Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
O losie ile razy można pisać. Histogram jest robiony z JPGs więc o RAWie nie mówi nic.
Zebra działa na RAWie po powstaje przed ścieżka konwersji do JPG.
Może więc powiesz mi jak przy pomocy OVFa na żywo ustawić tak ekspozycje żeby w RAWie mieć saturację świateł na poziomie 95%.

P,paw
O tym już było - bez patrzenia w wizjer i bez używania lv - trzeba mieć doświadczenie i wyczucie ;-)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
Dosyć trafnie podsumowane. Trzeba pamiętać, że to dopiero początek pewnej drogi a nikon uczciwie przedstawił koncepcję swojego ML.

Nie zgodzę się tylko co do górnego ekranika. W dslr te informacje też są wyświetlane w wizjerze. Nawet w najniższych seriach xxx d. Pomimo tego sporo osób woli zerknąć na górny. Powody są różne. U mnie przy 8-12h fotografowania oko jest trochę zmęczone przez wytężanie wzroku ciągłym obserwowaniem świata małym wizjerem. Wolę górny. Podobnie z oceną wykonanych zdjęć pewnie częściej korzystałbym z tylnego, dużego ekranu.

Ciekawe jak oczy znoszą takie długie korzystanie z EVF. Szczególnie gdy wokół jest ciemno a ekran świeci.
Ja też lubię górny ekranik chociaż w praktyce z ml jest on mało potrzebny. Dużo korzysta się z lv a tam wszystko jest też. W lustrze przełączanie na lv jest upierdliwe no i af działa inaczej. W ml af jest w pełni funkcjonalny w lv a przełączanie na wizjer automatyczne.

Co do evf i ciemności - jeśli miałbyś siedzieć przy tym godzinami to na pewno jest to męczące. Jaki cel takiego czegoś ja nie wiem?
Natomiast jest takie oświetlenie, że w ovf nie widzisz nic a w evf tak. I zastosowań do tego jest trochę.