Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Pierwsza lustrzanka pod konkretny rodzaj zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Pierwsza lustrzanka pod konkretny rodzaj zdjęć

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Jest jeszcze jedna sprawa. Jak wybierzesz nikona, to będziesz częściej zaglądał na żółte forum i często zobaczysz dużo zdjęć, a nawet podyskutujesz o fotografii. Gdy wybierzesz Canona, to częściej będziesz na cb i tu problem, bo ciągle będziesz czytać o ślubach, weselach itp.
    Osobiście nie bardzo lubię wątki ślubniackie ale z drugiej strony każdy posiadacz lustrzanki może się znaleźć w sytuacji, że musi zrobić reportaż z podobnej rodzinnej imprezy i wtedy dobrze ogarniać podstawy tej dziedziny bo temat jest trudny. No i wtedy doświadczenia ślubniaków robią się cenne .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Jest jeszcze jedna sprawa. Jak wybierzesz nikona, to będziesz częściej zaglądał na żółte forum i często zobaczysz dużo zdjęć, a nawet podyskutujesz o fotografii. Gdy wybierzesz Canona, to częściej będziesz na cb i tu problem, bo ciągle będziesz czytać o ślubach, weselach itp.
    to się zmienia - w obu miejscach na gorsze

co do meritum to rzuć monetą - bez znaczenia co kupisz, decyzję o systemie najlepiej podejmowac z perspektywy planowanej optyki, to co planujesz jest w dowolnym systemie i zawsze jest warte tyle ile płacisz lub mniej, naczęsciej mniej - nie więcej

gdybyś pisał że chcesz tanie 70-200 lub dobre 70-200 lub jasne i dobre 70-200 ewentualnie tanie 100-400 albo 85 1.2 czy 50 1.2 to byłby temat ale przy kicie i 75-300 to mimo sporej życzliwości forum dla takich postów jakiegoś konkretnego tematu nie ma

ale od strony psychologicznej ta mało istotna decyzja zaważy w przyszłości o wyborze systemu bo człowiek niechętnie zmienia system (musiałby przyznać że popełnił bląd, stąd również pełno pozytywnych opinii o przciętnym sprzęcie) i w co trudno uwierzyć nawet kit i 75-300 może go uczynić niewolnikiem systemowym
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 21-03-2017 o 21:42
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez rafels3 Zobacz posta
    Wszystkie, począwszy od ergonomii a skończywszy na jakości obrazka.
    Jakości obrazka? Masz na myśli 7d mk1 z tą samą 18mpix matrycą co 100d?

Dopiero zaczyna

To jeszcze jedna drobna sugestia co do wyboru systemu - jeśli masz znajomych co robią zdjęcia i mają lustrzanki to wejdź w ten sam system co oni - i nie chodzi tu o owczy pęd ale o możliwość pożyczania sobie obiektywów, lamp i akcesoriów. Warto!
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    C100d + 24mm/2.8 + 50mm/1.8 = https://www.flickr.com/photos/michaldworzanski/

Ok. Jest decyzja, ale jest znowu problem

Przede wszystkim dzięki wielkie za każdą wskazówkę, która mega dużo mi daje! A zdaję sobie sprawę, że takich tematów jest od groma, a mimo wszystko znajdują się dobrzy ludzie.

Postanowiłem kupić Canona 1300D. Może, to dziwne ale przede wszystkim dlatego, że nie ma dotykowego LCD, który raczej by mi nie przypasował. Wolę standardowe guziczki.

Z racji, że w sklepie w którym kupuję jest taki zestaw, a w sumie dwa:

1. Canon EOS 1300D Digital SLR - Jessops - Digital SLRs
    2. Canon EOS 1300D Digital SLR - Jessops - Digital SLRs

To jest problem, bo żaden obiektyw nie jest z IS STM, ale za to taki obiektyw jest sprzedawany z 100D.

Canon EOS 100D Digital SLR + 18-55 IS STM Lens - Jessops - Digital SLRs

Opcja jest taka, że mogę wziąć samo body - Canon EOS 1300D Digital SLR - Jessops - Digital SLRs które jest 10 funtów tańsze niż EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III i wtedy dokupić obiektywy osobno, ale patrząc na cenę chyba nie ma to za bardzo sensu?

Chyba, że kupię ten zestaw, a 18-55 postaram się sprzedać, a kupić ten sam tyle, że IS STM?
    Ewentualnie jest jeszcze opcja 3 czyli kupić zestaw taki jaki już jest, a zamiast 18-55 w IS STM wziąć 10-18 IS STM?

Czyli wersje są 4:
    1. Samo body 1300D + 18-55 IS STM + 50 1.8 IS STM.
    2. Body 1300D z 18-55 DC III jako kit, które sprzedam (?) i wziąć zestaw powyżej.
    3. Body 1300D z 18-55 DC III jako kit + 50 1.8 + 10-18 IS STM
    4. Wziąć 100D z 18-55 IS STM + 50 1.8 IS STM + 10-18 IS STM

Finansowo powiedzmy wszystko się kręci w okolicach 650 funtów. Z tym, że mogę mieć 3 dobre szkła w tym i "gorszą puchę" tj. 100D lub "lepszą" puchę i 3 szkła w tym 2 lepsze.

3 szkła jak na sam początek trochę szaleństwo tak szeroko w to brnąć, po prostu finansowo i tak się wokół tego kształtuje.
    Jeśli miałoby być jak najtaniej, to nadal zostaje de facto punkt 3 i 4 z tym, że bez 10-18.

Dopiero zaczyna Awatar Tomekkos
    Miasto
    Warszawa

Napisałem Ci PW- w sprawie obiektywu i filtrów
    Canon EOS 80D, Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, Sigma 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro, Sigma C 100-400 mm f/5-6.3 DG OS HSM, YN 14 EX Macro Ring, Mac Studio 2023,, Capture One

Pełne uzależnienie

powiem tak jak kupowalem kiedyś 350D to mialem zamiar kupić C10-22 jako pierwszy obiektyw i nic więcej na początek - nie kupiłem 10-22 bo trochę tak wyszło, a trochę uwierzyłem w "test" internetowy innego obiektywu takiego bardziej normalnego (od tego czasu opisy testów czytam między wierszami), pomimo że wiedziałem że chcę UWA i to byl bląd bo trochę trwało zanim go kupiłem po drodze mając jeszcze tamrona 11-18 (brrr nigdy więcej tamronów mam parę dobrych zdjęć ale ostrość tamronów to chyba mitologia) te zdjęcia byłyby po prostu lepsze gdybym miał c10-22.

jeśli chcesz robić rzeczywiście szerokie zdjęcia to 10-18 to są właściwe ogniskowe.

co do samego korpusu nie wnikając w ergonomię to wydaje się że zarówno 100D jak i 1300D z 2016 matryce mają w technologiach archaicznych - niech mnie ktoś naprostuje jeśli to nieprawda - czy 1300 z 2016 roku ?!!! ma tą samą słynną 18mpix matrycę z kilku pokoleń cropów? następcę nie mniej słynnej 15mpix matrycy (brr miałem - nigdy więcej).

i żeby było jasne "normalne" zdjęcia to się tym daje robić ale jak założysz jakiś szary 10EV filtr, albo jest ciemniej to wychodzi sraczka , i męczysz się okrutnie zamiast robić zdjęcia (wiem bo zrobiłem tym wiele zdjęć, niektóre są nawet niezłe) - jak jest dobre światło to i mój telefon robi dobre zdjęcia, szum z 15mpix matrycy ma taki chrakterystyczny mono wzorek - ja zawsze go widzę na każdym iso

ale ogólnie to idziesz w dobrą stronę nie przejmuj sie moim zrzędzeniem (jak wydrukujesz to szumu nie widać ja z tego 15mpix ...... robiłem swobodnie 50cm x 70cm i nie miałem pytań) gdybym musiał wybierać to pewnie tez brałbym 1300 bo trochę większy .
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 22-03-2017 o 01:37
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Awatar Amatorka
    Miasto
    Elbląg

Rozumiem twój problem, jeszcze kila miesięcy temu kiedy kupowała 1300D miałam taki sam problem.
    Musisz się ukierunkować, co będziesz fotografował. Jeżeli krajobraz wybrałabym 10-18 IS STM, jeżeli zdjęcia rodzinne, portrety dzieci to 50 mm 1.8 STM, a jeżeli chcesz obiektyw można powiedzieć, że uniwersalny to 18-55 IS STM.

Radziłabym Ci kupić nowe body + używane obiektywy, czasami można kupić na allegro z gwarancją.
    Ja kupiłam nowe body z 50mm i żałuje, bo mogłam kupić z 18-55 IS STM. Tereaz poluje na 18-55IS STM za max 300zł, ale jest ciężko, bo każdy trzyma ten obiektyw ze względu dobrze zrobiony optycznie, a 50 na allegro są po 200zł. Niestety prawda jest taka, że nowe są w tej samej cenie.
    10-18 IS STM to fajny obiektyw typowo do krajobrazu, ale jak na początek to 18-55 powinno Ci wystarczy, dobra fotografia to wyszukiwanie kadrów, a 10-18 to już szeroko i czasami bezpieczniej jest 18-55 dla amatora.

Moim zdaniem nie kupuj kilku obiektywów na raz, polecam kupić 50mm 1,8 STM, 18-55 IS STM, po czym zorientujesz się czy brakuje ci coś z półki dłuższej lub szerszej ogniskowej. Założę się, że jak zobaczysz pięknego ptaszka w pięknym świetle to zabraknie Ci tej dłuższej, tak było w moim przypadku.

Zdecydowanie zestaw 1..

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Re: Pierwsza lustrzanka pod konkretny rodzaj zdjęć

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    co do samego korpusu nie wnikając w ergonomię to wydaje się że zarówno 100D jak i 1300D z 2016 matryce mają w technologiach archaicznych - niech mnie ktoś naprostuje jeśli to nieprawda - czy 1300 z 2016 roku ?!!! ma tą samą słynną 18mpix matrycę z kilku pokoleń cropów? następcę nie mniej słynnej 15mpix matrycy (brr miałem - nigdy więcej).
    Brrr - 15 mpix także miałem, nigdy więcej.

Nie ma potrzeby prostowania - to ta sama nieśmiertelna matryca 18 mpix w obu aparatach.

Nowa matryca 20 mpix Dual Pixel CMOS była po raz pierwszy w 70D.

Porównanie:

http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1740&add2=1766

Szumy:

http://www.the-digital-picture.com/R...0&ISOComp=6400
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-03-2017 o 12:08

Domyślnie Odp: Re: Pierwsza lustrzanka pod konkretny rodzaj zdjęć

A co sądzicie o 750D ? Strasznie mi się podoba, znalazłem go tutaj i kilka innych https://www.morele.net/fotografia-i-...ustrzanki-114/ 750D kosztuje prawie 3 tysiące, czy za tą cenę mógł bym kupić coś lepszego, może jakąś używkę ? Naczytałem się o 750D i mnóstwo ludzi chwali ten model, ale tak to jest że każdy chwali wszystko a później wychodzi jak zwykle, dlatego wolę zapytać na forum fachowym.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów