Ostatnio edytowane przez Janeek ; 12-12-2016 o 14:46
Lepsza optycznie pod względem ? Cenę podobną do ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
No to może czas, żeby ktoś wspomniał o Canonie 85/1.8.... jeśli mowa o fotografowaniu normalnym, w studio, na przysłonie f/7....
Bo Brajanowi w the-digital-picture wychodzi, że Canon 85/1.8 jest już na f/5.6 wyraźnie ostrzejszy od Tamrona (który z kolei dorównuje Sigmie) w centrum i ma mniej aberracji kolorowej w rogach.....co gorsza, to samo można powiedzieć o centrum C70-200/4IS.Tamron w porównaniu wygląda jak Jongnuło:
Canon EF 85mm f/1.8 USM Lens Image Quality
Oczywiście, na pewno Brajan miał kiepski egzemplarz Tamrona. My na pewno będziemy mieli dostęp do samych wybieranych.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 12-12-2016 o 20:27
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Lubię The Digital Picture, ale topowe Tamrony wypadają tam zaskakująco słabo. Przypadek? Nie wiem. Weźmy chociażby 15-30VC, w ogóle nie widać tam przewagi nad 16-35/2.8 II, to samo 70-200 VC, który na 200mm wypadł gorzej niż pierwsza wersja, a jest zupełnie odwrotnie i gołym okiem widać różnicę między obydwoma. To samo 24-70. A w innych testach Tamrony często wypadają nawet lepiej, niż systemówki (70-200ISII, 24-70II, 16-35II). Oczywiście testy czytam z przymrużeniem oka, najlepiej samemu podpiąć i porównać. W przypadku 85mm VC jest dokładnie to samo.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Prawda. Takie testy nie są wcale oczywiste. W zasadzie jeżeli ostrzenie jest optymalne nie powinno być różnicy w centrum na f/5.6. Na innym korpusie ten test też wygląda troche inaczej. Ponoć Tamron ma widoczny focus shift, więc może być różnica ostrości na mniejszych otworach zależnie czy w testach ostrzono zwyczajnym AF, LiveView (LV może ostrzyć na mniejszej przysłonie), czy manualnie i czy wybierany jest najlepszy strzał z kilku czy jest tylko jeden.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.