Do zdjęć tylko: 1) procesor, 2) ssd, 3) pamięć (8GB wystarczy, 16 może być, nie musi), reszta to marketingowe banialuki.
Do zdjęć tylko: 1) procesor, 2) ssd, 3) pamięć (8GB wystarczy, 16 może być, nie musi), reszta to marketingowe banialuki.
A ja to PS'a nie siadam bez wacoma!
Takie np. jak o zasilaczach, może odrazu 850kę ?
Jak pobór mocy będzie większy od tego co da zasilacz, to normalne że nie wyrobi, ale nie ma tu żadnego znaczenia soft. To jest tylko relacja sprzętowa.
--- Kolejny post ---
No i dobry fotel, z podparciem lędzwiowym, jakieś min 1500 zł, na taborecie też można, ale wiadomo ...
--- Kolejny post ---
Ja mam 16GB, ale więcej jak 5GB w użyciu nie udało mi się wygenerować , ale może nie umiem ;-)
Aha za mocny zasilacz tez nie jest ok, polecam dobry 550-600w (pod ten setup, z zapasem na geforce'a).
Apropo mocnego gpu, przydaje sie ale przy liquify. Mozna w czasie rzeczywistym widziec co sie dzieje, na integrze czasem przycina.
Ja potrafię nawet 32GB uwalić jeśli niechcący otworzę folder z np. 1000 rawów w Adobe Brigde, wybiorę ze 30 do obróbki i wrzucę je jednocześnie do ACR a potem do Photoshopa, nie wyłączając po drodze Bridge.
Co do grafy, to ludzie po jakimś czasie interesują się też filmowaniem, a tu procesor graficzny ma znaczenie w większości dobrych programów do renderowania wideo (również ilość pamięci na grafice)
A dyski SSD proponowałbym dwa, jeden mały na system 128Gb wystarczy i większy na którym będą zainstalowane programy graficzne oraz foldery ze zdjęciami, na których aktualnie pracuje.
5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT
to akurat łatwo sobie sprawdzić ile pamięci się zajmuje obróbką zdjęcia więc pytający powinie sobie po prostu sprawdzić ile mu zajmuje pamięci odrawiacz czy ps przy obróbce jaką robi - to tak indywidualne jest jak sam obróbka zdjęcia i nie mówię tu o masówce z odrawiacza tylko o postprocesie pojedynczego zdjęcia.
wacom przydatny jest ale chwilę trwa proces odwyku od myszki![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Ostatnio edytowane przez asdf ; 24-09-2016 o 16:06
T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.
Gdy miałem 4gb ram (system win7) i wyłączyłem pamięć wirtualną to PS nie działał poprawnie - brakowało mu pamięci. Zmieniłem na 8 gb też czasami nie działał, gdy otwartych było trochę programów.
Co do zasilaczy to oprócz jego mocy liczy się jeszcze jakość, warto poszukać informacji, który zasilacz warto kupić, a od których lepiej trzymać się z daleka.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 24-09-2016 o 20:25
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II