Nie brałem pod uwagę lampy ponieważ z innymi obiektywami współpracuje OK, co do przeczyszczenia AF... skoro byłby zabrudzony to na 85 i 35mm też by ostrzył niecelnie, poza tym nijak ma się to do problemu, który występuje jedynie przy wspomaganiu IR z lampy - te wszystkie zmienne pozwoliły mi przypuszczać, że winny jest obiektyw.
Co do innych ogniskowych, tak samo można powiedzieć "po co Ci 200mm skoro masz 85". Obiektyw 20mm powstał - zrobiła go Sigma, to jest temat o Sigmie, ludzie wymieniają się spostrzeżeniami na temat tego obiektywu w tym wątku więc wydaje mi się, że poruszanie tutaj kwestii "wszystko co systemowe to święte" nie ma większego sensu. Poruszając jeszcze moje umiejętności, to nie wydaje mi się żeby diametralnie zmieniał się mój skill kiedy odpalam AF assista...
P.S.
Zrobiłem tym szkłem już dwie większe imprezy, bez wspomagania i jestem naprawdę*zadowolony. Na szczęście nie wszędzie jest tak ciemno jak w klubach. W marcu zakupie lepszy backup to to szkło z body poleci do Sigmy na kalibrację lub ewentualną wymianę.
Pozdrawiam