10 sztuk i więcej) dla kogoś nie będzie problemem to ten fakt również przełknie.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-11-2019 o 19:27
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Powrót po latach, co kupić.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Z tego co pamiętam w RP nie możliwości wyłączenia IS (https://www.canon-board.info/threads...C4%85czy%C4%87) co w przypadku obiektywów z IS (czyli własnie z RF 24-105mm f/4L IS USM i każdym innym ) skutkować będzie błyskawicznym wydrenowaniem i tak już malej baterii LP-E17 z ledwością starczającej na standardowe zdjęcia "u cioci na imieninach" (czyli wiadro baterii w zapasie). W "normalnych" aparatach można aktywować IS w chwili wciśnięcia spustu do połowy a w RP IS działa cały czas. O ile wiaderko baterii (10 sztuk i więcej) dla kogoś nie będzie problemem to ten fakt również przełknie.
    Zbyt krótko miałem RP żeby wyrokować ale wszystkie obiektywy które podpinałem miały IS (poza 50) - kilka godzin focenia i baterii starczyło. Mój znajomy landszafciarz używa RP w górach, ostatnio w zimie. Jedna bateria w zapasie i daje radę. Oczywiście nie ma co pisać że mała bateria to zaleta ale w praktyce nie jest tak źle jak niektórzy sądzą.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Powrót po latach, co kupić.

Zbyt krótko miałem RP żeby wyrokować ale wszystkie obiektywy które podpinałem miały IS (poza 50) - kilka godzin focenia i baterii starczyło. Mój znajomy landszafciarz używa RP w górach, ostatnio w zimie. Jedna bateria w zapasie i daje radę. Oczywiście nie ma co pisać że mała bateria to zaleta ale w praktyce nie jest tak źle jak niektórzy sądzą.
    To samo jest w RP i R. Jeśli podepniesz obiektyw z IS to wyssie szybciutko baterie. Jedyną opcją jest całkowite wyłącznie IS przełącznikiem na obiektywie (o ile takowy jest na obiektywie). Z tym "kilka godzin focenia i baterii starczyło" to się nie rozpędzaj bo wiem jak mocno bezlustra ciągną prąd z EVF a przykładowo w Fujikach zawsze miałem wyłączony LCD a EVF włączał się dopiero po zbliżeniu oka do czujnika. A i tak kilka godzin focenia było wyczynem i kończyło się na drugiej baterii. No chyba, że na kilka godzin focenia ktoś wyciąga aparat z torby łącznie ze trzy razy - to się wówczas zgodzę.

Wyciąg z instrukcji Canona EOS R nie pozostawiający złudzeń co do drenowania baterii w R i RP przez IS http://gdlp01.c-wss.com/gds/9/030003...r_Guide_PL.pdf

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	eos r is.JPG
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	76,7 KB
ID:	3225
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-11-2019 o 20:02

Uprawnienia umieszczania postów