Mi s18-35mm ostrzy bardzo dobrze przy wspomaganiu AF z Metza. Ale ktoś w wątku o wspomnianym obiektywie opisywał swoje problemy ze wspomaganiem AFu w przypadku lamp YN.
Niedługo i tak muszę zakupić drugą lampę bo aż strach z jedną latać. Nie mnie jednak przy YN z obiektywami Canona nie ma problemu. Właśnie obrobiłem zdjęcia z wczorajszej nocy w klubie, i trzaskałem bez wspomagania z lampy, 3/4 zdjęć trafionych. Minus jedynie taki, że czasem jest taka ciemnica iż AF odmawia współpracy. Niestety nie grozi to na innego typu imprezach. Ciekawe czy to przez to, że na sankach jest lampa YN a nie Canona...
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 21-01-2017 o 15:17
Lubię takie posty jak Twój bo to jest niezłe wyzwanie żeby spróbować pomóc. Wrzuciłem w Google słowa-klucze "YN 568 ex II af support sigma problems" i namierzyłem taką recenzję z roku 2013:
https://www.svenbluege.de/blog/revie...68ex-speedlite
Jest to recenzja wersji bez II ale problemy jak widać pod Twoim przykładzie najprawdopodobniej pozostały te same.
Światełko AF-Assist jest jaśniejsze niż u Canona. Na bliskich odległościach jest nieco zdecentrowane i objawia się powyżej centralnego punktu ostrzenia. Na dłuższych dystansach pokrywa centralny punkt ostrzenia.
Głowica lampy ma zoom w zakresie 24-105mm. Dla blisko znajdujących się obiektów powinieneś przechylić głowicę lampy na -7 stopni w pionie aby naświetlić klatkę w całości ("to expose the frame completely").
W środku można znaleźć też krótką dyskusję w komentarzach.
pixelwiz
Sven BluegeYou mention the AF Assist light being slightly off center when it's dark. I just ran into this problem, was getting a ton of blurry photos at a dance party. It's not supposed to be that way right?
pixelwizzardYes, it's a bit off center. But I doubt that this is the reason for blurry dance party photos.
Sven BluegeWell, I did some testing, and having the pattern off-center definitely makes the camera focus in the wrong spot. I wish the shoe wouldn't wiggle so much, but now that I know about, I'll have to try to line up the patter best I can to the center before each shoot.
Także chyba dobrze kombinujesz z tym "może systemowa lampa by pomogła".I'm wondering how it can focus at the wrong spot just because the AF pattern appear not in the center. Actually it should try to focus at this spot anyway but take more time.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 22-01-2017 o 16:27
Ja tez dużo szukałem odnośnie tej przypadłości ale bardzo dużo jest wątków ze stajni Nikona - gdzie takie cyrki pojawiają się z lampami systemowymi i ze systemowymi szkłami, tam z kolei zachwalają że w Canonie takie coś nie wystepuje. Sprawdziłem na szybko zdjęcia z wczorajszej studniówki, gdzie 20mm wykonało prawie 1/2 reportażu (oczywiście całość bez AF assist) i muszę powiedzieć, że z celnością i szybkością jest naprawdę nieźle, więc muszę spróbować z oryginalną lampą, pewnie niedługo takową zakupie![]()
A dlaczego mam szukać takiego szkła w stajni canona? To inne ogniskowe już nie są użyteczne aby robić zdjęcia?
Mamy zestaw body, obiektyw, lampa, każdy z innego miotu. Chętnie poznam specjalistę który jednozacznie wskaże, który z elementów jest winny sytuacji opisanej w klubie. Oczywiście zawsze winna sigma, bo tak , bo jest taka ogólnie opinia, szkoda czasu na sprawdzenie czy nie jest brudny układ af, czy wspomaganie af w YN czasem więcej zrobi szkody niż pomaga, a może użytkownik nie ogarnia tematu?
Powtórzę, więc jaki sens jest budować taki zestaw, fajnie że tanio, ale kompatybilność od lat jest tematem tabu w wielu dziedzinach, nie tylko foto.