Strona 484 z 495 PierwszyPierwszy ... 384434474482483484485486494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 831 do 4 840 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Zapomnijcie o lepszej obudowie. Obrazek będzie klasy 5DIV (może nawet nieco lepszy bo matryca będzie miała mniej mpx). Podwójne SD raczej będzie. Obudowa to wciąż lekki plastik tak jak 6D. Nawet w rumorsach piszą, że będzie "Slightly smaller and lighter". Domyślcie się co to oznacza.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Widać, że każdy chce trochę co innego canonowego Św. Mikołaja. Ja na przykład jestem w zasadzie zadowolony z matrycy i poniekąd z AF w 6d i właśnie dlatego nie kupię wersji II jeśli nie będzie miała nowej lepsiejszej matrycy, bo po co?

Broń Boże nie chcę żadnego umacniania obudowy i ani grama do przodu. Punkty AF na pewno będą cudownie pomnożone ale to dla mnie mało istotne, chyba że będą wyraźnie szerzej rozstawione, jak nie to mi nie zależy.

Uszczelnień prawdziwych za darmo Canon nie da, Seria 1 jest na ciężkie tereny. Chociaż chyba są tacy co by woleli lekki aaparat na ciężkie tereny, np na wojny i wyprawy.

Majtany i macany ekran to będzie prawdopodobnie zdecydowanie raczej chyba na pewno.
    Cena raczej się nie zmieni, czyli będzie po staremu te niepolskie dwa tysiące żeby się dało związać koniec z końcem czyli na polskie raczej nie mniej niż dziesięć. Zakładając po prostu nowe wydanie lustrzanki. A na bezlustrzankę nie jestem przygotowany, w tej chwili raczej bym dokupił M5 niż cienkie FF.

Mój GPS jakoś nie żre baterii.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Zapomnijcie o lepszej obudowie. Obrazek będzie klasy 5DIV (może nawet nieco lepszy bo matryca będzie miała mniej mpx). Podwójne SD raczej będzie. Obudowa to wciąż lekki plastik tak jak 6D. Nawet w rumorsach piszą, że będzie "Slightly smaller and lighter". Domyślcie się co to oznacza.
    a miałeś go w ręku bo ja miewam często i obudowa jest głownie metalowa (odsyłam do materiałów producenta tam jest zdjęcie tej obudowy) - i ja lepszej ani o większej wadze nie chcę - wystarczy ją lepiej uszczelnić - nawet wolałbym mniejszą i lżejszą - ślubów nie robię nie muszę mieć dużego (większego niż wujek panny) aparatu

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Widać, że każdy chce trochę co innego canonowego Św. Mikołaja. Ja na przykład jestem w zasadzie zadowolony z matrycy i poniekąd z AF w 6d i właśnie dlatego nie kupię wersji II jeśli nie będzie miała nowej lepsiejszej matrycy, bo po co?
    Też nie wiem czy kupię bo z 6D jestem bardziej niż zadowolony - 6D w wersji I będzie aparatem kultowym , AF też u mnie działa ale może firma mnie przekona
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    jesli przez 6D mkII rozumiesz ten teoretyczny mirrorless. ale IMHO to nie tak...

ten mirrorless to bedzie zapewno nowy entry level, ale nie faktyczny nastepca 6D (DSLR do podrozy/krajobrazu). IMHO to jest na tyle duzy rynek odbiorcow, ze doczekamy sie prawdziwego 6D mkII tak skrojonego... i taki model raczej bedzie upgradem linii 6D - wiec solidniejsza puszka i lepszej klasy AF (lepszej klasy w znaczeniu - nie tylko poprawiony ale tez polke wyzej niz to by wynikalo z linii upgrade'u).

Cena raczej się nie zmieni, czyli będzie po staremu te niepolskie dwa tysiące żeby się dało związać koniec z końcem czyli na polskie raczej nie mniej niż dziesięć. Zakładając po prostu nowe wydanie lustrzanki. A na bezlustrzankę nie jestem przygotowany, w tej chwili raczej bym dokupił M5 niż cienkie FF.
    no wlasnie tez tak kminie. mirrorless FF mialby dla mnie sens, gdyby Canon zrobil malego zooma 28-105 i male stalki 35/2 (moze byc bez IS) i jakies 85/2.8 IS... ale z drugiej strony... obecna M-ka to praktycznie ma i jest malenka... a jakosc obrazka w zupelnosci tu wystarcza. wiec w zasadzie mirrorless FF nie ma dla mnie jakichs zalet. mialby wylacznie w polaczeniu z zestawem solidnych malych szkielek, bo ten numer z produkowaniem mydelniczek, zeby do nich nakrecac wiaderka juz przerabialismy (Sony)...

Mój GPS jakoś nie żre baterii.
    a zostawiles kiedys aparat z wlaczonym GPS-em na noc i sprawdzales ile baterii zeszlo? to sprobuj i potem wrocimy do dyskusji

w ciagu dnia jak sie z aparatem biega i foci to tego zuzycia specjalnie nie widac. LP-E6 to sa potezne akumulatory na tej klasy korpus i na tle obecnego rynku (zwlaszcza zenujacych bateryjek bezlusterkowcow) to to sa zabawki, ktorych baterie sa wieczne... ale nie oszukujmy sie, ze GPS nie ma wplywu na akumulatory. z wlaczonym GPS-em aparat moze lezec rok w plecaku i po wyciagnieciu jest gotowy do pracy. jak zostawisz wlaczony GPS... to po najpozniej tygodniu bateria jest do ponownego ladowania...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-12-2016 o 12:44
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    LP-E6 to sa potezne akumulatory [...] z wlaczonym GPS-em aparat moze lezec rok w plecaku i po wyciagnieciu jest gotowy do pracy
    Tak było z BP-511. Niestety z LP-E6N mam zupełnie inne doświadczenia. Mam 2 oryginalne LP-E6N i oba dość szybko rozładowują się samoczynnie. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy trzymam je wyjęte z puszki. W ciągu miesiąca "gubią" średnio ok. 30% swojego ładunku. Z BP-511 ten efekt był praktycznie niezauważalny. Faktycznie zdarzyło mi się włożyć do puszki aku ładowany ok. 2 lata wcześniej i aparat pokazywał w pełni naładowaną baterię.

Sorry za offtop
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Tak było z BP-511. Niestety z LP-E6N mam zupełnie inne doświadczenia. Mam 2 oryginalne LP-E6N i oba dość szybko rozładowują się samoczynnie. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy trzymam je wyjęte z puszki. W ciągu miesiąca "gubią" średnio ok. 30% swojego ładunku. Z BP-511 ten efekt był praktycznie niezauważalny. Faktycznie zdarzyło mi się włożyć do puszki aku ładowany ok. 2 lata wcześniej i aparat pokazywał w pełni naładowaną baterię.
    nie jestem pewny na ile mowimy o rzeczywistym naladowaniu baterii a na ile o wskazniku naladowania baterii, bo to nie jest tozsame. cale to wskazanie naladowania to jedno wielkie voodoo - bardziej to jest oszacowanie na podstawie probkowania napiecia, ktore to z kolei mocno sie rozni w zaleznosci od zywotnosci baterii (bardzo), jakosci ogniw, temperatury otoczenia, tudziez zwyklej kalibracji tegoz probkowania.

u mnie LP-E6 gubia mniej przez miesiac ale to tez jest kilkanascie procent. ale tez "gubia" ladunek po wyniesieniu na mrozny poranek ("odzyskuja" po 3 godzinach w domu). niektore ogniwa, jak superpopularne na amazonie Patony po 1,5 uzytkowania moga sobie pokazywac bog wie ile procent w realu w chlodny dzien i tak po 250 zdjeciach (moim tempem) sa do ladowania, podczas gdy 3-letni canonowski oryginal dojedzie do 350~400...

BP-511 to w ogole mialy 3 stopniowe wskazanie bez procentow, wiec ciezko wyrokowac i co one w ogole tam pokazywaly i ile to tak naprawde oznaczalo. ja z czasow 5D mkI czy 30D pamietam dosc wyraznie liczenie jednego akumulatora na 150-200 ujec. z LP-E6 wiem, ze zrobie 300-500. jak to porownam z jakimis LP-E8 czy LP-E12 albo nie daj biosie z akumulatorami do bezlusterkowca (Fuji)... to to jest kosmiczna ilosc.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    trochę się źle wyraziłem mam nadzieję że jeszcze tym razem podarują SOBIE ten majtany ekranik - bo nie widzę potrzeby i ja nie porównuję modelu 5 do modelu 6, nie mam potrzeby posiadania 5DIII jak bedę miał to go po prostu kupię - mam pewne niewielkie oczekiwania dla aktualizacji rewelacyjnego modelu 6D i tylko tyle , przy cenie 9000zł jak się można spodziewać po przeciekach powinien być nie gorszy niż 5DIII w końcu mamy obowiązującą doktrynę wiecznego progresu
    Przy lustrze typu 6d2 możesz wg mnie zapomnieć o AF rodem z 5d3, jeśli dostaniesz AF rodem z 50d (tylko czulszymi punktami) to już trzeba się cieszyć. Jednego możemy być pewni - będzie się to dobrze sprzedawało mimo utyskowania, że konkurencja lepsza, tańsza a Canon jest Cwanonem

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Przy lustrze typu 6d2 możesz wg mnie zapomnieć o AF rodem z 5d3, jeśli dostaniesz AF rodem z 50d (tylko czulszymi punktami) to już trzeba się cieszyć. Jednego możemy być pewni - będzie się to dobrze sprzedawało mimo utyskowania, że konkurencja lepsza, tańsza a Canon jest Cwanonem
    To tak jak w polityce - partia be wygrywa wybory mimo, że wszyscy wiedzą z gazet, że partia c jest słuszna.

AF rodem z 50d jest oczywiście bez porównania lepszy, tylko 6d lepiej trafia.

Niestety, o zgrozo cyniczni biznesmeni uznają, że to co się lepiej sprzedaje jest z definicji lepsze....
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

AF rodem z 50d jest oczywiście bez porównania lepszy, tylko 6d lepiej trafia.
    Szczególnie te boczne punkty trafiają i można na nie liczyć jak na wygrana 6 w totka
    Rozwijając, chodzi mi o taką ilość krzyżowców jak w 50d.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    zobaczymy ja nie narzekam na af nawet na boczne punkty (używam tego prawego bocznego z tą sigmą z mojej stopki w której af też nie działa ale u mnie o dziwo działa może to moje nadludzkie umiejętności powodują albo coś) - uważam że ten specyfikacja af w full framie nie będzie gorsza niż specyfikacja af w trzycyfrowym entry level ale może tkwię w błędzie - pożywiom uwidim jak to u mnie na wsi gadają. będzie się sprzedawać to pewne bo to kultowy jak pisałem aparat.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 484 z 495 PierwszyPierwszy ... 384434474482483484485486494 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów