Strona 107 z 414 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 061 do 1 070 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Nie dal, bo juz jest skuteczna stabilizacja tam, gdzie ma to kluczowe znaczenie - w telerurkach. Gdzie IS jest wyraznie skuteczniejszy niz matryca.
    Właśnie ja też nie do końca rozumiem tego ciśnienia na stabilizację matrycy. Wiadomo, że fajnie jakby była, ale jej braku nie określałbym jako coś strasznego, wręcz dyskwalifikującego daną puszkę. Fotografuję głównie stałkami i tak realnie to IS brakuje mi dopiero przy 135L. Wszystkich krótszych ogniskowych da się spokojnie używać bez stabilizacji.
    Nawet w filmowaniu to jest raczej półśrodek, bo prędzej, czy później i tak kupimy gimbala. A telerurki IS mają. Nawet tamrony.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Nie dal, bo juz jest skuteczna stabilizacja tam, gdzie ma to kluczowe znaczenie - w telerurkach. Gdzie IS jest wyraznie skuteczniejszy niz matryca.
    Nie dał, bo jest niepotrzebna, nawet w 35 mam IS. W tym niedawaniu tak się rozpędził, że nawet do flagowych szkieł firmujących system R też ich nie dał. Ale to chyba dobrze, mógłby się IBIS z ISem nie dogadać. Tu sprawdza stara prawda, że lepiej nie mieć niż mieć.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Właśnie ja też nie do końca rozumiem tego ciśnienia na stabilizację matrycy. Wiadomo, że fajnie jakby była, ale jej braku nie określałbym jako coś strasznego, wręcz dyskwalifikującego daną puszkę. Fotografuję głównie stałkami i tak realnie to IS brakuje mi dopiero przy 135L. Wszystkich krótszych ogniskowych da się spokojnie używać bez stabilizacji.
    Nawet w filmowaniu to jest raczej półśrodek, bo prędzej, czy później i tak kupimy gimbala. A telerurki IS mają. Nawet tamrony.
    Idąc tym tokiem rozumowania, to muszę stwierdzić, że niepotrzebnie canon się szarpnął i dał gorącą stopkę, bo ja w zasadzie nie używam lamp błyskowych.

Na poważnie, trochę podróżuję i do zdjęć we wnętrzach (np kościoły, zabytki)ze stabilizacji chętnie korzystam.
    Zdjęcia uzupełniam krótkimi filmami, a nie wyobrażam sobie targania dodatkowo gimbala.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Przy filmowaniu is przydaje się bardzo nawet przy krótkich szkłach.

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Nie dał, bo jest niepotrzebna, nawet w 35 mam IS. W tym niedawaniu tak się rozpędził, że nawet do flagowych szkieł firmujących system R też ich nie dał.
    Myślę że to że nie dał np. w 28-70 coś znaczy. Dowiemy się pewnie niedługo .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez swallow77 Zobacz posta
    W Nikonie bagnet miał małą średnicę co wymuszało taką a nie inną budowę ichnich obiektywów. Dzięki wielkiej dziurze u Canona, możliwe było pomniejszenie obiektywów aps-c, niestety kosztem zahaczania lustra FF. Więc obiektyw EF był kompatybilny z z mocowaniem EF-S, ale nie odwrotnie. Gdy tylko taka możliwość się pojawiła, Canon ją dał. Ja bym sobie w eRce życzył crop 1.3 - pod obiektywy DC od Sigmy.
    Nie, nie. Średnica tu nie ma NIC do rzeczy. Dlaczego niby mniejszy obiektyw musiał zahaczać o lustro? Rejestr FF i APS-C jest taki sam. Body APS-C mogą mieć i mają krótsze lustro, więc niektóre szkła APS-C skonstruowano tak bezmyślnie, że właziły za głęboko w komorę lustra body FF. Pazerność firmy, by do body FF podpinać tylko szkła FF.

Właśnie ja też nie do końca rozumiem tego ciśnienia na stabilizację matrycy.
    .. IS brakuje mi dopiero przy 135L. Wszystkich krótszych ogniskowych da się spokojnie używać bez stabilizacji.
    IS sie przydaje także przy szerokich kątach. Zrób sobie fotki w podróży. Paryż nocą.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    IS sie przydaje także przy szerokich kątach. Zrób sobie fotki w podróży. Paryż nocą.
    mowisz ... masz... 35/2 IS przy 1/20 sekundy w cropie...

albo jesli moga byc mniej wielkoswiatowe okolice

jak sie upre, to do 1/6 sekundy dojde tym szklem, ale to juz kilka kadrow dla bezpieczenstwa trzeba zrobic:

Ostatnio edytowane przez akustyk ; 24-11-2018 o 22:20
    www albo tez flickr

Gratuluję ręki, ja takiej nie mam. Dzięki IS (tzn VR) robiłem we wnętrzach katedr na 1/6 s (szkło 16 mm). To się przydaje.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Gratuluję ręki, ja takiej nie mam. Dzięki IS (tzn VR) robiłem we wnętrzach katedr na 1/6 s (szkło 16 mm). To się przydaje.
    Czy te (fajne) zdjęcia gajowego akustyk są ostrze czy rozmyte to byłoby widać dopiero przy powiększeniu 1:1
    Prezentacja w takiej formie jak powyżej o niczym nie przesądza, nie da się na tej podstawie jednoznacznie ocenić czy w zapisie RAW jest rozmycie czy nie z powodu ruchu aparatu podczas ekspozycji.
    I jestem przekonany że gajowy o tym wie, więc....

A dla matryc o większej ilości pikseli (i szczególnie bez filtra AA) stabilizacja jest jeszcze ważniejsza gdy chce się wykorzystywać/uzyskiwać maksymalną szczegółowość/ostrość zdjęć z (matryca + obiektyw).

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-11-2018 o 09:21
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Czy te (fajne) zdjęcia gajowego akustyk są ostrze czy rozmyte do byłoby widać dopiero przy powiększeniu 1:1.
    Prezentacja w takiej formie jak powyżej o niczym nie przesądza.

...

jp
    Dla jednych w życiu liczy się ostrość, dla drugich to co w kadze.
    Piramida fotografa zmieniła się i ostrość zeszła na drugi plan.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez TM_Mich Zobacz posta
    Dla jednych w życiu liczy się ostrość, dla drugich to co w kadze.
    Piramida fotografa zmieniła się i ostrość zeszła na drugi plan.
    Zgoda, ale dyskusja dotyczyła czy stabilizacja jest potrzebna czy też nie (w kontekście nierozmytych zdjęć przy długich czasach ekspozycji, ręki, ....)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-11-2018 o 09:43
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Raczej nie wypowiadalbym sie na temat ostrosci szkla na podstawie obrazka pomniejszonego do 1/30 matrycy. Te obrazki to bardziej ilustracja nie dowod rzeczowy, co mysle dalo sie odgadnac

Strona 107 z 414 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157207 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów