Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Przesiadka z Nikona ?

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Przesiadka z Nikona ?

mnie osobiscie bardziej podobaja sie kolory, ktore robi 6D. uprawiam pocztowkografie, w tym duzo w przyrodzie.

z tym ze bedac na budzecie chyba jednak sklanialbym sie ku 5D mkII jesli masz pewnosc, ze egzemplarz, ktory kupujesz, jest w przyzwoitym stanie. te dodatkowe 220 funtow (jesli dobrze odczytuje, ze ci pozmienialo na Unicode) mozna wykorzystac na obiektywy, to w sumie kawalek przyjemnego grosza.

czy 24-105 czy stalki to kwestia potrzeb, a nie napisales w jakich okolicznosciach i jakie tematy chcesz focic.

ale jesli piszesz o tanich stalkach to przypuszczam, ze chodzi o te stare, niestabilizowane szkla. w tej sytuacji w zasadzie 24-105 jest prawie zawsze lepszym wyborem.

bo zakladam, ze kwestie czy to musi byc DSLR i czy musi byc FF sa rozwiazane i nie wymaga to dalszej dyskusji.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mateusz.babula.7 Zobacz posta
    Glownie robie zdjecia motoryzacji i portety typowo hobbystycznie co do stalek to zastanawialem sie nad 85mm 1.8 i czyms szerszym w okolicach 30 mm moze Sigma 30mm 1.4 ?
    85f1.8 to bardzo dobry wybów, Sigma 30f1.4 jest pod cropa, zamiast tego Canon 35f2 IS lub 17-40f4.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mnie osobiscie bardziej podobaja sie kolory, ktore robi 6D.
    Jeśli się robi w RAWach, a obrabia w LR (lub innym poza DPP), to te różnice można zniwelować.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Jeśli się robi w RAWach, a obrabia w LR (lub innym poza DPP), to te różnice można zniwelować.
    to nie wiem. mnie osobiscie wiernosc kolorow czy zgodnosc z jakims tam absolutnym probnikiem kompletnie nie dotyczy.

natomiast to co widze - 6D biore RAW-y i ciagne w LR za uszy (wydobywanie z cieni, podnoszenie kontrastow czy nasycenia) i on sie nie poddaje tam, gdzie w 5DmkII juz pojawiala sie posteryzacja czy szumy. i to jest dla mnie glowna roznica miedzy matrycami...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    natomiast to co widze - 6D biore RAW-y i ciagne w LR za uszy (wydobywanie z cieni, podnoszenie kontrastow czy nasycenia) i on sie nie poddaje tam, gdzie w 5DmkII juz pojawiala sie posteryzacja czy szumy. i to jest dla mnie glowna roznica miedzy matrycami...
    Jeśli to nazywasz "bardziej podobają się kolory" to się zgadzam. Ja to raczej odczytałem jako coś w stylu: 6D robi bardziej nasycone czerwienie, a mniej błękity.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Jeśli to nazywasz "bardziej podobają się kolory" to się zgadzam. Ja to raczej odczytałem jako coś w stylu: 6D robi bardziej nasycone czerwienie, a mniej błękity.
    e no... to to jest juz w 99% kwestia postprocessingu surowy z matrycy. intensywnosc skladowej to jest jeden suwak w LR jak ktos bardzo chce cos wyrownywac miedzy dwoma aparatami.

mnie sie bardziej wydaje, ze ta surowa w 6D jest lepsza, tzn. ma poprawiona separacje barw
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów