Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1329

Wątek: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

jak wyglad cieni wyciaganych o 4EV przeklada sie na realne zdjecia?*

bo moze ja starej daty jestem, z tego wymierajacego pokolenia, ktore jeszcze potrafilo sobie poradzic z tym upierdliwym i skomplikowanym ustrojstwem zwanym swiatlomierzem (wbudowanym obecnie w aparat). I tylko wydaje mi sie, ze cale to pitolenie o cieniach jest tematem zastepczym, zrobionym na sile, zeby bylo cos mierzalnego (czy tez latwego do zobaczenia), dzieki czemu mozna nakrecac dyskusje. Bo inne aspekty pracy matrycy trudniej zmierzyc, a szum i rozdzielczosc juz dawno przestaly byc problemem zauwazalnym przez normalnego (pod wzgledem potrzeb fotograficznych ale rowniez psychicznie) amatora ?

uprzedzajac pytanie: tak, mam LR, potrafie sobie przyciemnic zdjecie o 4EV i zobaczyc jak wyglada taka sytuacja, w ktorej trzeba o 4Ev podciagac. moim zdaniem jest to gruntowna awersja do pomiaru swiatla, nie realny problem zdjeciowy...

* - pytanie nie jest skierowane do kotleciarzy/fotografow nocnych/pasjonatow darkow/domoroslych testerow. tylko klasycznego odbiorcy 6D: landszafty, podroz.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-07-2017 o 10:54
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów