Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: 7dm2 czy 80D - co kupić do ptaków jako dodatek do FF ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie Odp: 7dm2 czy 80D - co kupić do ptaków jako dodatek do FF ?

nigdy w zyciu nie zamieniłbym FF na cropa....i to niezależnie od tego co bym fotoggrafował. To jest absurd.
    Tym bardziej jak masz szkło skonstruowane pod FF to jedyny argument jakim jest pomniejszenie zestawu i tak zostaje obalony przez szkło FF.
    A że szkieł aps-c nie ma ciekawych tele to tak jak wyzej - absurd.
    R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
    https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Cytat Zamieszczone przez Sluka Zobacz posta
    Cytujesz, a przeczytać nie potrafisz. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

Sam nie potrafisz Przeczytaj o co pyta autor odpowiedz mu zamiast wciskać własną ideologię.

Jakby nie było 80d daje obrazek 6000x4000 co jest zdecydowanie inną wielkością w stosunku do Twoich 3900x2600 po cropie. Idąc dalej w tym kierunku to dlaczego nie 3000x2000?
    Tak więc nijak ma się crop z 6d2 do obrazka z 80d. Musiałbyś mieć puszkę 40mega+. To tyle jeżeli chodzi o rozdzielczość. Oczywiście FF ma wiele innych zalet, których absolutnie nie neguję.

Inna sprawa to rozmieszczenie punktów AF. To co prezentuje 6d2 w stosunku do 80d to przepaść. AI servo w 80d jest o wiele łatwiejsze, szansa utrzymania zwierzaka w ruchu dużo większa. AF z apsc aplikowany do ff, a tak jest w 6d2, to jednak kompromis - wiadomo w celu obniżenia ceny i obniżenia poziomu w stosunku do 5d. Tak więc ff ma nie tylko zalety ;-) Fotografujesz tym 6d2 dynamiczne sceny przyrodnicze?

A na koniec przecież autor ma ff to chyba wie co to jest i wie co to jest crop i wie też jaka jest różnica w przyjemności fotografowania po założeniu tc. Spoglądać zwierzakowi w oczy to jest rzecz bezcenna, dla wielu cenniejsza niż dpi na wydruku albo lepsze wysokie iso ;-)

A Ty Paweł nie możesz mieć apsc bo po ciemku lepiej focić FF ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

@miszak
    Te dodatkowe piksele w cropie dają już bardzo niewiele. Ilość tzw P-pikseli (wg dxo) nie wiele wzrośnie. Niestety, ale pogoń za pikselami nie wiele już wnosi w jakości rejestrowanego obrazka. Dla oka są najważniejsze niskie częstotliwości z małą stratą przenoszonego kontrastu. Wysokie o niskim są mało istotne. Sensor o większej rozdzielczości zarejestruje więcej wysokich częstotliwości o bardzo niskim kontraście. Aby można było na coś się powołać, to można wziąć pod uwagę nową 50/1,8 STM i jej wyniki na cropowych matrycach. Jedna archaiczna z 450D - 10MP druga z 760D 24MP, niestety nie ma przy obiektywach matryc z 80D. 10MP rejestruje 8M P-pix, 24MP 14M P-pix. Stara matryca wyraźnie jest ograniczana przez filtr AA, świadczą o tym identyczne wyniki starszych 50-tek. Na 24MP takich ograniczeń nie ma. No i jaka to jest różnica? 24MP matryca rejestruje tylko o 30% więcej posiadając prawie 2,5 raza więcej pikseli. Przy obiektywach słabszych, ta różnica będzie jeszcze mniejsza. Wracając na współczesne podwórko, do porównań z FF. 80D ma gorszy SNR. Kolory będą bardziej czyste z FF. Piksel 80D ma ponad 2x mniejszą powierzchnię niż ten w 6D2. Stąd też różnica o jeden stopień przy wysokich ISO.
    Położenie punków AF jest nieistotne, jeśli porównuje się do cropa. Czujniki AF zajmują ~ 1/3 kadru w pionie i poziomie. Szerzej było by wygodniej, ale jak ktoś chce AF w okolicy mocnych punktów to go ma. W porównaniu do cropa jest to dlatego nie istotne, bo nikt cię nie zmusza do wycinania tylko środka. Możesz w prawo, lewo, górę lub dół. TYlko w cropowym korpusie jesteś zmuszony do środka pola obrazowego obiektywu.
    Jeśli chodzi o TC, to z mojego doświadczenia wychodzi, że jeśli nie masz obiektywu, który osiąga co najmniej ~30MP-pix na 5DSR to możesz zapomnieć o używaniu jakiekolwiek TC. Tylko z bardzo dobrymi obiektywami uzyskuje się średnie wyniki po zastosowaniu TC.

@Sluka sęk w tym, że to co mówisz ma się nijak do tematu wątku :-) Jeszcze raz spytam czy Ty fotografujesz przyrodę 6d2? Może pokaż jak to kadrowanie wychodzi w praktyce? Może masz rację tylko pokaż mi takie kadry np. Górna narożna ćwiartka i tam jakaś akcja. Lądujący ptak czy coś takiego. Ja mogę żyć w słodkiej niewiedzy bo nie umiem robić fotek tą częscią klatki, w ktorej nie ma punktów AF. Jeśli to jest możliwe sam kupię 6d2 ;-)
    Tak więc dawaj taki pełny kadr a potem cropa z niego i chylę czoła :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Pomyliłeś hobby, fotografię z łowiectwem. Jeśli przestaniesz myśleć jak myśliwy, a zaczniesz jak fotograf, to skończą się twoje problemy. To nie jest niewiedza, to tylko nie to hobby.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Pomyliłeś hobby, fotografię z łowiectwem. Jeśli przestaniesz myśleć jak myśliwy, a zaczniesz jak fotograf, to skończą się twoje problemy. To nie jest niewiedza, to tylko nie to hobby.
    Mi ta opinia się podoba w kontekście ogólnym. Rzadko któremu fotografowi przyrody (zwłaszcza tej bardziej ruchliwej ) udaje się przekroczyć granicę pomiędzy, nazwijmy to, "fotołowiectwem" a fotografią przez duże "F". Tak, ja też zajmuję się fotołowiectwem

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Mi ta opinia się podoba w kontekście ogólnym. Rzadko któremu fotografowi przyrody (zwłaszcza tej bardziej ruchliwej ) udaje się przekroczyć granicę pomiędzy, nazwijmy to, "fotołowiectwem" a fotografią przez duże "F". Tak, ja też zajmuję się fotołowiectwem
    W kontekście szczególnym ta opinia ma na celu tylko bicie piany. To takie przytyki z braku konkretnych argumentów ;-) Ja nie mam problemów co sugeruje @Sluka i nie proszę go o pomoc w ich rozwiązaniu. To on ma problem bo wszedł jak mi się wydaje na obcy sobie grunt ale brnie dalej... a im dalej w las tym ciemniej ;-)

A co to jest fotografia przyrodnicza przez duże F? Czy to jest na pewno wątek na ten temat? Jak czytam pierwszy post to odnoszę niedoparte wrażenie, że chodzi o zrobienie jakotakich, fajnych, możliwych do pokazania zdjęć przyrodniczych a nie rarytasów w skali światowej prze duże F. Takie zdjecia za chwilę pokaże @Sluka - zdjecia kadrowane z 6d2 wykonane przez operatora myślącego jak fotograf i nie mylący tego hobby z łowiectwem. Ja się nie znam aż tak bardzo ale cierpliwie czekam i chętnie koledze będę bił brawo jeśli udowodni, że to będzie lepiej niż z 80d lub innego apsc ;-)

@jotes25 ja mam nadzieję, że Ty jako prawdziwy fotołowca czujesz żartobliwość tej dyskusji/sytuacji ;-)
    Ostatnio edytowane przez miszak ; 01-03-2018 o 14:52
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Czyli jednak brak praktyki. Wiem, to boli jak się człowiek zapędzi w obszar, o którym pojęcia nie ma.

Pokaż te zdjęcia i cropy z wybranych obszarów kadru zwierząt, ptaków itp. i po temacie będzie. Pokaż jakim jesteś świetnym fotografem przyrody i jak wykorzystujesz w praktyce swoją teorię i swoje 6d2 i zdejmiemy czapki z głów. Nie daj się prosić :-)

Chyba, że parafrazując Twoje słowa, pomyliłeś fotografię (robienie zdjęć) ze studiowaniem portali testowych..... czytanie o sprzęcie a fotografowanie to dwie różne rzeczy. Serio :-)

No to czekam na te foty bo rozumiem, że masz ich sporo jak każdy ekspert doradzający w temacie fotografii przyrodniczej :-)

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Wracając do tematu, gdybym nie miał 7D2 to kupiłbym 80D.

Głównie dlatego, że mógłbym używać TC x1,4 do 400/5,6, bo autofocus działa w tym aparacie przy f8.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-03-2018 o 12:16

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów