Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: EOS M6 czy SONY a6000?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: EOS M6 czy SONY a6000?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    No i Sony ostro walczy z "legendą" że lustrzanki to są najlepsze aparaty.

jp
    No walczy, i to widać na forach.

.. ale jak we dwóch przekonamy tych wszystkich ludzi !!! ?

jp
    Nikt się nie pokusi o cenę ilu jest tych "wszystkich ludzi"?

Takie dane trudno zdobyć, ale według pewnych szacunków w styczniu prawdopodobnie sprzedano w USA wszystkich aparatów FF z wymiennymi obiektywami coś rzędu 15 tysięcy sztuk. Z tego Sony to kilka tysięcy. Wzrost, który uzyskali ostatnio, żeby wyjść podobno na drugie miejsce to coś rzędu może 2 tys. sztuk.
    I o tym jest cały ten hałas. Że wskutek kapanii reklamowej i korzystnych obniżek, sprzedaż aparatów FF Sony w całych USA wzrosła ostatnio o jakieś 2 tys. sztuk miesięcznie. Czyli prawie 50 sztuk więcej przeciętnie w każdym stanie!

A teraz można jeszcze oszacować ile zarabia Sony na sztuce i jaki na tych "wszystkich kudziach" zbijają majątek.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 01-06-2017 o 16:40
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No walczy, i to widać na forach.

Nikt się nie pokusi o cenę ilu jest tych "wszystkich ludzi"?

Takie dane trudno zdobyć, ale według pewnych szacunków w styczniu prawdopodobnie sprzedano w USA wszystkich aparatów FF z wymiennymi obiektywami coś rzędu 15 tysięcy sztuk. Z tego Sony to kilka tysięcy. Wzrost, który uzyskali ostatnio, żeby wyjść podobno na drugie miejsce to coś rzędu może 2 tys. sztuk.
    I o tym jest cały ten hałas. Że wskutek kapanii reklamowej i korzystnych obniżek, sprzedaż aparatów FF Sony w całych USA wzrosła ostatnio o jakieś 2 tys. sztuk miesięcznie. Czyli prawie 50 sztuk więcej przeciętnie w każdym stanie!

A teraz można jeszcze oszacować ile zarabia Sony na sztuce i jaki na tych "wszystkich kudziach" zbijają majątek.
    Masz oczywiście prawo zawracać rzekę kijem.
    Prawa jest jednak taka że bezlusterkowce ekspansywnie zdobywają rynek, Sony z A7 (i A9) przewodzi a Canona M to nie ta klasa.
    I tyle

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Coś już napisał

Masz oczywiście prawo zawracać rzekę kijem.
    Prawa jest jednak taka że bezlusterkowce ekspansywnie zdobywają rynek, Sony z A7 (i A9) przewodzi a Canona M to nie ta klasa.
    I tyle
    Ale o jakim zawracaniu rzeki kijem tutaj mowa?
    Może i zdobywają rynek ale czy już zdobyły?
    Poczekajmy...
    Rozumiem, że można być boyem SONY ale wyluzujmy trochę

Cytat Zamieszczone przez Rysiu Zobacz posta
    Ale o jakim zawracaniu rzeki kijem tutaj mowa?
    Może i zdobywają rynek ale czy już zdobyły?
    Poczekajmy...
    Rozumiem, że można być boyem SONY ale wyluzujmy trochę
    Różnią się 3 elementami.

1. Lustro
    Musi być w lustrzance ale pogarsza i ogranicza własności aparatu (no i kosztuje, jest mechaniczny, zwiększa rozmiar i masę aparatu)
    W bezlusterkowcu zbędne

2. Wizjer optyczny/elektroniczny
    Pierwsze (pamiętam) elektroniczne to był "horror"
    Teraz nie widzę przewagi optycznego a rozwój elektronicznych nadal trwa.
    Prawdą jest że gdybym podpiął teleobiektyw i ze statywu, i gdy jasno, chciał np. podglądać życie ptaków to wolałbym to jeszcze teraz robić optycznym.
    Ale wizjer w aparacie nie do tego mi służy

3. Układ AF
    Zintegrowanie z matrycą ma same zalety.
    A skuteczność już jest (o ile nie większa) na poziomie układów lustrzanek.
    A rozwój praktycznie dopiero się zaczął

Technologia lustrzanek jest już w drodze do muzeum tam gdzie (w sali foto) czeka powiększalnik, koreks, czerwona żarówka, ...

Jeśli Canon nie wypuści szybko bardzo dobrego aparatu M z matrycą FF (porównywalnego z rodziną Sony A7) to straci rynek aparatów foto.

W lustrzankach różnica w wielkości matrycy (FF czy APS-C) to również było mniejsze lustro, mniejszy pryzmat, mniejsza masa i rozmiar.
    W bezlusterkowach nie zachodzi taka zależność, koszty produkcji FF i APS-C będą bardzo mało się różnić co może spowodować zniknięcia segmentu APS-C

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-06-2017 o 08:11
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Jeśli Canon nie wypuści szybko bardzo dobrego aparatu M z matrycą FF (porównywalnego z rodziną Sony A7) to straci rynek aparatów foto.
    Wiesz Janie ja już tyle razy czytałem o tym że Canon ma upaść . Canon to ostatnia firma którą uczyłbym biznesu. Sony póki co myśli czy dalej się bawić w foto czy iść śladem firmy którą kiedyś kupili .
    Moim zdaniem w całym tym ambasodorowaniu, które tu od pewnego czasu uprawiasz zaczynasz ocierać się o granice absurdu, a to moim zdaniem zwolenników firmie Sony nie przyczyni .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz Janie ja już tyle razy czytałem o tym że Canon ma upaść . Canon to ostatnia firma którą uczyłbym biznesu. Sony póki co myśli czy dalej się bawić w foto czy iść śladem firmy którą kiedyś kupili .
    Moim zdaniem w całym tym ambasodorowaniu, które tu od pewnego czasu uprawiasz zaczynasz ocierać się o granice absurdu, a to moim zdaniem zwolenników firmie Sony nie przyczyni .
    Pokaż proszę miejsce gdzie napisałem że Canon upadnie !
    Będzie Ci trudno.

Uważam natomiast że :
    - rynek lustrzanek będzie się kurczył z powodu rozwoju funkcji foto w smartfonach i wejściu bezlusterkowców
    - jeśli Canon szybko nie wypuści bezlusterkowca porównywalnego (lub lepszego) niż system A7x to straci pozycję dominującego na rynku foto, straci rynek foto.

To jest mój pogląd.
    Uważasz że jest to uczenie Canona co ma robić ?
    Chyba dyskutujesz sam ze sobą !

jp

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Pokaż proszę miejsce gdzie napisałem że Canon upadnie !
    Będzie Ci trudno.

Uważam natomiast że :
    - rynek lustrzanek będzie się kurczył z powodu rozwoju funkcji foto w smartfonach i wejściu bezlusterkowców
    - jeśli Canon szybko nie wypuści bezlusterkowca porównywalnego (lub lepszego) niż system A7x to straci pozycję dominującego na rynku foto, straci rynek foto.

To jest mój pogląd.
    Uważasz że jest to uczenie Canona co ma robić ?
    Chyba dyskutujesz sam ze sobą !

jp
    Tak uważam że to jest nieuprawnione wróżenie z fusów. Nie ma żadnych przesłanek żeby twierdzić że coś "szybko" jest potrzebne.
    Jest wręcz odwrotnie. Nie zawsze spóźnieni zostają wyrzuceni za burtę. Najlepszy przykład to historia wprowadzenia AF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów