W życiu bym nie wymienił wygodnego 6d na malutką maselniczkę sony. A już robienie tym całodniowych zleceń to dla mnie absolutne nieporozumienie. Natomiast do amatorskich zastosowań, to niektórzy z małymi rączkami może się w tym sprzęcie znajdą.
W życiu bym nie wymienił wygodnego 6d na malutką maselniczkę sony. A już robienie tym całodniowych zleceń to dla mnie absolutne nieporozumienie. Natomiast do amatorskich zastosowań, to niektórzy z małymi rączkami może się w tym sprzęcie znajdą.
Ale to już wiemy, było wielokrotnie wałkowane, tylko DxO jest jedyną słuszną wyrocznią.
--- Kolejny post ---
a na poważnie to mam bekę z takich porównań, coś ala "MAC OS jest super a windows się ciągle zawiesza ..."
Czy to ta sama grupa ludzi stosuję tę samą taktykę kryptoreklamy i marketingu to jest super a to be?
Chcecie być poważni to pokażcie przykłady: tak robiłem z tego dziadowskiego 6D tak robię z tego super sony. - dotyczy tych osób od "ach i och" love sony.
--- Kolejny post ---
Tylko przez przypadek zostawcie exif'y w zdjęciach ...![]()
Nie tak się nie da, ambasador Sony nawet podświadomie skopie zdjęcia Canonem tak, że nie uda się dojść o co chodzi....
Każdy musi robić tym, co lubi. Najlepiej wybrać jako temat standardowe koty testowe we wnętrzach. Albo psy w plenerze.
--- Kolejny post ---
Co do tego nie mam żadnych wątpliwości.
Ale nie można powiedzieć, że AF jest na 100% niezawodny, bo jednak ma swoje granice i niektóre z tych granic są nawet trochę bliżej niż w porównywalnych lustrzankach. Żeby zrobić dobre reportaże ślubne nawet nie trzeba koniecznie podchodzić do tych granic.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Zakres wątku to splecenie 2 zagadnień
1. Używanie A7 II z obiektywami nie konstruowanymi jako FE
Miałem ten problem, postanowiłem przejść z 5D3 na A7R2 i miałem kilka obiektywów L
Po przebrnięciu przez wiele wypowiedzi, testów ale głównie materiałów Zeiss gdzie wyraźnie napisano że tworzenie obiektywów FE to dostosowanie znanych rozwiązań optycznych specjalnie do technologiii bezlusterkowej postanowiłem wymienić całą szklarnię.
Pozwala to optymalnie/maksymalnie wykorzystać potencjał obiektywu w połączenieniu z serią A7 (A9)
2. zamiana 6D na A7 II (czy oczekiwać na 6D2)
Na to które body będzie dla nas lepsze ma wpływ wiele czynników zarówno obiektywnych jak i subiektywnych.
Niektóre (np. jakość techniczna uzyskowanych zdjęć) jest obiektywnie testowalna a część (skuteczność AF, podążanie zogniskowania na obiekcie, ... ) nie jest znormalizowana i trudno by zrobić sensowny ranking.
I nawet gdyby można było takie porównania sensownie zrobić to i tak każdy z nas może mieć różne priorytety które cechy są ważniejsze a które mniej ważne.
Z moim aktualnym doświadczeniem i moimi ocenami zamieniłbym 6D na A7 II bez wahania, sprzedał wszystkie posiadane obiektywy i zaczął budować szklarnię FE zaczynając od obiektywu o zakresie ogniskowej który dotychczas najczęściej stosowałem
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
W lipcu (najprawdopodobniej pod jego koniec) ma zostać oficjalnie zaprezentowany 6D Mark II, sprzedaż (zapewne chodzi o zamówienia typu pre-order) ma ruszyć w sierpniu.
Nie wiem skąd wziąłeś info o AF, na razie wiadomo iż ten model aparatu ma posiadać Wi-Fi, Bluetooth, uchylno-obrotowy (o 180 stopni) wyświetlacz LCD, nieco wyższy i głębszy korpus (długość 144.0 mm x wysokość 111.8 mm x szerokość/głębokość 75.5 mm) niż 6D oraz co za tym idzie nowy dodatkowy grip dostosowany do nowych wymiarów korpusu. Źródło informacji: http://www.canonrumors.com/forum/ind...?topic=32678.0
Ja bym na Twoim miejscu poczekał na premierę 6D Mark II, porównał oficjalną specyfikację z A7II i dopiero wtedy podjął decyzję w którą stronę pójść.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 02-06-2017 o 20:21
Widzę ostrość na nieskończoności...!
Tak ogólnie to prędkość działania AF w bezlusterkowcach silnie spada
w ciemniejszych warunkach, zwłaszcza gdy obiekt się porusza.
Parę lat temu to była dramatyczna różnica względem lustrzanek.
Teraz coraz częściej w necie widzi się zdjęcia zawodowych fotografów robione Sony A7.
W tym także zdjęcia ślubne.
Temu nie zaprzeczam, bo sam widzę jak się to zmienia. Jednak nawet chwalona za szybkość a6000 nie nadąża za 6d. Tak po prostu. A lepszy AF montują dopiero w nowych A7 z seri mark II, ktróe nie są już tanie na starcie. Myślę, że jeszcze ze 2-3 generacje aparatów przyjdzie poczekać na wyrównanie szans jeśli chodzi o skuteczność AF. Najlepsze dopiero przed nami
BTW. za to rynek szkieł używanych do małych korpusów to porażka... Ceny są kosmiczne i rzadko sie coś fajnego trafia. A nowe obiektywy są droższe niż w canonie.
Widzę ostrość na nieskończoności...!