No tak, po ośmiu latach używania EVF w ML całkowicie oślepłem i niniejszą odpowiedź napisała za mnie dobra duszyczka
Ciekawe ileż to ludzi oślepło w podobny sposób używając kamer video ?
Niestety... https://img5.dmty.pl//uploads/201504...sv3dti_600.jpg
Ostatnio edytowane przez candar ; 30-01-2019 o 20:11
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Tak, tak. Oczywiście nie oślepłeś. Co dość oczywiste, bo o ślepocie nie pisałem. Natomiast jak widzę jesteś wszystkowiedzącym ekspertem we wszystkich dziedzinach. Oczywiście, evf nie szkodzi. Podobnie jak ekran telewizora, monitora czy smartfona. Szczególnie nie szkodzi tym, którzy nie potrafią samodzielnie pomyśleć. I poczytać coś innego niż forum fotograficzne. Ale Ty masz przecież misję do spełnienia.
Misję to raczej mają osoby, które negują z założenia wszystko inne poza tym, czego aktualnie używają podając się za ekspertów we wszystkich dziedzinach![]()
A tutaj się zgodzę, choć jak widać na załączonym obrazku bywa z tym całkiem różnie.
Co do szkodzenia różnych rzeczy codziennego użytku - to sama fotografia jest szkodliwa od początków jej istnienia począwszy od chemii (kto spędzał wieczory w ciemni fotograficznej mając żółte paluchy wie o co chodzi) a skończywszy na radioaktywnych obiektywach http://www.if.pw.edu.pl/~sala/papers/Obiektywy.pdf Tak się składa, że SMC Takumar 50mm f1.4 którego akurat używam nie jest pozbawiony "wad" - (radioaktywność wysoka, 10000nSv/h), ale nie trzymam go pod poduszką
No tak. Proponuję odłączyć Wi-Fi w mieszkaniu (sąsiadom również), wyrzucić lapka i, komórki oraz monitory i wrócić do czytania książek drukowanych oraz do zdrowego trybu życia i zdrowego jedzenia![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 31-01-2019 o 08:44
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Od czytania to sie dopiero oczy psują ;-)
Wiadomo, że używanie każdego ekranu z podświetleniem w jakimś stopniu męczy/psuje się wzrok. Ile trzeba byłoby używać evf aby miało to wpływ znaczący w porównaniu do tv/komputer/smartfon? Nowe samochody sa teraz szkodliwe dla oczu bo maja wyświetlacze zamiast zegarów itp. itd. Argument o szkodliwości evf po prostu wzięty z czapki bez jakichkoliwek dowodów. Natomiast wiemy, że urządzenie optyczne typu lornetka, wizjer, lunet może być zabójczedla oka jeśli skierujemy je, nawet przypadkiem, prosto w słońce. Taki sam argument jak ten o szkodliwości evf czyli mało sensowny choć prawdziwy ;-)
Z drugiej strony dlaczego tacy eksperci od ochrony wzroku szkalujacy evf nagminnie używają aparatów z wyświetlaczami lcd. Przecież wyświetlacz lcd również psuje wzrok a jednak..... ;-)
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com
Przynajmniej nowa plejka dobrze się sprzeda, jak zawsze![]()
Gdyby ktoś chciał kupić, to lepiej się wstrzymać kilka tygodni, bo idą obniżki. W połączeniu z nowym firmware, to coraz ciekawsza propozycja. Z drugiej strony właściwie nie zostaje wtedy miejsca na zaawansowany APS-C aka a7000...![]()