Strona 20 z 23 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 226

Wątek: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?

Uzależniony

Domyślnie Odp: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?

Cytat Zamieszczone przez heybe Zobacz posta
    Ok znalazłem przyczynę mojego losowego AF. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy AF jest wspomagany z lampy. Potrafi nie trafić w 80%. Jeśli wyłącze wspomaganie z lampy skuteczność trafień jest na poziomie 100%. Nie wiem czy coś da się z tym zrobić czy to taka przypadłość. Może systemowa lampa by pomogła, bo obecnie używam YN 568 ex II.
    W większości przypadków wina leży po stronie użytkownika, ale mało kto szuka problemu zaczynając od siebie. Wniosek jeden: czy warto stosować zamienniki "bo są tańsze"?

Uzależniony

Mi s18-35mm ostrzy bardzo dobrze przy wspomaganiu AF z Metza. Ale ktoś w wątku o wspomnianym obiektywie opisywał swoje problemy ze wspomaganiem AFu w przypadku lamp YN.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    W większości przypadków wina leży po stronie użytkownika, ale mało kto szuka problemu zaczynając od siebie. Wniosek jeden: czy warto stosować zamienniki "bo są tańsze"?
    Mówiąc o zamiennikach rozumiem, że masz na myśli Sigmę

Dopiero zaczyna

Niedługo i tak muszę zakupić drugą lampę bo aż strach z jedną latać. Nie mnie jednak przy YN z obiektywami Canona nie ma problemu. Właśnie obrobiłem zdjęcia z wczorajszej nocy w klubie, i trzaskałem bez wspomagania z lampy, 3/4 zdjęć trafionych. Minus jedynie taki, że czasem jest taka ciemnica iż AF odmawia współpracy. Niestety nie grozi to na innego typu imprezach. Ciekawe czy to przez to, że na sankach jest lampa YN a nie Canona...

Pełne uzależnienie

Mówiąc o zamiennikach rozumiem, że masz na myśli Sigmę
    Eee tam, to chyba jasne, że chodzi o YongNuo a nie o Sigmę
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 21-01-2017 o 15:17

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Jak znajdziesz mi w szklarni Canona obiektyw o ogniskowej 20mm ze światłem poniżej 2.8 to graty.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    To był taki żarcik
    Ostatnio edytowane przez horak ; 22-01-2017 o 09:34

Pełne uzależnienie
    Miasto

Ok znalazłem przyczynę mojego losowego AF. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy AF jest wspomagany z lampy. Potrafi nie trafić w 80%. Jeśli wyłącze wspomaganie z lampy skuteczność trafień jest na poziomie 100%. Nie wiem czy coś da się z tym zrobić czy to taka przypadłość. Może systemowa lampa by pomogła, bo obecnie używam YN 568 ex II.
    Lubię takie posty jak Twój bo to jest niezłe wyzwanie żeby spróbować pomóc. Wrzuciłem w Google słowa-klucze "YN 568 ex II af support sigma problems" i namierzyłem taką recenzję z roku 2013:

https://www.svenbluege.de/blog/revie...68ex-speedlite

Jest to recenzja wersji bez II ale problemy jak widać pod Twoim przykładzie najprawdopodobniej pozostały te same.

Światełko AF-Assist jest jaśniejsze niż u Canona. Na bliskich odległościach jest nieco zdecentrowane i objawia się powyżej centralnego punktu ostrzenia. Na dłuższych dystansach pokrywa centralny punkt ostrzenia.

Głowica lampy ma zoom w zakresie 24-105mm. Dla blisko znajdujących się obiektów powinieneś przechylić głowicę lampy na -7 stopni w pionie aby naświetlić klatkę w całości ("to expose the frame completely").

W środku można znaleźć też krótką dyskusję w komentarzach.

pixelwiz
    You mention the AF Assist light being slightly off center when it's dark. I just ran into this problem, was getting a ton of blurry photos at a dance party. It's not supposed to be that way right?
    Sven Bluege
    Yes, it's a bit off center. But I doubt that this is the reason for blurry dance party photos.
    pixelwizzard
    Well, I did some testing, and having the pattern off-center definitely makes the camera focus in the wrong spot. I wish the shoe wouldn't wiggle so much, but now that I know about, I'll have to try to line up the patter best I can to the center before each shoot.
    Sven Bluege
    I'm wondering how it can focus at the wrong spot just because the AF pattern appear not in the center. Actually it should try to focus at this spot anyway but take more time.
    Także chyba dobrze kombinujesz z tym "może systemowa lampa by pomogła".
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 22-01-2017 o 16:27

Dopiero zaczyna

Ja tez dużo szukałem odnośnie tej przypadłości ale bardzo dużo jest wątków ze stajni Nikona - gdzie takie cyrki pojawiają się z lampami systemowymi i ze systemowymi szkłami, tam z kolei zachwalają że w Canonie takie coś nie wystepuje. Sprawdziłem na szybko zdjęcia z wczorajszej studniówki, gdzie 20mm wykonało prawie 1/2 reportażu (oczywiście całość bez AF assist) i muszę powiedzieć, że z celnością i szybkością jest naprawdę nieźle, więc muszę spróbować z oryginalną lampą, pewnie niedługo takową zakupie

Uzależniony

Jak znajdziesz mi w szklarni Canona obiektyw o ogniskowej 20mm ze światłem poniżej 2.8 to graty.
    A dlaczego mam szukać takiego szkła w stajni canona? To inne ogniskowe już nie są użyteczne aby robić zdjęcia?

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Mamy zestaw body, obiektyw, lampa, każdy z innego miotu. Chętnie poznam specjalistę który jednozacznie wskaże, który z elementów jest winny sytuacji opisanej w klubie. Oczywiście zawsze winna sigma, bo tak , bo jest taka ogólnie opinia, szkoda czasu na sprawdzenie czy nie jest brudny układ af, czy wspomaganie af w YN czasem więcej zrobi szkody niż pomaga, a może użytkownik nie ogarnia tematu?

Powtórzę, więc jaki sens jest budować taki zestaw, fajnie że tanio, ale kompatybilność od lat jest tematem tabu w wielu dziedzinach, nie tylko foto.

Strona 20 z 23 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów