Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Obiektyw reflecta 55mm f1.7 Jena 50mm f2.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Obiektyw reflecta 55mm f1.7 Jena 50mm f2.8

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ale przecież nikt o ostrości nie pisze, raczej o nieostrościach.
    jak poczytasz sprzedawców to zawsze piszą że jest ostry
    ale żeby było widać że coś jest nieostro to coś musi być ostre i z tym ostrym cosiem będzie problem
    trochę pleśniaków bardziej lub mniej kultowych przeszło przez moje ręce - podtrzymuję swoją opinię jeśli chce robić zdjęcia to niech kupi 50 stm, a nieostrości tych najbardziej kultowych m42 też bywają takie sobie - biała elka zoom 70-200 wyprodukuje lepszy i przyjemniejszy bokeh a kontrast na tym co ma być ostre będzie daleeeeeeko lepszy, czarna elka pewnie też - ciemniejszy systemowy zoom lepszy niż jasna stałka m42 - z mojego punktu widzenia to porażka na całej linii
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Z własnego doświadczenia wiem, że tak szybko jak przychodzi tak szybko odchodzi fascynacja pleśniakami. A i tak w większości sytuacji używać będziesz EFów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    tak szybko jak przychodzi tak szybko odchodzi fascynacja pleśniakami.
    To prawda, ale aby szybko przeszła trzeba spróbować, relatywnie niewiele to kosztuje.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    To prawda, ale aby szybko przeszła trzeba spróbować, relatywnie niewiele to kosztuje.
    No i ja właśnie spróbowałem. Nabyłem reflecte. I mogę powiedzieć jakie mam spostrzeżenia. Obiektyw daje zadowalającą ostrość na pełnej dziurze i bokeh też mi się podoba, chociaż nie ma w nim szczególnej tak zwanej "magii". Stan techniczny obiektywu jest bdb. Nie ma żadnych luzów, rys itp. Dostałem do niego oprócz wcześniej wspomnianej przejściówki, również filtr uv. Ostrzenie przez wizjer jest raczej niemożliwe. Przez live viev nie ma z tym problemu, aczkolwiek zabiera to czas przy pstrykaniu. Podsumowując jest to sprzęt dla ludzi cierpliwych. Efekty są ciekawe, ale coś więcej na ten temat będę mógł powiedzieć w niedziele- popstrykam w plenerze. 50mm canona obowiązkowo zagości, bo jednak AF to olbrzymia oszczędność czasu przy fotografowaniu, a zwłaszcza osób. Przy Reflectcie osoba musiała by być bardzo cierpliwa Ogólnie w tej kwocie uważam, że nie są to pieniądze wyrzucone w błoto.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Kiedy byłem mały...
    miałem jeden obiektyw mianowicie ЮПИТЭР-8 50mm/2.
    Otwierałem go do f/2 nie dla bokechu, tylko żeby sobie skrócić czas. Ale ten bokech i ten "look" mi się zaczął później podobać i z czasem został wzorcem dobrego obrazka, bo do takiego się przyzwyczaiłem. I dlatego lubię pleśniaki.

Ostrość (nadzwyczajna i od rogu do rogu) obiektywu ma pierwszorzędne znaczenie tylko w szczególnych rodzajach fotografii (których ja akurat nie uprawiam regularnie) normalnie jest nieistotna.

Akurat ten pleśniak jest ostry. Komu przeszkadza nieostrość w tych na przykład zdjęciach, jest prawdopodobnie kiepskim fotografem.
    Jupiter 8: A cheap and lovely character lens for your Leica M or Sony A7 camera – STEVE HUFF PHOTOS

A 50 STM bardzo polecam. Szczególnie w kicie z 10-18 STM obecnie rozdawanym chętnym po $320. Też robią niezłe zdjęcia.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Kiedy byłem mały...
    miałem jeden obiektyw mianowicie ЮПИТĐ*Đ*-8 50mm/2.
    Otwierałem go do f/2 nie dla bokechu, tylko żeby sobie skrócić czas. Ale ten bokech i ten "look" mi się zaczął później podobać i z czasem został wzorcem dobrego obrazka, bo do takiego się przyzwyczaiłem. I dlatego lubię pleśniaki.

Ostrość (nadzwyczajna i od rogu do rogu) obiektywu ma pierwszorzędne znaczenie tylko w szczególnych rodzajach fotografii (których ja akurat nie uprawiam regularnie) normalnie jest nieistotna.

Akurat ten pleśniak jest ostry. Komu przeszkadza nieostrość w tych na przykład zdjęciach, jest prawdopodobnie kiepskim fotografem.
    Jupiter 8: A cheap and lovely character lens for your Leica M or Sony A7 camera – STEVE HUFF PHOTOS

A 50 STM bardzo polecam. Szczególnie w kicie z 10-18 STM obecnie rozdawanym chętnym po $320. Też robią niezłe zdjęcia.
    Powiem tak. Świetne są te fotki które pokazałeś. Przeczytałem góry internetu o m42. I od największych wrogów tego typu obiektywów, po wielkich miłośników. Ja myślę że chyba spróbuje się w to pobawić. Można tanio kupić, a jak okaże się lipa, to sprzedać za podobne pieniądze. Na drogie obiektywy mnie nie stać. W dużym stopniu przez drugą pasje pożerającą dużo pieniędzy- wędkarstwo a chcę się bawić i eksperymentować, więc to jest najprostsza droga. A jeszcze pytanie odnośnie 50 canona. Chyba nie ma sensu pchać się w używkę? Nowy można w internecie nabyć koło 400zł, stacjonarnie za 500.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów