6D2 bez lustra? Może to być? A może EOS M6?
CANON EOS 5D MK II, 24-70 F2.8L, Speedlite 580 EX II.
Miłego dniamoja www
po dluzszym namysle wychodzi mi, ze w sumie przezylbym to, gdyby EVF byl naprawde dobrej jakosci (dobry framerate, dobry poziom detalu i oddanie kontrastow). przy landszaftach robionych czesto na czasach 1/15 do 1/2 sekundy jest wyrazna korzysc z braku napierniczajacego wibracje lustra...
aczkolwiek nie wiem, czy taki aparat to bylby faktyczny zamiennik 6D. raczej bylby to nowy entry level FF, a jako takie 6D mkII jako korpus dla landszafciarza/podroznika pojawiloby sie pozniej (2018 albo jakos tak) w formie upgrade'owanej, tzn. z solidniejszym korpusem niz mkI, z jakas nowa matryca, gibanym ekranikiem i przede wszystkim z szanujacym sie ukladem AF... jesli juz to takie cos bym wolal kupic, niz mirrorlessa...
pozyjemy, zobaczymy...
ten korpus potrzebuje uszczelnień i paru dodatkowych punktów autofocusa i wsio a nie wyrywania lustra, mam nadzieję że gibany ekranik nam jeszce tym razem podarują, ten korpus paradoksalnie nawet niewiele zyska na nowej matrycy.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
zgadzam sie. bez szalenstw, ale w podroz czy na widoczki w porannej mgle - troche uszczelnien na pewno nie zaszkodzi.
mnie osobiscie obecna ilosc i rozlozenie prawie wystarcza. duzo wiecej nie potrzeba.
co natomiast jest niezbedne - to powinien byc uklad AF dzialajacy. a nie jakosci Minolty :/
[/quote]
tu sie akurat zgadzam, tej co jest nic nie brakuje.
ja bym chcial jedna rzecz od 6D mkII - sensownego wykorzystania wifi. niech to sie laczy z komorka i niech z tego polaczenia naprawde korzysta, bo obecne rozwiazanie to jest profanacja uzytecznosci. wifi mozna wykorzystac do robienia backupu fot, do sciagania danych GPS-u (ten w korpusie niech zostawia ale po co ma zrec baterie, jesli komorka ta funkcje zapewnia), synchronizowania zegaru systemowego. i zeby telefon mogl sluzyc jako normalny pilot programowalny do dlugich ekspozycji (to naprawde nie jest fizyka jadrowa wykminic i zrobci rozwiazanie, zeby fotograf mogl ustawic na sztywno czas ekspozycji 120 sekund).
jeszcze jeden ficzer, ktory IMHO mialby sens w 6D jako korpusie podrozniczym - dodatkowy slot na karte microSD. niech to bedzie pokastrowana funkcjonalnosc byle tylko moglo to sluzyc jako backup do biezacej karty na czarna godzine. takimi kartami microSD nikt nie bedzie sie bawil w polu, ale w zaciszu domowym jest to lepszy backup niz zaden. a slot w aparacie fizycznego miejsca w korpusie zajmuje tyle co nic i elektroniki czy nawet drutow nie wymaga praktycznie zadnych
trochę się źle wyraziłem mam nadzieję że jeszcze tym razem podarują SOBIE ten majtany ekranik - bo nie widzę potrzebyi ja nie porównuję modelu 5 do modelu 6, nie mam potrzeby posiadania 5DIII jak bedę miał to go po prostu kupię
- mam pewne niewielkie oczekiwania dla aktualizacji rewelacyjnego modelu 6D i tylko tyle
, przy cenie 9000zł jak się można spodziewać po przeciekach powinien być nie gorszy niż 5DIII w końcu mamy obowiązującą doktrynę wiecznego progresu
![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień