Mysikrólik. Najmniejsza ptaszyna Europy. I nie dość że małe, ruchliwe bardzo, to jeszcze wrednePrzylatują wcześnie rano i tylko w pochmurne dni. Dzisiaj światła było tyle że na 6D przy 1/800 i f/5,6 wyszło ISO 10000. Crop ok. 80%.
444
Mysikrólik też w Ptasim Raju? Jesteś turystą i chodzisz po ogólnie dostępnych szlakach, czy masz dostęp do innych obszarów?
Co to znaczy crop 80%; to co widzę to prawie 100% powiększenie czy jest to 80% oryginalnego kadru?
"Koliber" jest fajny, wyciąłbym go pionowo w formacie 4:5. Nie podoba mi się obróbka mewy, ale to bardziej kwestia indywidualnych preferencji.
Ogólnie podoba mi się, że dajesz przestrzeń wokół bohaterów zdjęć.
W jakimś sensie tak, u mnie w ogrodzie
To pierwsze.
To pierwsze.
Nie bardzo da się tu cokolwiek zrobić. Kadr od góry obcięty dokładnie na krawędzi dużego prześwietlenia.
Powiem tyle.... i tak nie pamiętam jak to zrobiłem
A mnie się podoba że wpadłeś i coś napisałeś![]()
Wpadam, czytam, oglądam... dzięki za odpowiedzi.
Pytam o Ptasi Raj, bo mieszkam niecałą godzinę jazdy od niego, a Twoje ostatnie zdjęcia zachęciły mnie, żeby się tam kiedyś wybrać. Zawsze najgorzej z tym, co blisko.
To najpierw sprawdź sobie godziny zwodzenia mostu pontonowego. Szkoda kilkunastu minut w korku
I jeszcze jedno. W czasie kiedy tam byłem ( początek września ) ptaków w Ptasim Raju było jak na lekarstwo. Pewnie winna była przepiękna pogoda. Gdyby nie wąsatki, które przyleciały kiedy już chciałem odchodzić, szczerze mówiąc byłbym "lekko" rozczarowany. Do tego dochodzi remont kamiennej grobli czyli zakaz wstępu...
Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 10-10-2016 o 18:44
O tak skadrowanym koliberku myślałem