Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Obiektywy do 550D

Domyślnie Odp: Obiektywy do 550D

Do jakich zdjęć w takim razie by była stabilizacja potrzebna? np w takim parku linowym, w sumie zacienionym miejscu, będzie wystarczająco światła? Przepraszam za takie głupie pytanie ale naprawdę takiego obiektywu jeszcze nie używałem nigdy.

Ale skoro stabilizacja nie byłaby mi potrzebna to chętnie zamienię poprzedni tele na 70-200mm bo sam o nim myślałem wcześniej ale skreśliłem we względu na brak IS. Uwzględniając Wasze opinie zestaw aktualnie wyglądałby chyba tak:

EF 50mm f/1.8 STM 475zł
    EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 970zł
    EF 85mm f/1.8 USM 1480zł
    EF 70-200/4 2700zł
    EF 35mm f/2 IS USM 2100zł

Lepiej to teraz wygląda? Jeszcze przydało by się coś zmienić/usunąć/dodać? Wychodzi jakieś 2 lata oszczędzania.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Muszą być nowe? Taki 70-200/4 można wyrwać za ok. 1500 zł. Na pozostałych już tak dużo nie zaoszczędzisz.

Sam nie wiem, mam za małą wiedzę, żeby ocenić "na ile sprawny" jest dany używany egzemplarz. Boje się, że trafię na jakąś minę. Ale jeśli znajdę korzystną ofertę to nie mówię nie :-) Ale na razie zależy mi bardziej na ustaleniu jaki zestaw będzie potrzebny a poszczególnych egzemplarzy to już będę szukał w stosownym czasie.

Jeśli zestaw jest OK to jeszcze zastanawiam się nad kolejnością. Na pewno jako pierwszą kupię 50mm. Razem z nią, w lutym mógłbym kupić EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 . Ale nie wiem czy jest sens, czy nie lepiej odłożyć kasę i za jakiś czas jako drugie kupić 85mm lub 70-200 . 10-18 przydała by się, ponieważ żona za 3 miesiące rodzi a w szpitalu wiadomo ile miejsca ;-) Z drugiej strony na późniejsze spacery 85 byłaby chyba lepsza niż 50?

Kolejność zależy od twoich potrzeb. Na początek do bobasa 50/1.8 będzie OK.
    Jeśli chodzi o tele to pomyśl jeszcze o wspominanym tamronie 70-300 USD. Nowy kosztuje ok. 1700 zł i zbiera dobre recenzje.
    Na początek poprzestałbym na kicie i 50/1.8 bo może się okazać, że kolejną potrzebą będzie jasny ekwiwalent 50mm i wtedy może 35/2?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Pamiętaj, że masz "kitowy obiektyw", jaki, bo nie napisałeś?. Najczęściej on jest odpowiedni na spacer, gdy nie wiadomo co wziąć.
    70-200 jest dopiero czwarty na liście i już jakąś wiedzę będziesz miał.

Aptur, sprawdzę tego tamrona, może rzeczywiście moje amatorskie oko nawet nie zauważy różnicy a portfel już tak

Kitowy mam 18-55 mm f/3.5-5.6 EF-S ale nie wiem czy nie jest w nim coś uszkodzone ponieważ AF długo i głośno pracuje i zdarza się, że nie trafia.

Coś już napisał Awatar feciu
    Miasto
    Łódź

też bym zaczął od 50 1.8 stm. zobaczysz czy stałki Tobie przypasują. Niektórzy wolą z zoomami biegać...
    X-T2...|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez niestrawiony Zobacz posta
    Do jakich zdjęć w takim razie by była stabilizacja potrzebna? np w takim parku linowym, w sumie zacienionym miejscu, będzie wystarczająco światła? Przepraszam za takie głupie pytanie ale naprawdę takiego obiektywu jeszcze nie używałem nigdy.

Ale skoro stabilizacja nie byłaby mi potrzebna to chętnie zamienię poprzedni tele na 70-200mm bo sam o nim myślałem wcześniej ale skreśliłem we względu na brak IS. Uwzględniając Wasze opinie zestaw aktualnie wyglądałby chyba tak:

EF 50mm f/1.8 STM 475zł
    EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 970zł
    EF 85mm f/1.8 USM 1480zł
    EF 70-200/4 2700zł
    EF 35mm f/2 IS USM 2100zł

Lepiej to teraz wygląda? Jeszcze przydało by się coś zmienić/usunąć/dodać? Wychodzi jakieś 2 lata oszczędzania.
    Jak gównie zonę i dzieci to wg mnie kolejność:
    50 1,8
    85 1,8
    70-200
    10-18

Zastanów się nad używkami. O ile 50 STM dużo nie kosztuje to już na 85 czy 70-200 można sporo zaoszczędzić i kupić prawie nówki za 60% ceny

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Jak gównie zonę i dzieci to wg mnie kolejność:
    50 1,8
    85 1,8
    70-200
    10-18

Zastanów się nad używkami. O ile 50 STM dużo nie kosztuje to już na 85 czy 70-200 można sporo zaoszczędzić i kupić prawie nówki za 60% ceny
    Miało być głównie a nie gównie

Dziękuję bardzo Wszystkim za pomoc. Na pierwszy ogień idzie więc 50mm/1.8

Ponieważ to będzie pierwszy zakup obiektywu to proszę jeszcze o informacje:
    1. co należy kupić "przy okazji". Jakiś futerał, filtr(na kitowym mam UV dla ochrony), osłonę przeciwsłoneczną?
    2. Oraz czym czyścić taki obiektyw? Kitowy czyszczę po prostu miękką ściereczką ale jak już mam inwestować w lepsze szkła to nie chciałbym ich porysować.
    3. Czy ceny są generalnie stałe czy też warto poczekać np na jakąś promocję. Aktualnie widziałem promocję w której zwracają jakąś część kasy za obiektyw ale tylko przy zakupie razem z body.

1. co należy kupić "przy okazji". Jakiś futerał, filtr(na kitowym mam UV dla ochrony), osłonę przeciwsłoneczną?
    Nie ma sensu.

2. Oraz czym czyścić taki obiektyw? Kitowy czyszczę po prostu miękką ściereczką ale jak już mam inwestować w lepsze szkła to nie chciałbym ich porysować.
    Czyść tak jak kitowy.
    3. Czy ceny są generalnie stałe czy też warto poczekać np na jakąś promocję. Aktualnie widziałem promocję w której zwracają jakąś część kasy za obiektyw ale tylko przy zakupie razem z body.
    Ten obiektyw nie kosztuje dużo. Różnice w cenach nie będą duże. Kup gdziekolwiek byle gwarancja była.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów