Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cześć

Mam 70D i zapragnąłem przesiąść się na pełną klatkę.
    Zastanawiam się między 5D Mark IV a Canon R. Słucham sobie i czytam. Mam pytanka.

1. Canon R nie klapie lustrem tylko jest migawka, czy strzał jest cichszy od lusterkowców ? W moim 70d a kiedyś w 400D strzał jest głośny i niestety płoszy sarny z około 100 metrów. Kiedyś natknąłem się na lisa , który szedł w moim kierunku i usłyszał strzał jak był prawie cały w kadrze, ale teraz będę miał na swojej 400L 5,6 400 a nie 640 więc będę musiał być bardziej niewidoczny/cichszy.

2 Na jednym z komentarzy YT znalazłem taki post :

"To me its a no brainer.The 5Div can only use EF lenses whereas the EOS R can use the EF & EF-S lenses AND the brilliant RF lenses. Also, since it's obvious that Canon is going to go fully into mirrorless why buy an "old" style camera when you can pay less for a similar camera as mirrorless??"

i odpowiedź do tego posta innego uzytkownika:

"You save money until you go ahead and buy the RF Lenses where they make the money back. Don’t forget that the efs lenses has a crop to them. Other than that, I’ll wait on the pro version of a mirrorless since the eye AF would make life much easier and less likely to miss focus"

Mój angielski nie jest dobry i nie bardzo rozumiem tej odpowiedzi, chodzi mi o ten fragment:
    "Don’t forget that the efs lenses has a crop to them"

O co chodzi z tymi starymi szkłami podpinanymi do bezlusterkowca ? W zasadzie to cała ta odpowiedź jest dla mnie nie zrozumiała, ech stary jestem i słabo z angielskim

I ostatnie pytanko teoretyczne

Aparaty Canona na pełnej klatce nie mają możliwości symulacji matrycy APSC. Czy ktoś sprawdził gdzie jest lepszy obraz : z pełnej matrycy i wycinanie obrazka aby mieć ekwiwalent 640 (jak w małoobrazkowych lustrzankach) czy focenie lustrzanką APSC ? To w przypadku gdyby na pełnej klatce zwierzak byłby daleko i nie wypełniłby całego lub prawie całego kadru i brakłoby go wyciąć.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kurpś ; 17-05-2019 o 14:02

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Kurpś Zobacz posta
    O co chodzi z tymi starymi szkłami podpinanymi do bezlusterkowca ? W zasadzie to cała ta odpowiedź jest dla mnie nie zrozumiała, ech stary jestem i słabo z angielskim
    Krótko i jasno pisząc rozchodzi się o odległość w bezlusterkowcach między bagnetem mocowania obiektywu a matrycą światłoczułą Po angielsku to Flange focal distance https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	comparison-of-flange-focal-distance1.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	71,2 KB
ID:	2247

Jeśli się o to pytasz to chyba nie masz manualnych szkieł Osoby, które takowe mają już od bardzo dawna używają bezluster do których da się podpiąć nawet słoik po ogórkach przez odpowiedni adapter i robić fajne zdjęcia Polecam pomacać jakieś belzustro i przespać temat - bo warto W zasadzie nie ma ograniczeń do międzysystemowej wymiany szkieł przez odpowiednie adaptery (są również AF-owe)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Focal-Flange-Distance-3.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	85,6 KB
ID:	2248
    Ostatnio edytowane przez candar ; 17-05-2019 o 14:46
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cześć

Mam 70D i zapragnąłem przesiąść się na pełną klatkę.
    Zastanawiam się między 5D Mark IV a Canon R. Słucham sobie i czytam. Mam pytanka.

1. Canon R nie klapie lustrem tylko jest migawka, czy strzał jest cichszy od lusterkowców ? W moim 70d a kiedyś w 400D strzał jest głośny i niestety płoszy sarny z około 100 metrów. Kiedyś natknąłem się na lisa , który szedł w moim kierunku i usłyszał strzał jak był prawie cały w kadrze, ale teraz będę miał na swojej 400L 5,6 400 a nie 640 więc będę musiał być bardziej niewidoczny/cichszy.

2 Na jednym z komentarzy YT znalazłem taki post :

"To me its a no brainer.The 5Div can only use EF lenses whereas the EOS R can use the EF & EF-S lenses AND the brilliant RF lenses. Also, since it's obvious that Canon is going to go fully into mirrorless why buy an "old" style camera when you can pay less for a similar camera as mirrorless??"

i odpowiedź do tego posta innego uzytkownika:

"You save money until you go ahead and buy the RF Lenses where they make the money back. Don’t forget that the efs lenses has a crop to them. Other than that, I’ll wait on the pro version of a mirrorless since the eye AF would make life much easier and less likely to miss focus"

Mój angielski nie jest dobry i nie bardzo rozumiem tej odpowiedzi, chodzi mi o ten fragment:
    "Don’t forget that the efs lenses has a crop to them"

Aparaty Canona na pełnej klatce nie mają możliwości symulacji matrycy APSC. Czy ktoś sprawdził gdzie jest lepszy obraz : z pełnej matrycy i wycinanie obrazka aby mieć ekwiwalent 640 (jak w małoobrazkowych lustrzankach) czy focenie lustrzanką APSC ? To w przypadku gdyby na pełnej klatce zwierzak byłby daleko i nie wypełniłby całego lub prawie całego kadru i brakłoby go wyciąć.

Pozdrawiam
    Chodzi o to że do lustrzanki nie podepniesz obiektywów EFS (pod cropa), natomiast do R podepniesz bez problemu (przez dedykowany adapter Canona) i sam aparat automatycznie wytnie z matrycy FF cropa apsc. Oczywiście wynikowa rozdzielczość spadnie, bo będzie to wycinek środka matrycy - nie pamiętam już jaka będzie rozdzielczość ale to łatwo sprawdzić.
    "Strzał" z R jest cichszy, dodatkowo możesz ustawić w nim tryb bardzo cichy - prawie niesłyszalny.
    To tak w skrócie . Jak coś jest niejasne pytaj .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-05-2019 o 14:42
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Dzięki wielkie.
    Już chyba rozumiem. Ja akurat mam 50 1.4 , 400L 5,6 i kitową 18-55 do D70.
    Te najważniejsze dla mnie stałki mają bagnet EF czyli rozumiem że Canon R będzie je traktował jak szkła do pełnej ramki tak ? Tylko kit jest EFS więc przejściówka jego dotyczy.
    Czyli stałki, które mam nie podpina się przez ten adapter jak EFS tylko bezpośrednio do Canona R ?

Candar, zainteresowałeś mnie tymi obiektywami manualnymi. Ostrzenia ręcznego się nie boję jeśli nie focę ptactwa w locie.
    Czy mógłbyś mi podać jakieś przykłady takich od ogniskowych 400 w górę na którymi warto się zastanowić ?
    Rozumiem, że tutaj pewnie jst dużo takich skoro można podpiąć obiektywy manualne dla innych systemów.

Dzięki

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Dzięki wielkie.
    Już chyba rozumiem. Ja akurat mam 50 1.4 , 400L 5,6 i kitową 18-55 do D70.
    Te najważniejsze dla mnie stałki mają bagnet EF czyli rozumiem że Canon R będzie je traktował jak szkła do pełnej ramki tak ? Tylko kit jest EFS więc przejściówka jego dotyczy.
    Czyli stałki, które mam nie podpina się przez ten adapter jak EFS tylko bezpośrednio do Canona R ?

Dzięki
    Szkła EF i tak musisz podpinać poprzez adapter do R.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Candar, zainteresowałeś mnie tymi obiektywami manualnymi. Ostrzenia ręcznego się nie boję jeśli nie focę ptactwa w locie.
    Czy mógłbyś mi podać jakieś przykłady takich od ogniskowych 400 w górę na którymi warto się zastanowić ?
    Rozumiem, że tutaj pewnie jst dużo takich skoro można podpiąć obiektywy manualne dla innych systemów.

Dzięki
    Nawet w systemie Canona jest mnóstwo doskonałych teleobiektywów manualnych. Kiedyś długo używałem obiektywu Canon New FD 85-300mm f/4.5 http://www.mir.com.my/rb/photography...ooms/85300.htm Po prostu kawał genialnego szkła! Tu fota z niego https://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,majtek,12191.html

Nawet obecnie sprzedaję Canona FD 200 mm f/2.8 https://sprzedajemy.pl/obiektyw-cano...0c9-nr59156479 a tutaj wycinek 100% kadru na f/2.8 z niego podpiętego wczoraj do Sony A7 https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/10...-512221382.jpg oraz małe conieco o tym szkle http://www.mir.com.my/rb/photography...nses/200mm.htm

Dodam, że im jaśniejsze i lepsze optycznie szkło tym większy sens będzie podpięcia do niego konwertera x1.4, albo x2 https://archiwum.allegro.pl/oferta/p...547911364.html

Można polować np. na Canona New FD 500mm f/4.5L http://www.mir.com.my/rb/photography...nses/500mm.htm

Wracając na ziemię możesz eksperymentować z obiektywmi lustrzanymi (mają bardzo specyficzny bokeh (tzw. obwarzanki http://pl.pixelpeeper.com/lenses/?lens=13734 np. lustrzany Samyang 500mm MC f/8,0 https://dcfoto.pl/obiektyw-lustrzany...f80-p1840.html albo lustrzana Sigma 600mm f/8 https://archiwum.allegro.pl/oferta/o...810572157.html Mżna też iść na całość i pomyśleć o szkle Samyang 800 mm Mirror MC f/8.0 https://www.bemixmedia.pl/obiektyw-s...edium=referral

Ale jak już masz 400L 5,6 ...
    Ostatnio edytowane przez candar ; 17-05-2019 o 18:43
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Cześć

Pozdrawiam
    W 5Ds i 5DsR mialem taka funkcje , wiec funkcja takowa w C DSLR FF istnieje
    W 1Dx tego nie mam fakt ..

Eos R komunikuje sie z EF , Ef-s i RF wiec obsluguje wszystkie , narazie uzywam R z EF Super tele +Zoom ( Control ring) i RF Zoom -> (mega szklo musze powiedziec) wiec nie wypowiem sie odnosnie Ef-s
    Ostatnio edytowane przez Eligiusz Lesniak ; 17-05-2019 o 15:10
    C EOS R + BG-E22 | C 1Dx | T 15-30mm f2.8 Di VC USD G2 | C 28-70mm RF | C 70-200mm f2.8 IS II |C 400mm f2.8 IS USM |C Ext. x1.4 III |C 200 f1.8 L USM | Speedlite 470EX -AI | Yongnuo YN600-EX x 2 | Yongnuo YN-E3-RT |

Uprawnienia umieszczania postów