Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: 7dm2 czy 80D - co kupić do ptaków jako dodatek do FF ?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: 7dm2 czy 80D - co kupić do ptaków jako dodatek do FF ?

Cytat Zamieszczone przez szycho Zobacz posta
    A tak w temacie, przyglądam się temu 80D i przyglądam...
    Zdecydowanie warto, gdyby nie to, że mam już 7D2, to teraz patrzyłbym zdecydowanie na 80D.
    Głównie dla AF działającego od -3EV, bo wówczas 400/5,6+TC x1,4 działa AF.

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    @szycho @RobertON pozdrawiam kolegów z dalekiej okolicy
    Tak bez żadnego trybu: jak robicie @ "małpki". No nie mogę wyklikać ich u siebie

Cytat Zamieszczone przez fristajlor Zobacz posta
    Ja zmienilem jakis czas temu 40D na 80D i jestem zdecydowanie zadowolony.
    Dzięki, zwłaszcza, że zrobiłeś taką przesiadkę jaka mi po głowie chodzi

Mi się wydaje, że warto z 7D a z 40D to bez dwóch zdań. Masz 45 punktów AF i co ważne AF działa od -3ev a nie tak jak u Ciebie od chyba +1 ev. To przepaść. O pikselach nie wspominając oraz o takich ficzerach jak robienie zdjęć poprzez dotykanie ekranu lcd - do zdjęć statycznych petarda. Nie musisz przekadrowywać tylko dotykasz gdzie chcesz i tam masz ostrość i od razu fotę. To jedno z lepszych APS-C pod względem stosunku możliwości/cena.
    No dzięki. Napisałeś mi tu o takich kosmosach... tak to jest jak sobie człowiek dłuższą przerwę od focenia zrobi.

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Zdecydowanie warto, gdyby nie to, że mam już 7D2, to teraz patrzyłbym zdecydowanie na 80D.
    Głównie dla AF działającego od -3EV, bo wówczas 400/5,6+TC x1,4 działa AF.
    Kolejny głos "za". Dzięki
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Ja zmieniłem 70D na 80D i uważam że było warto. Tym bardziej warto z 40D. Oprócz wyżej wymienionych zalet kluczowa jest przede wszystkim matryca w nowej technologii o większej dynamice i umożliwiająca bezproblemowe wyciąganie z cieni o 3-4EV. Gibany ekranik też się bardzo przydaje przy nietypowych ujęciach. 80D ma tez nowe bardzo wygodne i logiczne menu.
    G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
    Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07

@szycho małpkę pisząc na telefonie daję "z klawiatury" ;-)

Jeśli się zdecyduję na 80d to będzie 7d do wzięcia. Mniej ficzerów ale cena też mniejsza będzie. Na razie biję się z myślami jeszcze bo w sumie 7d nie jest złe. Niestety ja mam problem z oczami i już ciężko mi w okularach progresywnych ogarniać i puszkę i przedpole. Myślę, że sprawne
    LV nieco ułatwiłoby mi życie a to w 7d jest bo jest. Patol można obserwować ale już całe przedpole to tak średnio. Trzeba by MF używać a ja już za stary na to jestem ;-)

Zamieszczone przez miszak
    Mi się wydaje, że warto z 7D a z 40D to bez dwóch zdań. Masz 45 punktów AF i co ważne AF działa od -3ev a nie tak jak u Ciebie od chyba +1 ev. To przepaść. O pikselach nie wspominając oraz o takich ficzerach jak robienie zdjęć poprzez dotykanie ekranu lcd - do zdjęć statycznych petarda. Nie musisz przekadrowywać tylko dotykasz gdzie chcesz i tam masz ostrość i od razu fotę. To jedno z lepszych APS-C pod względem stosunku możliwości/cena.
    Kurcze zgubiłem się...to 7dmk2 ma ekran dotykowy? Bo ja byłem pewny że dodano te funkcje w 80d dopiero....Sam zastanawiam się już długo nad wyborem następcy mojego dogorywającego 20d na któryś z tych dwóch i jestem coraz bardziej skołowany...Chciałbym 7 ale rozum podpowiada ze jednak nawet 80 to za dużo...

Cytat Zamieszczone przez ninken77.pl Zobacz posta
    Kurcze zgubiłem się...to 7dmk2 ma ekran dotykowy? Bo ja byłem pewny że dodano te funkcje w 80d dopiero....Sam zastanawiam się już długo nad wyborem następcy mojego dogorywającego 20d na któryś z tych dwóch i jestem coraz bardziej skołowany...Chciałbym 7 ale rozum podpowiada ze jednak nawet 80 to za dużo...
    Mówimy o 80d 7D i 7D2 nie mają dotykowego ekranu.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez ninken77.pl Zobacz posta
    .Chciałbym 7 ale rozum podpowiada ze jednak nawet 80 to za dużo...
    80D jest wystarczająco zaawansowanym kropem !

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

@szycho małpkę pisząc na telefonie daję "z klawiatury" ;-)
    No tak to ja sobie też mogę kliknąć Chodzi mi o "wspomnienie użytkownika": @miszak ?
    Mam teraz przez was dylemat: body czy szkło? Heh...
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony Awatar italy

Mam teraz przez was dylemat: body czy szkło? Heh...
    Dobrze że rozmowa nie zaszła na inny sprzęt ale może pomyśl o kupnie dobrego statywu
    Mnie korci Nikon 4 d plus 500 nikora ta nowsza, ale to dość duży wydatek.....
    Ostatnio edytowane przez italy ; 06-03-2018 o 21:50

Dzięki, zwłaszcza, że zrobiłeś taką przesiadkę jaka mi po głowie chodzi
    Oprócz tego co koledzy podali zwróciłbym też uwagę na: 24 vs 10 mpx, lepsze wyższe ISO, więcej można z RAWa wycisnąć, tryb auto ISO, 45 vs 9 punktów AF, lepiej działający AF w live view, skala na drabince ekspozycji do +/- 3 EV (możliwość ustawienia do +/- 5 EV korekty) vs +/- 2 EV i taka możliwość ustawienia maks korekty, pełna kompatybilność z najnowszymi lampami, możliwość ustawienia braketingu z 2, 3, 5 lub 7 klatkami vs z 3 klatkami, możliwość ustawienia skrajnych klatek w braketingu do ponad +/- 8 EV vs +/- 2 EV, 7 kl/sek vs 6,5, 25 RAW w serii vs 17, odchylany ekran oraz możliwość jego zamknięcia tak by się nie porysował, dotykowy ekran działa na prawdę fajnie, poziomnica w LV i pewnie sporo więcej. Część to drobiazgi ale ułatwiają życie
    Ostatnio edytowane przez fristajlor ; 06-03-2018 o 22:05

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów